ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άγριος» Δεκέμβρης: Οι ημερομηνίες που φουντώνουν την πόλωση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

«Άγριος» Δεκέμβρης: Οι ημερομηνίες που φουντώνουν την πόλωση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ο επόμενος μήνας αναμένεται να είναι πολύ θερμός πολιτικά αφού κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους τουλάχιστον δύο φορές πριν από τα επερχόμενα Χριστούγεννα

Τουλάχιστον δύο θα είναι οι σημαντικές δημόσιες πολιτικές κόντρες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα μέσα στον επόμενο μήνα, αλλά και μια εκδήλωση με μεγάλη βαρύτητα που θα επηρεάσει το πολιτικό κλίμα. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει απρόθυμος να παίξει στο παιχνίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που καταθέτει ανά εβδομάδα και από μία σχετική επίκαιρη ερώτηση, έχει καταστήσει σαφές πως για το θέμα των παρακολουθήσεων θα τοποθετηθεί στη Βουλή μόλις το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο εισαχθεί στην Ολομέλεια, ήτοι το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου. Συνεπώς τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο. Το νομοσχέδιο των αλλαγών στην ΕΥΠ και η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στην πολιτική διαμάχη. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται το νομοσχέδιο να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή με στόχο να ψηφιστεί στην ολομέλεια το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Επίσης, τη Δευτέρα, μετά από κοινό αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Θεσμών και Διαφάνειας ο Γρηγόρης Δημητριάδης, οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπλέκονται με το Predator, Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτσιος, και ο Ταλ Ντίλιαν, ο Ισραηλινός ιδρυτής της Intellexa. Σε αυτό το χρονικό διάστημα πιθανότατα θα συζητηθεί η άρση ασυλίας του Ανδρέα Πάτση καθώς ήδη η δικαιοσύνη έστειλε τον φάκελο του ανεξάρτητου βουλευτή στο κοινοβούλιο. Ένα ζήτημα που θα πυροδοτήσει νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση και σίγουρα θα διαμορφώσει ένα κλίμα πόλωσης και σκληρής αντιπαράθεσης.

Η παρέμβαση Σαμαρά

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει βεβαίως και η 7η Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, αναμένουν την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο θέατρο Παλλάς προκειμένου ο καθένας από την πλευρά του να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

Ο προϋπολογισμός ερμηνευόμενος ως ψήφος εμπιστοσύνης

Ωστόσο η συζήτηση που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα βλέμματα, δεν είναι άλλη από τον προϋπολογισμό ο οποίος ήδη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της βουλής. Η κυβέρνηση που έχει ρίξει όλο το βάρος στην αναχαίτιση της ακρίβειας αναζητά δημοσιονομικό χώρο ώστε να στηρίξει περαιτέρω τα ευάλωτα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από τις συνεχείς ανατιμήσεις σε προϊόντα και καύσιμα. Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τα όσα έγιναν τα τελευταία 3,5 χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες λόγω των πρωτοφανών κρίσεων και θα καλέσει τους πολίτες να τα συγκρίνουν με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στις 17 Δεκεμβρίου θα είναι η δεύτερη σκληρή σύγκρουση κορυφής, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ψηφοφορία επ’ αυτού, παραδοσιακά προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπουν στη συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε το εν λόγω τριήμερο να αναδειχθεί σε όλο το εύρος του το έως τώρα παραχθέν κυβερνητικό έργο, ώστε να μπορούν οι πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν σε ποιον πολιτικό αρχηγό και σε ποια παράταξη θα εμπιστευθούν τις τύχες της χώρας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα θα είναι μια ευκαιρία να αποδείξουν ότι η Κ.Ο. της ΝΔ είναι ισχυρή και ενωμένη, παρά τις καταγγελίες οι οποίες επισκιάζουν την πολιτική ειδησεογραφία.