ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάριο για εκλογές στο τέλος Μαΐου και δεύτερη κάλπη τον Ιούλιο

Σενάριο για εκλογές στο τέλος Μαΐου και δεύτερη κάλπη τον Ιούλιο
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Το δυστύχημα στα Τέμπη φαίνεται πως μεταθέτει τη διεξαγωγή εκλογών. Το επικρατέστερο σενάριο για τις πρώτες και τις δεύτερες κάλπες.

Η διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη είναι η νο1 προτεραιότητα της κυβέρνησης στην παρούσα φάση. Πέρα, όμως, από τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στη χώρα, «τρέχουν» παράλληλα και τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τη χώρα. Το πότε θα γίνουν οι εκλογές, είναι ένα από τα θέματα που έχει αρχίσει να συζητείται εκ νέου, από τη στιγμή που έγινε το τραγικό δυστύχημα, καθώς η 9η Απριλίου που είχε «κλειδώσει» απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.

Με το κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία, είναι προφανές πως δεν μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να εστιάσουν σε προεκλογικό αγώνα και ομιλίες. Το επικρατέστερο σενάριο, λοιπόν, δείχνει πως οδηγούμαστε για εκλογές στο τέλος Μαΐου. Οι λόγοι που πλέον η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 28η Μαΐου, είναι ξεκάθαροι.

Αν ο πρωθυπουργός επέλεγε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αμέσως μετά το Πάσχα, αυτό θα σήμαινε ότι θα διεξάγονταν προεκλογικές συγκεντρώσεις και ομιλίες και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Επιπλέον, και το σενάριο για τις 2 Μαΐου «καίγεται» από το γεγονός ότι οι δεύτερες εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν τον Ιούνιο, ήτοι μέσα στις Πανελλήνιες. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα έβγαζε από τις αίθουσες τους υποψήφιους για να στηθούν κάλπες.

Συνεπώς όλα δείχνουν πως η ημερομηνία που «κλειδώνει» είναι η 28η Μαΐου. Σε αυτή την περίπτωση, οι δεύτερες κάλπες φαίνεται πως θα στηθούν στις 2 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, στην παρούσα φάση μόνο οι εκλογές δεν είναι στο μυαλό του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί, είναι η δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.

«Όποιος έκανε νύξη στον Πρωθυπουργό αυτές τις ημέρες πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τις εκλογές, τον έδιωχνε από τη σύσκεψη. Οποιαδήποτε νύξη γινόταν για αυτό το θέμα ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Το τελευταίο που θα σκεφτόταν ο Πρωθυπουργός μέχρι και σήμερα ήταν σενάρια πολιτικού εκλογικού χρόνου. Δεν είναι ακόμη ώρα για να μπούμε σε αυτού του είδους τη συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά για το θέμα.

Από εκεί και πέρα, την εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος άλλα ζητήματα που αφορούν την κυβέρνηση, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού. Για να ισχύσει από την 1η Απριλίου η αύξηση ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει την εισήγηση ως τις 10 Μαρτίου, κάτι που θα «κλειδώσει» μετά το προσεχές υπουργικό συμβούλιο.

Όσο για τις εκλογές, αν επρόκειτο να διεξαχθούν στις 9 Απριλίου, ο πρωθυπουργός θα είχε deadline ως τις 14 Μαρτίου για να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ωστόσο, όπως αναφέραμε κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και οδηγούμαστε ολοταχώς για εκλογές τον Μάιο.