ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διώχνει τους «δελφίνους» ο Βενιζέλος

Διώχνει τους «δελφίνους» ο Βενιζέλος

Καζάνι που βράζει μοιάζει το ΠΑΣΟΚ, με κορυφαία στελέχη του να καταστρώνουν συμμαχίες για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

Την ώρα που τα υπόλοιπα κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής, στο ΠΑΣΟΚ όλοι σκέφτονται την Δευτέρα.

Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις έχουν περιοριστεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πυκνώσει τα δείπνα σε σπίτια κορυφαίων στελεχών, όπου συζητείται το αύριο του Κινήματος. Σε ορισμένες από αυτές τις συγκεντρώσεις μάλιστα, το όνομα που συζητείται για να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ δεν είναι του Ευ. Βενιζέλου.

Παίρνει τα μέτρα του ο Βενιζέλος

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αμφισβήτηση έστειλε κατά τη συνέντευξή του στην Ιπποκράτους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε προς τους κορυφαίους (Ανδρέα Λοβέρδο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κλπ) ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αμφισβήτηση, ενώ παράλληλα προειδοποίησε τον Θεόδωρο Πάγκαλο να σταματήσει να καταφέρεται κατά του ΠΑΣΟΚ και του ιδίου.

Ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος θέτει πλέον ως προτεραιότητα την επομένη των εκλογών και το εσωκομματικό μέτωπο που θα ανοίξει. Αν μάλιστα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ κινηθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, από τις προηγούμενες εκλογές, τότε όλοι θα στραφούν κατά του προέδρου, θέτοντας ανοιχτά θέμα ηγεσίας.

Ο κ. Βενιζέλος ωστόσο, έχει ήδη λάβει τα μέτρα του και έχει προαναγγείλει ότι το βράδυ των εκλογών θα ανακοινώσει την πράξη επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.

Το επιβεβαίωσε άλλωστε και με δηλώσεις του πριν μερικές μέρες, λέγοντας πως αυτό δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που ονειρεύεται, αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές κατά του πρώην προέδρου Γ. Παπανδρέου και των λεγόμενων «Παπανδρεϊκών».

Αλλαγές σε πρόσωπα και σύμβολα;

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος έχει σκεφτεί ακόμα και να αλλάξει το σύμβολο του Κινήματος, αν και εκφράζονται φόβοι ότι αυτό θα πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και από υποστηριχτές του ίδιου του προέδρου.

Ακόμα, όμως, και αν δεν αλλάξει όνομα και σύμβολα, είναι σαφές πως θα θελήσει να συγκροτήσει ένα κόμμα με νέα πλατφόρμα, απομακρύνοντας τους λεγόμενους «κορυφαίους», προωθώντας 30άρηδες, ή ανθρώπους εκτός κόμματος. Βέβαια αυτή την περίοδο στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα και οι αξιόλογοι 30άρηδες αναζητούνται εναγωνίως, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι αυτών, έχει παραιτηθεί από το Κίνημα, ενώ και οι νεολαίοι έχουν συγκρουστεί με την ηγεσία του κόμματος εξαιτίας της Μνημονιακής πολιτικής.

Ο Ευ. Βενιζέλος ασφαλώς και έχει πολλούς λόγους να προχωρήσει σε μια μεγάλη ανανέωση. Πολλοί από τους «πρωτοκλασσάτους» δεν εκλέχθηκαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου, έχοντας μάλιστα συγκεντρώσει στο πρόσωπό του και την αγανάκτηση των πολιτών. Άρα ο κ. Βενιζέλος έχει κάθε λόγω να τους απομακρύνει από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ήδη εκτός «κάδρου» έχει θέσει στελέχη όπως ο Δημήτρης Ρέππας, πρωτοκλασάτο στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης, ο Χρήστος Παπουτσής και ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι στελέχη του λεγόμενου «Παπανδρεϊκού μπλοκ» θα απομακρυνθούν από την «αυλή της Ιπποκράτους». Ακόμα και η Άννα Διαμαντοπούλου που ανήκει στο λεγόμενο μπλοκ των "Εκσυγχρονιστών", έχει κατηγορηθεί για συνομοσιολογία

Στα χαρακώματα με τους «δελφίνους»

Στον «πάγο» είναι τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους «κορυφαίους», με τις φιλοφρονήσεις και τις αγκαλιές να έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Οι σχέσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους «δελφίνους» είναι πλέον σχέσεις αντιπαλότητας και σύγκρουσης, ενώ η καχυποψία για ορισμένα στελέχη κυριαρχεί στην Ιπποκράτους!

Ο μόνος «παλιός» που δείχνει τουλάχιστον προς το παρόν γλυτώνει από την «κάθαρση» του κ. Βενιζέλου, είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, που διατηρεί τις καλές, έστω και αν είναι τυπικές, σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις εκλογές, θα μπουν στην Ιπποκράτους ορκωτοί λογιστές που θα περάσουν από κόσκινο τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό προμηνύει νέες συγκρούσεις και ένταση στο κόμμα, που θα παρατείνει τη μεταβατική περίοδο στο Κίνημα.