ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή Τσίπρα για τήρηση του Μνημονίου ζητούν οι Ευρωπαίοι

Υπογραφή Τσίπρα για τήρηση του Μνημονίου ζητούν οι Ευρωπαίοι

Πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ από τις Βρυξέλλες και απειλές ότι θα σταματήσει η χρηματοδότηση της χώρας

Τα… μέτρα τους λαμβάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι απέναντι στην Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα πως για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας απαιτείται και η υπογραφή όλων των πολιτικών αρχηγών και φυσικά του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Μπορεί ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να έχει βάλει πολύ νερό στο κρασί του, λέγοντας μάλιστα πως «δεν θα πάει με τσαμπουκά στις Βρυξέλλες», ωστόσο οι Ευρωπαίοι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα ζητώντας ενυπόγραφες δεσμεύσεις για απαρέγκλιτη τήρηση του Μνημονίου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το αίτημα αυτό συζητείται τις τελευταίες ημέρες όλο και πιο έντονα στις Βρυξέλλες, με τους αξιωματούχους να έχουν ήδη ζητήσει από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να θέσει το αίτημα επισήμως στην ελληνική πλευρά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», επισήμως το θέμα δεν αναμένεται να τεθεί πριν από τη 17η Ιουνίου, καθώς στις κοινοτικές πρωτεύουσες έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις έχουν αντιπαραγωγικό χαρακτήρα και ενισχύουν τελικά τις ακραίες και αντιευρωπαϊκές φωνές στη χώρα μας.

Από τη Δευτέρα όμως, είναι βέβαιο ποιος όποιος και αν είναι στην κυβέρνηση, θα δεχτεί πιέσεις από τις Βρυξέλλες και μάλιστα με εκβιαστικά διλλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο επίτροπος Oικονομίας Ολι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν έγγραφες δεσμεύσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός του.

Αυτό σημαίνει πως είτε πρώτος αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε δεύτερος, οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν "αυτόγραφο" από τον κ. Τσίπρα ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα το Μνημόνιο.

Υποχωρήσεις από τον Α. Τσίπρα

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στη διακαναλική συνέντευξη απέφυγε τη φράση «μονομερής κατάργηση του Μνημονίου», αντικαθιστώντας τη με «σχέδιο ανόρθωσης της χώρας».

Το βέβαιο είναι πως όπως και αν το βαφτίσει ο κ. Τσίπρας, οι Ευρωπαίοι θέλουν να υπάρχει μέσα η λέξη Μνημόνιο, γεγονός που φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Λέγεται ότι από τη Δευτέρα κιόλας, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα: συνέχιση της χρηματοδότησης μετά από ρητές δεσμεύσεις των πολιτικών δυνάμεων για εφαρμογή κατά γράμμα του δεύτερου προγράμματος, ειδάλλως θα γίνει αυτό που μας απείλησε μόλις χθες η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ: λεφτά, τέλος!

Οι Ευρωπαίοι σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, φοβούμενοι επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρωζώνη, και με έμμεσες απειλές εκφοβίζουν ακόμα και τους πολιτικούς αρχηγούς, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα η στρόφιγγα της χρηματοδότησης θα κλείσει και η Ελλάδα θα τεθεί σταδιακά εκτός Ευρωζώνης.

Το θέμα είναι πλέον ποια θα είναι η στάση του κ. Τσίπρα ο οποίος, μόλις λίγους μήνες πριν καλούσε τους κκ Σαμαρά και Βενιζέλο να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους.

Διαβάστε επίσης:

FTD: Η ΕΕ θα διαπραγματευτεί τη χαλάρωση της λιτότητας