ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 9 συμπεράσματα του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις

Τα 9 συμπεράσματα του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις
eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Τα ευρήματα από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το «παιχνίδι» τώρα αρχίζει για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο συμπέρασμα ότι το πολιτικό παιχνίδι τώρα ξεκινάει και πως το κόμμα τους όχι απλά θα ανατρέψει το δυσμενές για το ίδιο δημοσκοπικό περιβάλλον, αλλά θα κόψει πρώτο το «νήμα» στις επόμενες εκλογές, έχουν καταλήξει στην Κουμουνδούρου, μελετώντας τις μετρήσεις που δημοσιεύονται -και όχι μόνο- το τελευταίο διάστημα.

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν πως όλα τα στοιχεία, από όλες τις μετρήσεις, ακόμα και αυτές που δημοσιεύονται, επιβεβαιώνουν τόσο τη ραγδαία φθορά του όσο και το προβάδισμα του κόμματός τους σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως είναι, π.χ. η αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Τα συμπεράσματα για τις δημοσκοπήσεις

1. Όπως γίνεται σαφές, το πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σε ποσοστό 85%, είναι η οικονομία-ακρίβεια-πληθωρισμός-ανεργία. Στους δε πολίτες που δηλώνουν στις έρευνες αναποφάσιστοι, είναι σε ποσοστό 95%.

2. Στη σύγκριση ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί του Μητσοτάκη:

-Στο ότι συναισθάνεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες της κοινωνίας με ποσοστά 40% έναντι 34%,

-Στην ακεραιότητα για την διαχείριση των χρημάτων του κράτους με ποσοστά 41% έναντι 36%,

-Στη στήριξη του εισοδήματος με ποσοστά 35% έναντι 29%,

-Στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας με ποσοστά 31% έναντι 30%,

-Στην αντιμετώπιση της διαφθοράς με ποσοστά 29% έναντι 24%.

-Και τέλος, οι πολίτες θεωρούν ότι ο Τσίπρας είναι απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα με ποσοστό 34% έναντι 28% του Μητσοτάκη.

-Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας υπερέχει του Κυριάκου Μητσοτάκη στα θέματα αντιμετώπισης ακρίβειας – αισχροκέρδειας με 30,6% έναντι 29,4% και στα θέματα στήριξης του εισοδήματος της μικρομεσαίας τάξης με 34,7% έναντι 28,5%.

3. Στο ερώτημα αν το καλάθι του νοικοκυριού βοήθησε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, θεωρεί ότι την αντιμετωπίζει, σίγουρα και μάλλον, σε ποσοστά από 25% έως 33%, ανάλογα την εταιρεία. Στη δε ερώτηση αν το καλάθι περιλαμβάνει προϊόντα που καλύπτει τις βασικές ανάγκες της οικογένειας, οι πολίτες απαντούν θετικά σε ποσοστό μόλις 29%.

4. Σε άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με ζητήματα οικονομίας, οι θετικές γνώμες για την κυβερνητική πολιτική ανά ζήτημα είναι:

-Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς 18%,

-Για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού 20%,

-Για την αντιμετώπιση της φορολογικής πολιτικής 25% και αντιμετώπιση της οικονομίας 25%.

5. Τα προηγούμενα στοιχεία αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν συνδυαστούν με την ερώτηση που τίθενται στις έρευνες, «τι τελικά θα επηρεάσει την ψήφο σας στις εκλογές».

Και εκεί οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 67%, αναφέρουν ότι η τελική επιλογή θα επηρεαστεί από την αντιμετώπιση της οικονομίας και της ακρίβειας.

6. Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές ανεξάρτητα την πολιτική σας προτίμηση, η ΝΔ λένε οι πολίτες με ποσοστό 37%, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντάει το 36%.

7. Για τις υποθέσεις Πάτση και Υποκλοπών, οι πολίτες σε ποσοστά 82% και 66%, αντίστοιχα, τις θεωρούν πολύ και αρκετά σοβαρά θέματα. Ανάλογα είναι και τα ποσοστά στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Ειδικά για τις υποκλοπές το 71% των πολιτών θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης γνώριζε και το 64% θεωρεί ότι δεν έχει πειστεί από τις δηλώσεις-εξηγήσεις του πρωθυπουργού.

8. Αναλύοντας την πρόθεση ψήφου στις ηλικίες 17 έως 44 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προηγείται με 3% έναντι της ΝΔ, ενώ στους εργαζόμενους, συνολικά, στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προηγείται της ΝΔ με ποσοστό 1%.

9. Η ανάλυση όλων των παραπάνω στοιχείων εξηγεί και την πτώση της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - αν συγκρίνουμε τις έρευνες του Ιουλίου με τις έρευνες του Νοεμβρίου.

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως με δεδομένη την διαρκώς αυξανόμενη φθορά της κυβέρνησης και την σταθερά πτωτική τάση της ΝΔ, όλες οι εταιρίες κλείνουν διαρκώς την «ψαλίδα» στις τελευταίες μετρήσεις. Επίσης, σημειώνουν ότι όλες οι δημοσκοπικές υποεκτιμούν σταθερά τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δέκα χρόνια.

Έτσι, λοιπόν, από την ανάλυση όλων των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων και των δημοσκοπήσεων που μελετάνε στην Κουμουνδούρου, επικρατεί βεβαιότητα πως η διαφορά πλέον, σε μη προεκλογική περίοδο αφού δεν έχουν μπει τα διλήμματα και δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές, κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους και το «παιχνίδι» τώρα αρχίζει.

Σχετικές ειδήσεις:

Ο Τσίπρας συνεχίζει τη «Μακεδονική Εκστρατεία»

Τσίπρας: Έκτακτο φόρο στις τράπεζες και νόμο

Αλέξης Τσίπρας: «Αντί για νέο ΕΣΥ, φτιάχνετε ιδιωτικό ΕΣΥ»