ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ο Σπίρτζης: Σε αντιπαράσταση με τον Γεραπετρίτη τον καλεί ο Οικονόμου

Δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ο Σπίρτζης: Σε αντιπαράσταση με τον Γεραπετρίτη τον καλεί ο Οικονόμου
INTIME

Νέα πολιτική κόντρα για την τραγωδία στα Τέμπη, με τον Χρήστο Σπίρτζη να αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ευθύνη, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να τον καλεί σε συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον νέο αρμόδιο υπουργό για θέματα Υποδομών και Μεταφορών.

Η εμφάνιση του Χρήστου Σπίρτζη, πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, 10 ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τα όσα είπε, όξυναν την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο κ. Σπίρτζης εξαπέλυσε επίθεση στον νέο υπουργό Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη, λέγοντας ότι απέκρυψε να πει την αλήθεια. «Έκαναν 9,5 δισ. αναθέσεις και δεν έφτιαξαν το κέντρο που κάηκε το 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου που κάλεσε τον κ. Σπίρτζη να παραστεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε κατ´ αντιπαράσταση συζήτηση κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, προκειμένου να αποτυπωθεί με έγγραφα και στοιχεία η πραγματική κατάσταση

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως η εκτίμηση ότι «όλοι φταίνε» για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη δεν ισχύει, λέγοντας ότι «δεν αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φταίει». Και προσέθεσε: «Αν έχουμε μερίδιο ευθύνης, ποτέ δεν αρνηθήκαμε να το πάρουμε».

«Το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα υπήρχε, υπήρχε και το δευτεροβάθμιο στην Καρόλου», τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης, για να προσθέσει: «Επί ΣΥΡΙΖΑ ο ΟΣΕ είχε 1200 άτομα προσωπικό. Επί ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα ήταν 25 σταθμάρχες και τώρα είναι 10, ένας εκ των οποίων ο μοιραίος σταθμάρχης», επεσήμανε ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Αυτό το δυστύχημα δεν θα έπρεπε να γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης για την τραγωδία στα Τέμπη. Μάλιστα, ο Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε: «Η σύμβαση του 2014 είναι η σηματοδότηση, είναι προαπαιτούμενο», τονίζοντας: «Μην με τρελαίνετε!».

«Το 2016 κατάλαβα ότι η σύμβαση 717 του ΟΣΕ ήταν άθλια, δεν έκανα νέα. Έκανα συμπληρωματική. Τα τρένα λειτουργούσαν με το παλιό σύστημα. Υπήρχε ασφάλεια», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

«Ποιος έκανε τη σύμβαση; Ο κ. Χατζηδάκης έκανε το 2007 για μια ανύπαρκτη σιδηροδρομική γραμμή και η κυβέρνηση Σαμαρά», υποστήριξε ο Χρήστος Σπίρτζης. Μάλιστα, τόνισε ότι «η Alstom δεν υπέγραφε τις μελέτες».

«Κοιμόμουν ήσυχος επί θητείας μου. Όταν αισθάνθηκα ότι υπήρχε θέμα με το Τραμ, το έκλεισα», επανέλαβε ο Χρήστος Σπίρτζης, σημειώνοντας: «Γι' αυτά δεν αισθάνομαι ευθύνη». Και σημείωσε: «Το όλοι φταίνε δεν ισχύει, εγώ δεν αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φταίει».

Επίθεση Οικονόμου

Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στις δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη. Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, η κυβέρνηση ανέλαβε άμεσα τις ευθύνες που τις αναλογούν για την τραγωδία στα Τέμπη, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κάτι αντίστοιχο και στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Σπίρτζης έσπευσε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη.

«Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανέλαβε ξεκάθαρα την ευθύνη που της αναλογεί για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπων. Ο κ. Σπίρτζης, επί 4,5 χρόνια υπουργός Μεταφορών των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε σήμερα για να τοποθετηθεί, δέκα ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα. Η τοποθέτησή του, η οποία συνιστά θλιβερό μνημείο κυνισμού, σύγχυσης και ψεμάτων, συνοψίζεται στο εξής: «Δεν φταίμε σε τίποτα εμείς». Είναι η κυνική γραμμή όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνες φέρουν οι προηγούμενοι και οι επόμενοι, όχι αυτοί. Φαρισαϊκά ισχυρίζονται πως οι παθογένειες και οι νοοτροπίες που γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν τους αφορούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

«Ο κ. Σπίρτζης και η κυβέρνηση που υπηρέτησε δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα απαραίτητα έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων, ώστε να αναβαθμιστεί η ασφάλεια. Η υλοποίηση της περιβόητης συμβασης για το διάστημα 2017-2019 είχε σταματήσει ολοκληρωτικά. Πρέπει να έχει περίσσευμα θράσους για να ισχυρίζεται πως ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε «ρολόι» επί ΣΥΡΙΖΑ και τον διέλυσε η Κυβέρνηση της ΝΔ», πρόσθεσε.

«Την ώρα αυτή, η κομματική αντιπαράθεση είναι άχαρη και εντελώς αχρείαστη. Δεν είναι αυτό που απαιτεί η περίσταση και η κοινωνία. Ένα πράγμα όμως είναι η στάση ευθύνης και η αναζήτηση της αλήθειας και ένα άλλο τα ψέματα και ο φαρισαϊσμός. Για αυτό καλούμε τον κ. Σπίρτζη να παραστεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε κατ´ αντιπαράσταση συζήτηση με τον υπουργό Επικράτειας, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να αποτυπωθεί με έγγραφα και στοιχεία η πραγματική κατάσταση. Καμιά συγκάλυψη. Οι πολίτες απαιτούν ανάδειξη και ανάληψη ευθυνών κι όχι ψέματα και υπεκφυγές», τόνισε κλείνοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.