ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ για το κυβερνητικό «μπλόκο» σε Κασιδιάρη

Προβληματισμός σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ για το κυβερνητικό «μπλόκο» σε Κασιδιάρη
INTIME NEWS

Τι περιλαμβάνει το κυβερνητικό προσχέδιο και οι ενστάσεις των κομμάτων

Με σκεπτικισμό και προβληματισμό αντιμετωπίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη τροπολογία της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να βάλει φρένο στη συμμετοχή στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων, που φορούν την «προβιά» κόμματος, η οποία έχει ως προφανή στόχο το να στηθεί «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη και στα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής.

Το κυβερνητικό προσχέδιο της διάταξης εστάλη κατευθείαν από το Μέγαρο Μαξίμου σε ορισμένα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να το μελετήσουν και να μεταφέρουν στην κυβέρνηση τις παρατηρήσεις τους, έτσι ώστε να υπάρξουν διορθώσεις και να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, το εν λόγω σχέδιο προβλέπει πως δικαίωμα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων έχει το κόμμα που θα πρέπει να έχει ιδρυθεί νομίμως, οι επικεφαλής του να μην έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση, σε ισόβια κάθειρξη ή για τα αδικήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

Παράλληλα, η οργάνωση και η δράση του κόμματος να υπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται, ιδίως, υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη μελών του κόμματος ή της πραγματικής ηγεσίας του στα αδικήματα του προηγούμενου εδαφίου.

Σκεπτικισμός στην αντιπολίτευση

Αν και όλα τα κόμματα θέλουν να τελειώσει οριστικά η χώρα με το ναζισμό, εξέφρασαν ορισμένες ενστάσεις ως προς το κυβερνητικό προσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του προς συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου, με τα στελέχη του να τονίζουν ότι ενδεχομένως και να υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας και γι αυτό και ζήτησε από την κυβέρνηση να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις. Με πρώτο και κύριο τη ρητή αναφορά στον ναζιστικό χαρακτήρα των εν λόγω οργανώσεων.

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, έλαβε και αυτό γνώση του κυβερνητικού σχεδίου. Ο Περισσός σημειώνει ότι έχει μέτωπο απέναντι στις ναζιστικές οργανώσεις που πρέπει να εξαφανιστούν από την κοινωνία. Πρόσθεσε, όμως, ότι η ρύθμιση θα πρέπει να κάνει σαφή αναφορά στον ναζιστικό χαρακτήρα αυτών των κομμάτων και να μην εμπεριέχει επικίνδυνες γενικεύσεις και τη θεωρία των άκρων.

Το ΠΑΣΟΚ, αν και δεν αξιολόγησε σε βάθος το προσχέδιο της τροπολογίας, ζητάει να είναι συνταγματικά θωρακισμένη και να διασφαλιστεί ότι θα είναι λειτουργική.

Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη της τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης και θα επιχειρήσει με αλλαγές στο σχέδιο της να συγκεντρώσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση του πολιτικού κόσμου.

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη δημοσκόπηση για το 2023: Ποιος έχει προβάδισμα λίγο πριν τις εθνικές εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ - Τσαπανίδου: Μοναδική λύση για τη χώρα μπορεί να δώσει η κάλπη