ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βάσια Αναστασίου στο Newsbomb.gr: Οι μετακινήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ, είναι μια φούσκα

Βάσια Αναστασίου στο Newsbomb.gr: Οι μετακινήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ, είναι μια φούσκα

Στην εκτίμηση πως όταν το ΠΑΣΟΚ λάβει την Τρίτη διερευνητική εντολή, θα μπορέσει να θέσει τους στόχους του, έτσι ώστε να δημιουργηθεί κυβέρνηση από την Κυριακή της απλής αναλογικής, προχωράει στο Newsbomb.gr, η Βάσια Αναστασίου.

Η αναπληρώτρια γραμματέας Επικοινωνίας της Χαριλάου Τρικούπη, χαρακτηρίζει «φούσκα» τα όσα γράφτηκαν περί μαζικών μετακινήσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, προς τη Νέας Δημοκρατία, τονίζοντας πως όσοι βρίσκονται στη Χαριλάου Τρικούπη, είναι στην πολιτική μάχη «χωρίς υποσχετικές και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι».

Αναλυτικά η συνέντευξη

Η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία επιτρέπει στα funds που διαχειρίζονται «κόκκινα δάνεια» να διενεργούν πλειστηριασμούς, αναμένεται να προκαλέσει πρόβλημα σε χιλιάδες οικογένειες. Πιστεύετε ότι υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνησης;

Τα πράγματα είναι απλά. Το 2010 με την πιο σκληρή τρόικα ήταν ο νόμος του ΠΑΣΟΚ που προστάτευε την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τον νόμο αυτό αντικατέστησε ο ΣΥΡΙΖΑ ανoίγοντας στην ουσία τις πόρτες στα funds και ήρθε μετά η ΝΔ να βάλει οριστική ταφόπλακα στο δικαίωμα της πρώτης κατοικίας. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν παραγράφεται. Πλέον, το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, με συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφύλαξη και την προστασία της πρώτης κατοικία: χαμηλότερες δόσεις, σταθερό επιτόκιο και κούρεμα της οφειλής για τους συνεπείς δανειολήπτες, δικαίωμα προαίρεσης, ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να αγοράσει το δάνειο του ξανά στην ίδια τιμή και όχι 70-80% πάνω, επιδότηση των δόσεων από το δημόσιο και προστασία της αγροτικής γης.

Έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες ένα κλίμα, πως το ΠΑΣΟΚ «φυλλοροεί» και πως στελέχη του μεταπηδούν μαζικά προς τη Νέα Δημοκρατία. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Είναι τουλάχιστον κωμικό το κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση των δήθεν «μεταγραφών αεροδρομίου». Στην αρχή παρακολουθούσαμε δημοσιεύματα παραιτήσεων κάποιων τάχα «κορυφαίων» στελεχών που παραιτήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μετά δια μαγείας βρέθηκαν στον προθάλαμο του Μαξίμου για φωτογράφιση με τον Πρωθυπουργό.

Δεν είναι κάτι περισσότερο από μια επικοινωνιακή «φούσκα». Κοιτάξτε, όσοι είμαστε στο ΠΑΣΟΚ και ειδικά οι νεότερες γενιές, επιλέγουμε τον δρόμο της συνέπειας στις αρχές και τις αξίες μας. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, χωρίς υποσχετικές και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει την Τρίτη εντολή, μετά τις εκλογές, έτσι ώστε να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση, αλλά χωρίς τος κυρίου Μητσοτάκη και Τσίπρα. Τι ακριβώς επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ; Μια κυβέρνηση, όπου ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, δεν θα είναι πρωθυπουργός;

Δεν θα έπρεπε να προτρέχουμε, ούτε να περιφρονούμε τη λαϊκή βούληση προτρέχοντας σε σενάρια επί σεναρίων. Ο πρόεδρός μας είπε αυτό που πρέπει να κάνει κάθε υπεύθυνη πολιτική δύναμη, να συζητήσει δηλαδή βάσει προγραμματικών θέσεων. Όταν λάβουμε την εντολή, θα βάλουμε στο τραπέζι του διαλόγου τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει.

