ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπαζοκεφαλιά για την κυβέρνηση τα δάνεια και οι πλειστηριασμοί

Σπαζοκεφαλιά για την κυβέρνηση τα δάνεια και οι πλειστηριασμοί
INTIME

Αναμφίβολα το ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών υπάρχει περίπτωση να εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Εξ’ ού και η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χωρίς αμφιβολία τα δύο αυτά θέματα (δάνεια και πλειστηριασμοί) αποτελούν ένα πονοκέφαλο για την κυβέρνηση με δεδομένο ότι έχουμε μπει στο τελευταίο κατοστάρι των εκλογών.

Αρκετοί μιλούν για έναν γόρδιο δεσμό που δεν μπορεί ούτε να λυθεί, αλλά ούτε και να κοπεί. Όσοι γνωρίζουν τα οικονομικά ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι μόνο θέμα των τραπεζών, αλλά είναι και θέμα των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι των Βρυξελλών οι οποίες πιέζουν σφόδρα και τις τράπεζες, αλλά και την κυβέρνηση.

Προφανώς δεν συμφέρει κανέναν και ειδικά την κυβέρνηση της ΝΔ να δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικής αναταραχής λίγο πριν τις εκλογές. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να δηλώσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του, αλλά με θεσμικό τρόπο, παρουσία δηλαδή της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Επιχειρώντας, δε, να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση για τις προθέσεις του από καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε τη βεβαιότητα του πως «η συζήτηση θα έχει ευτυχή κατάληξη. Δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μία τέτοια παρέμβαση. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν».

Ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ενοχλημένος από τη στάση των τραπεζών και δη από τις τελευταίες προτάσεις τους στο πλαίσιο των επαφών που έχουν με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, εξ ου και τους κάλεσε ούτε λίγο, ούτε πολύ να αναλάβουν τις ευθύνες, που τους αναλογούν, από την άλλη μεριά όμως φαίνεται πως περιμένει μία θεαματικά βελτιωμένη πρόταση από την πλευρά των τραπεζών στο επόμενο…ραντεβού τους με την κυβέρνηση, που είναι σε δύο εβδομάδες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία.

«Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική λύση για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες αλλά και τις ίδιες τράπεζες που έχουν στηριχθεί πολύ», είπε. Υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες: στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, φρένο στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών – Παράλληλα έχει νομοθετήσει: Κανένα bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.

Στο περιθώριο των επαφών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπάρχει κι ένας «πόλεμος» διαρροών εκατέρωθεν ο οποίος δυναμιτίζει περεταίρω το κλίμα.

Ένας ακόμη φόβος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων» κάτι που το παραδέχθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «πρέπει να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας νέα γενιά κόκκινων δανείων». Πρακτικά η κυβέρνηση δεν μπορεί με κάποιον τρόπο ούτε να αποτρέψει τους πλειστηριασμούς, ούτε να προχωρήσει σε κάποιο haircut των κόκκινων δανείων πλην του μηχανισμού των εξωδικαστικών συμβιβασμών η αποτελεσματικότητα του οποίου αμφισβητείται από πολλούς οικονομικούς αναλυτές.

Για τους παραπάνω λόγους αναζητά άλλες φόρμουλες ανακούφισης των δανειοληπτών μέσω 12 σημείων που έχει προτείνει προς τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά δεν φαίνονται να γίνονται δεκτά από τις τράπεζες. Το οικονομικό-πολιτικό θρίλερ θα μεταφερθεί στην επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών, σε περίπου δύο εβδομάδες από τώρα.

Σχετικές ειδήσεις

Καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων, ανοδικά τα επιτόκια δανείων

Μητσοτάκης: «Η χώρα σημειώνει ρεκόρ επενδύσεων»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενόχληση για τη στάση των τραπεζών στο θέμα της στήριξης δανειοληπτών