ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Η στρατηγική Τσίπρα στο δρόμο προς τις κάλπες

Εκλογές 2023: Η στρατηγική Τσίπρα στο δρόμο προς τις κάλπες
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει τη νίκη από την πρώτη Κυριακή.

Με μοναδικό στόχο την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής, που θα σημαίνει και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, γεγονός που θα αποκλείσει την αστάθεια από τις συνεχόμενες αναμετρήσεις, ρίχνεται ο Αλέξης Τσίπρας στη μάχη των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η συζήτηση για «δύο κάλπες», είναι εκ των πραγμάτων παρελκυστική. Η εκλογική νομοθεσία δεν προβλέπει «πρώτες» και «δεύτερες» εκλογές στη χώρα μας. Υπάρχει μια εκλογική αναμέτρηση και ο μοναδικός λόγος που μπορεί να οδηγηθούμε σε μια νέα, είναι η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, μετά το πέρας των διερευνητικών εκλογών.

Επομένως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να συζητάει το ενδεχόμενο αυτό. Γι αυτό και επιδιώκει τη νίκη του κόμματος του στις εκλογές. Έναν στόχο που θεωρούσε ρεαλιστικό, ακόμα και πριν ξεκινήσει να μειώνεται αισθητά η διαφορά στις δημοσκοπήσεις, τον τελευταίο ένα μήνα.

Άρα, θα ρίξει όλες του τις δυνάμεις σε αυτές τις 57 ημέρες μου μεσολαβούν μέχρι την 21η Μαΐου. Θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες ότι αυτή είναι η κρίσιμη στιγμή, η μοναδική αναμέτρηση, εκείνη που θα μπορέσει να απαλλάξει τη χώρα από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να οδηγήσει στο επόμενο στάδιο του σχεδίου του Αλέξη Τσίπρα, που δεν είναι άλλο από τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Στην Κουμουνδούρου δεν το κρύβουν. Θέλουν να κυβερνήσουν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό και αποφεύγουν τη μετωπική σύγκρουση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, παρά το γεγονός ότι του ασκούν κριτική.

«Οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν γίνονται στη βάση της συμπάθειας των προσώπων, αλλά με βάση τις προγραμματικές θέσεις. Με ξενίζει που ο κ. Ανδρουλάκης το μόνο πρόβλημα που έχει για να κυβερνήσει με τη ΝΔ, είναι ένα πρόσωπο: Ο κ. Μητσοτάκης. Οι πολιτικές της Δεξιάς δεν είναι πρόβλημα;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας τη Τρίτη, στη Λαμία.

Πάντως, παρά την κριτική, είναι σαφές πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να «φλερτάρει» τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ευελπιστώντας ότι το ποσοστό των δύο κομμάτων, θα αρκεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση, έτσι ώστε το «φλερτ» να μετουσιωθεί σε «γάμο» στις 22 Μαΐου.