ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Τσίπρας, ο πρωθυπουργός των capital controls

Σταϊκούρας: Τσίπρας, ο πρωθυπουργός των capital controls
Ο Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και σχολίασε τους 10 μύθους του Τσίπρα.

Πολιτικά ανεύθυνο χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Μάλιστα, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι θα μείνει στην Ιστορία ως «ο πρωθυπουργός των capital controls». Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι ουδέποτε προσπάθησε να εξαπατήσει και είπε ότι η ενισχυμένη εποπτεία που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα είχε συγκεκριμένα πράγματα.

«Σε όλα τα Eurogroup που είχαμε, η Ελλάδα ήταν ξεχωριστή περίπτωση. Σήμερα για πρώτη φορά η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στα «άδεια ταμεία», είπε: Στο τέλος του 2014 πρώτον τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 2,4 δισ. ευρώ. Παραδώσατε την περιουσία, ακριβώς στο ύψος που την παραλάβαμε».

«Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη κέρδισε εμπιστοσύνη στο εξωτερικό», είπε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι μειώνονται οι φόροι. «Καμία άλλη χώρα δεν το κάνει αυτό με μόνιμο τρόπο. Οι μισθωτοί είχαν μείωση φορολογικής επιβάρυνσης», ανέφερε. Για να τονίσει ότι λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, του τουρισμού κ.λπ έχουν αυξηθεί τα έσοδα της χώρας. «Αν ρωτούσε πραγματικά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, θα μάθαινε τι συμβαίνει. Τα χρέη κουρεύτηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση. Αυτά πήγαν στους συνεπείς. Αν ρωτούσε θα μάθαινε για αμοιβές εργαζομένων, θα μάθαινε για ενισχύσεις. Αυτή η κυβέρνηση βοήθησε τους συνεπείς δανειολήπτες. Αν ρωτούσε ο Αλέξης Τσίπρας θα μάθαινε», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ασκώντας κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τελειώνει εδώ η συζήτηση», είπε απευθυνόμενος στην οικονομική πολιτική για την Υγεία, προκειμένου να αιτιολογήσει την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στην Υγεία.

«Στήριξη προσφέρει η κυβέρνηση σε νοικοκυριά και επιχειρήση και αυτή είναι από τις πιο γενναίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, διερωτήθηκε τι θα έπρεπε να πει ο Αλέξης Τσίπρς στην Κριστίν Λαγκάρντ και τον ESM. «Δεν αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει αβεβαιότητα που κάνει όλους να αναθεωρούν;», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη».

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε πληθωρισμό κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και ροκανίζει το μέσο εισόδημα του πολίτη», είπε αλλά τόνισε: «Κάνουμε τα πάντα για να τονίσουμε το μέσο εισόδημα του Έλληνα πολίτη».

«Κάτι είπε σήμερα ο κ. Τσίπρας για τους διαχειριστές δανείων», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας και συνέχισε: «Μας δουλεύετε; Εσείς τα έχετε ψηφίσει το 2015». «Οριζόντια άρση της πρώτης κατοικίας και μετά φτιάξαμε ένα σχήμα και διευρύναμε και την κατοχυρώσαμε. Αυτά για να μην ξεχνάμε σε αυτή την αίθουσα», σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Επειδή προκληθήκαμε, θα πρέπει να μιλήσουμε», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι σήμερα το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη έχει ενισχυθεί από αυτή την κυβέρνηση. «Δεν πανηγυρίζουμε, υστερούμε ακόμη από αυτό που θέλουμε να φτάσουμε».

«Η ανεργία έχει μειωθεί», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, είπε ότι «ο Τσίπρας έλεγε ότι δεν θα υπάρχουν κόκκινα δάνεια». «Σήμερα είναι στο 9,7% ενώ τα παραδώσατε εκεί που τα παραλάβατε», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Τις καταθέσεις τις παρέδωσε μειωμένες κατά 11 δισ. Σήμερα, οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 48 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

«Πρέπει να είστε απολύτως έντιμοι στην Ιστορία και στους πολίτες. Αν δείτε τους τόκους που πλήρωνε η χώρα μετά το 2012 θα καταλάβετε τι έκαναν πολλές κυβερνήσεις», είπε για να καταλήξει ότι η οικονομία πάει καλά. «Εργαστήκαμε υπεύθυνα», είπε, παρουσιάζοντας «10 μύθους του Αλέξη Τσίπρα».

Σχετικές ειδήσεις

Αλέξης Τσίπρας: Αυτός ο προϋπολογισμός ο τελευταίος του Μητσοτάκη

Κουτσούμπας: Αναντίστοιχη η ψήφος του ΚΚΕ για τα 600 ευρώ σε ένστολους

Βελόπουλος: Το σαρδάμ στη Βουλή - Κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει Ν.Δ.