Για παράδειγμα, την ακύρωση του άρθρου 10 στο νόμο για την υγεία, που βάζει από το παράθυρο τους ιδιώτες στο ΕΣΥ, την επαναφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών, τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, την έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη τραπεζών και μεγάλων ηλεκτροπαραγωγών. Αυτά είναι θέσεις μια σειρά από ζητήματα για τα οποία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να μην παίρνουν σαφή και ξεκάθαρη θέση, εμμένοντας στη συντήρηση ενός καταστροφικού για τη χώρα διπόλου, που επιζητά τη ψήφο των πολιτών με ένα μοναδικό επιχείρημα: να μην έρθει ο άλλος στα πράγματα.

Θεωρείτε ότι θα υπάρξουν πολιτικές επιπτώσεις από την καταδίκη του Νίκου Παππά;

Όταν προέκυψε το ζήτημα της κ. Καϊλή, το οποίο δεν αφορούσε μάλιστα τη χώρα μας, ο πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης, αντέδρασε ακαριαία και την διέγραψε. Σήμερα, ενώ υπάρχει ομόφωνη δικαστική απόφαση καταδίκης, ο κ. Τσίπρας καλύπτει τον στενό του συνεργάτη κ. Παππά, ο οποίος θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής. Αυτή είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ που καλύπτει εδώ και μήνες τον πρωθυπουργικό ανιψιό, τον κ.Γρηγοριάδη.

Στην ουσία της υπόθεσης, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ζητήσαμε εξαρχής να τηρηθούν απόλυτα όροι διαφάνειας και νομιμότητας σύμφωνα με το Σύνταγμα. Αντιθέτως, η τότε Κυβέρνηση με την αντισυνταγματική διαδικασία, που ακολούθησε, επέλεξε τα παιχνίδια παρασκηνίου για να μοιράσει άδειες σε φιλικούς επιχειρηματίες. Σήμερα, ήρθε η απόφαση της Δικαιοσύνης που δικαιώνει όσους βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή απέναντι σε αντιθεσμικές συμπεριφορές. Μια στάση που το ΠΑΣΟΚ κρατάει σταθερά, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Η υπεράσπιση του κράτους δικαίου και των θεσμών δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται α λα καρτ.

Θα είστε υποψήφια βουλεύτρια στην Ανατολική Αττική. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που οι πολίτες τις περιφέρειας αντιμετωπίζουν και σας μεταφέρουν;

Η Ανατολική Αττική είναι μια περιφέρεια αρκετά ανομοιογενής με πολλά και διαφορετικά προβλήματα. Από την εγκληματικότητα στο Μενίδι, μέχρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω του ενεργειακού κόστους οι αγρότες στα Μεσόγεια ή την απουσία ολοκληρωμένου πλάνου τουριστικής ανάπτυξης για τις ανατολικές ακτές της Αττικής, που θα δημιουργούσαν προϋποθέσεις σημαντικής ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Και φυσικά το πιο σημαντικό πρόβλημα, που φαντάζει αδιανόητο, είναι ότι δεν υπάρχει νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική, μια περιφέρεια όπου ζουν και κινούνται καθημερινά περισσότεροι από 700.000 πολίτες.

Είστε μια νέα γυναίκα, που ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Θεωρείτε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα στο θέμα της ισότητας των φύλων ή έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας;

Φοβάμαι ότι τα τελευταία χρόνια κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Δυστυχώς, οι γυναίκες βιώνουν στη χώρα μια σειρά από ανισότητες, οι οποίες ολοένα και αυξάνονται αντί για να αμβλύνονται. Στην εργασία τους, στην κοινωνική τους ζωή, ακόμα και στο ίδιο σπίτι. Και φυσικά, ακόμα και στην πολιτική. Πάρτε για παράδειγμα τη σύνθεση της Βουλής, όπου εκλέχθηκαν μόνο 61 γυναίκες στους 300, είτε τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου της ΝΔ με μόλις 9 γυναίκες στα 51 μέλη του.

Από την άλλη, είμαι περήφανη γιατί στον δικό μου πολιτικό χώρο είχαμε την τιμή να έχουμε επικεφαλής μια σπουδαία γυναίκα, την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, που αποτέλεσε και έμπνευση για όλες εμάς τις νεότερες γυναίκες που δραστηριοποιούμαστε στον χώρο της πολιτικής.