ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αναζητούμε λύσεις για τη στήριξη των δανειοληπτών

Μητσοτάκης: Αναζητούμε λύσεις για τη στήριξη των δανειοληπτών

Παρέμβαση υπέρ των συνεπών δανειοληπτών προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου σε τοπικά Μέσα της Αχαΐας. 

«Επειδή υπάρχει αύξηση του κόστους δανεισμού έχω ζητήσει από το ΥΠΟΙΚ να εξαντλήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε ερώτηση σχετικά με τους πλειστηριασμούς.

Παράλληλα για τις πρόσφατες εικόνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε:«Η κυβέρνηση στο θέμα αυτό προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες σε πολίτες να σώσουν τα σπίτια τους. Οι πλειστηριασμοί παραμένουν μια μικρή εξαίρεση. Οι πολίτες ρυθμίζουν και πληρώνουν και οι περισσότεροι είναι συνεπείς.

Για τον κ. Τσίπρα θα πω μόνο πόση υποκρισία χωράει σε μια φωτογραφία; Είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί και δεν τον είδα να τρέχει σε ανθρώπους που έχαναν τα σπίτια τους.

Η χώρα έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια αλλά κάποιοι όπως ο κ. Τσίπρας δεν έχουν αφήσει πίσω της πολτικές μνημονίων. Τέτοια φτηνά τεχνάσματα αξιοποίησης του θυμού που μπορεί να υπάρχει δεν περνάνε πια γιατί ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε και οι πολίτες θυμούνται πολύ καλά το έργο του».

Πληροφορίες για νέο πρόγραμμα στήριξης

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες ετοιμάζουν νέο πρόγραμμα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα αφορά σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια που φέρουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Οι νέες παρεμβάσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του 2023 και θα έχουν ως βασικό άξονα το πρόγραμμα «Γέφυρα», που εφαρμόστηκε στη διάρκεια της πανδημίας.

Το πρόγραμμα θα προβλέπει την επιδότηση των μηνιαίων δόσεων στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων εταιρειών, προκειμένου να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις, που καταγράφονται λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Το νέο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα καλύψει δάνεια αξίας από 6 έως 12 δισ. ευρώ.

Η κρατική επιδότηση θα αφορά:

- Όσους δανειολήπτες έχουν δάνειο με υποθήκη των πρώτη κατοικία

- Τα ενήμερα δάνεια και υπό προϋποθέσεις μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών

- Δανειολήπτες με στεγαστικό, καταναλωτικό ή επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

- Συνήθως, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες έχουν λάβει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Σχετικές ειδήσεις