ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου στο Newsbomb: Παράθυρο για μέτρα στήριξης των δανειοληπτών

Οικονόμου στο Newsbomb: Παράθυρο για μέτρα στήριξης των δανειοληπτών
O Γιάννης Οικονόμου. 
eurokinissi.gr

Απάντηση στο Newsbomb.gr για το σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών, ερωτώμενος από το Newsbomb.gr και τη δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου για το σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών και αν εξετάζεται κάποιο νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» απάντησε:

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες με ένα διπλό σκοπό στους ανθρώπους που έχουν έντονο πρόβλημα χρέους, που έχουν κόκκινα δάνεια να αναληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες από την πλευρά των τραπεζών, να αξιοποιήσουν σε απόλυτο βαθμό τις νομοθετικές δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να υποστηριχθούν οι συμπολίτες μας αυτοί και οι πιο ευάλωτοι», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Σε ότι αφορά την απειλή συσσώρευσης ακόμη μεγαλύτερου ιδιωτικού χρέους εξαιτίας του δυσμενούς περιβάλλοντος σε ότι αφορά τα επιτόκια, η κυβέρνηση αναμένει από την πλευρά των τραπεζών πρωτοβουλίες σε κατευθύνσεις που και αυτές θα βοηθήσουν στην υποστήριξη των δανειοληπτών. Παρακολουθούμε το θέμα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις τράπεζες και ότι καλύτερο μπορεί να γίνει προκειμένου να υποστηριχθεί η ελληνική κοινωνία θα γίνει», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Οικονόμου: «Ο Τσίπρας βαδίζει στο δρόμο της διάλυσης»

Η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ξεκίνησε με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην δυτική Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της περιοχής, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η περιφερειακή ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Οικονόμου άφησε αιχμές για την τακτική του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως είπε, περιοδεύει στην επαρχία επικρίνοντας το έργο της κυβέρνησης και επιχειρώντας να προκαλέσει ανάσχεση του έργου και της όποιας προσπάθειας. «Ο πρωθυπουργός βαδίζει στο δρόμο της δημιουργίας ενώ ο κ. Τσίπρας στο δρόμο της διάλυσης», σημείωσε.

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σημείωσε πως αυξάνονται οι αποδοχές των γιατρών, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως στόχος είναι να αποφευχθεί η ασυνεννοησία μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Με τον τρόπο αυτό επιλύουμε χρόνιες δυσλειτουργίες», σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε για το καλάθι του νοικοκυριού θα προστεθούν προϊόντα για διαβητικούς και άτομα που έχουν άλλα χρόνια προβλήματα. Επίσης, όπως σημείωσε, εξετάζεται η δημιουργία και του εορταστικού καλαθιού, ενόψει Χριστουγέννων.

Όσον αφορά το θέμα της Κιβωτού του Κόσμου, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως βασικός στόχος της μεταβατικής διοίκησης θα πρέπει να είναι η προστασία των παιδιών και από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη και οικονομικοί εισαγγελείς να διερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση.

Μητσοτάκης: Αναζητούμε λύσεις για τη στήριξη των δανειοληπτών

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, παρέμβαση υπέρ των συνεπών δανειοληπτών προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου σε τοπικά Μέσα της Αχαΐας.

«Επειδή υπάρχει αύξηση του κόστους δανεισμού έχω ζητήσει από το ΥΠΟΙΚ να εξαντλήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε ερώτηση σχετικά με τους πλειστηριασμούς.

Παράλληλα για τις πρόσφατες εικόνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε:«Η κυβέρνηση στο θέμα αυτό προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες σε πολίτες να σώσουν τα σπίτια τους. Οι πλειστηριασμοί παραμένουν μια μικρή εξαίρεση. Οι πολίτες ρυθμίζουν και πληρώνουν και οι περισσότεροι είναι συνεπείς.

Για τον κ. Τσίπρα θα πω μόνο πόση υποκρισία χωράει σε μια φωτογραφία; Είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί και δεν τον είδα να τρέχει σε ανθρώπους που έχαναν τα σπίτια τους.

Η χώρα έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια αλλά κάποιοι όπως ο κ. Τσίπρας δεν έχουν αφήσει πίσω της πολτικές μνημονίων. Τέτοια φτηνά τεχνάσματα αξιοποίησης του θυμού που μπορεί να υπάρχει δεν περνάνε πια γιατί ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε και οι πολίτες θυμούνται πολύ καλά το έργο του».

Πληροφορίες για νέο πρόγραμμα στήριξης

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες ετοιμάζουν νέο πρόγραμμα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα αφορά σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια που φέρουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Οι νέες παρεμβάσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του 2023 και θα έχουν ως βασικό άξονα το πρόγραμμα «Γέφυρα», που εφαρμόστηκε στη διάρκεια της πανδημίας.

Το πρόγραμμα θα προβλέπει την επιδότηση των μηνιαίων δόσεων στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων εταιρειών, προκειμένου να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις, που καταγράφονται λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Το νέο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα καλύψει δάνεια αξίας από 6 έως 12 δισ. ευρώ.

Η κρατική επιδότηση θα αφορά:

- Όσους δανειολήπτες έχουν δάνειο με υποθήκη των πρώτη κατοικία

- Τα ενήμερα δάνεια και υπό προϋποθέσεις μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών

- Δανειολήπτες με στεγαστικό, καταναλωτικό ή επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

- Συνήθως, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες έχουν λάβει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις