ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στην Τουρκία και Ελλάδα: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο…

Εκλογές στην Τουρκία και Ελλάδα: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο…
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο αστάθμητος παράγοντας των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές είναι ικανός για όλα.

Η πιθανότητα μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης από 3 έως 4 εβδομάδες, ενόσω η Άγκυρα απειλεί την Αθήνα ακόμα και με πυραυλική επίθεση, καθιστά ακόμη και τον χρόνο διενέργειας των εκλογών μία άκρως σημαντική απόφαση. Ίσως να αποτελεί και αυτός ένας από τους λόγους, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται, ακόμη και στο…παρά πέντε να ανοίξει τα χαρτιά του. Άλλωστε όπως εκτιμούν αρκετοί, ο Ερντογάν είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» και τούτο χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις χθες, οι Τούρκοι ζήτησαν μερίδιο για λογαριασμό του ψευδοκράτους από το Κυπριακό κοίτασμα στο 6ο οικόπεδο. Το είπε ευθέως ο υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος αναγνωρίζει ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι εκτός της δικαιοδοσίας της χώρας του, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση στην περιοχή. Μάλιστα τόνισε ότι «τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της ‘’ΤΔΒΚ’’ όσο και το υπουργείο Εξωτερικών μας, έκαναν αξιολογήσεις σχετικά με το έργο που έγινε σε αυτόν τον τομέα.

«Το 6ο οικόπεδο είναι εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας, αλλά θα κάναμε λάθος αν βλέπαμε την Κύπρο να αποτελείται μόνο από τη μία πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «όλοι όσοι ζουν στο νησί της Κύπρου έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από τους πόρους. Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιες οι συναλλαγές που γίνονται όταν αγνοούν το άλλο μέρος». «Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών μας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι θα πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας που ζουν στη Βόρεια Κύπρο», υπογράμμισε ο κ. Ντονμέζ.

Τέλος προσέθεσε ότι «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων στη Μεσόγειο στη δική μας υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές δικαιοδοσία μας. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού σχεδίου». Κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα θεωρούν υπαρκτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Τουρκία σε μια πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ, στέλνοντας εκεί το πλοίο-γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», η αποστολή του οποίου σε τουρκικά νερά έξω από τον Κόλπο της Αττάλειας ολοκληρώνεται στις 23 Ιανουαρίου. Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στο οικόπεδο 6, όπου συνεχίζει τις έρευνες η κοινοπραξία ENI-Total. Η παρουσία μεγάλων εταιρειών στην περιοχή λειτουργεί προσώρας αποτρεπτικά. Πάντως το σενάριο αυτό θα αρχίσει να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στις τουρκικές εκλογές και όσο πιο καθαρό γίνεται το προεκλογικό τοπίο για τον Τούρκο Πρόεδρο.

Παράλληλα, η Αθήνα ζυγίζει αρκετά και το σενάριο η Τουρκία να κινηθεί διά αντιπροσώπου – μέσω της ελεγχόμενης από τον Ερντογάν της κυβέρνησης της Τρίπολης - για να δημιουργήσει εμπόδια στις προγραμματισμένες έρευνες στα ελληνικά οικόπεδα νοτίως της Κρήτης.

Για τους παραπάνω λόγους ανησυχίες στα ελληνοτουρκικά με υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Αθήνα είναι ένα σενάριο, που απασχολεί εντόνως την εδώ πολιτική ηγεσία. Και μπορεί στις περισσότερες χώρες του προηγμένου δυτικού κόσμου η παραμονή των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, έως ότου ξεδιαλύνει οριστικά το πολιτικό τοπίο να φάνταζε ένα λογικό σενάριο, εδώ όμως δεν μοιάζει καθόλου αυτονόητο. Η παραμονή Δένδια – Παναγιωτόπουλου στο κρίσιμο μεσοδιάστημα μπορεί να προέλθει μόνον κατόπιν πολιτικής συμφωνίας ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, κάτι, που δεν διαφαίνεται προς ώρας από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης.

Η εκλογική προπαγάνδα του Ερντογάν

Eίναι πάντως αλήθεια ότι Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος να μιλάει για ώρες στα ειδησεογραφικά κανάλια, με πρωτοσέλιδα προπαγάνδας σε εφημερίδες που βρίσκονται σχεδόν εξ ολοκλήρου υπό τον κυβερνητικό έλεγχο και γιγαντιαίες αφίσες και πανό του αναρτήθηκαν σε δημοφιλή μέρη σε όλη τη χώρα, όπως σε αθλητικά γήπεδα. Κανένας υπουργός του ή γραφειοκράτης δεν ξεκινά μια ομιλία χωρίς το κλισέ, «Σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου μας». Ωστόσο, αυτά δεν αρκούν για το γραφείο επικοινωνίας του Ερντογάν, το οποίο διοργανώνει συχνά συζητήσεις και συνέδρια για να ενισχύσει την εικόνα του Ερντογάν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας, Fahrettin Altun, τον οποίο η αντιπολίτευση παρομοιάζει με τον Joseph Goebbels, τον διαβόητο υπουργό προπαγάνδας της ναζιστικής εποχής. Ένα από τα πράγματα που αρέσει περισσότερο στο γραφείο επικοινωνίας του Ερντογάν είναι οι φωτογραφίες του προέδρου με άλλους ηγέτες. Οι φωτογραφίες που δείχνουν τον Ερντογάν ως χαρισματικό και που ενισχύουν την αντίληψή του ως παγκόσμιου ηγέτη έχουν επιλεγεί προσεκτικά. Αυτές οι εικόνες κοινοποιούνται επανειλημμένα από μέλη του κόμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα που λένε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει εναλλακτική λύση σε έναν ισχυρό ηγέτη όπως ο Ερντογάν.

Το γραφείο επικοινωνίας διοργανώνει επί του παρόντος προεδρικές συναντήσεις με νέους. Υπολογίζεται ότι περίπου 6 εκατομμύρια νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επερχόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023. Η ψήφος των νέων θα είναι καθοριστική στις εκλογές, οι οποίες είναι κρίσιμες για τον Ερντογάν και την οικογένειά του. Σχεδόν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν βίντεο από τις συναντήσεις, τα οποία επιμελούνται και συντομεύονται από το γραφείο του Altun, σε prime time. Για παράδειγμα, η τελευταία συνάντηση του Ερντογάν με νεαρά μέλη του κόμματος στο Μαρντίν μεταδόθηκε αμέσως μετά τον τελικό αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA την Κυριακή. Το γραφείο του Altun είναι επίσης απασχολημένο με την προώθηση των νέων προϊόντων της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία, τα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παράγονται από τον γαμπρό του Ερντογάν και το πρώτο τοπικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Τουρκίας.