ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Τα καρφιά σε Μητσοτάκη, η σχέση με Ανδρουλακη και το εγκώμιο στον Παπανδρέου

Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Eurokinissi

Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ πρόσθεσε πως δεν νομίζει πως ο κ. Μητσοτάκης «θέλει να είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ»

Μιλώντας στο Mega, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ύψωσε τείχος προστασίας απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης για την θέση του να υπάρξει τρίτο πρόσωπο για Πρωθυπουργός στην περίπτωση σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας.

Ο κ. Βενιζέλος την χαρακτήρισε «λογική στο θεμέλιο της» και αναρωτήθηκε αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Σε εξαιρετικό επίπεδο οι σχέσεις με τον Ανδρουλάκη

Στη συνέντευξη του, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις του με τον κ. Ανδρουλάκη βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Η υπόθεση των υποκλοπών έλιωσε τους πάγους που πήγαν να σχηματιστούν την πρώτη περίοδο μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠαΣοΚ. Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος συζητάνε και «του λέω τη γνώμη μου». Ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε στον κ. Ανδρουλάκη να πετύχει τους στόχους του.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Ανδρουλάκη «ευγενή», ως ένα πρόσωπο που σέβεται τους πρώην ηγέτες του κόμματος και συζητά μαζί του «όσα ζητήματα θέλει» -«του λέω την γνώμη μου, που είναι η ίδια που λέω και δημόσια. Ελπίζω να πετύχει τους στόχους του», ανέφερε ο Βενιζέλος. Η στήριξη για τον πολιτικό του χώρο, ωστόσο, δεν έμεινε στο πρόσωπο του αρχηγού.

Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι υπερήφανο

Με μια μικρή αναδρομή στα χρόνια της κρίσης, ο Βενιζέλος επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι περήφανο για την διαδρομή που διάνυσε από το 2009 έως το 2015, αποδίδοντας στην διάσπαση το κακό αποτέλεσμα εκείνης της χρονιάς.

Ο κ. Παπανδρέου αδικείται ιστορικά

Παράλληλα τόνισε πως ο Γιώργος Παπανδρέου «αδικείται όταν δεν υπερασπίζονται το δικό του έργο».

Δεν θα με δείτε στην επόμενη Βουλή

Παρά την καλή του προσωπική σχέση με τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει στο πεδίο της μεταπολιτικής. Το ξεκαθάρισε και όταν η παραφιλολογία τον εμφάνισε ως το τρίτο πρόσωπο στο οποίο αναφερόταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Θα σας δούμε στην επόμενη Βουλή;», ρωτήθηκε. «Όχι», ήταν η απάντηση. «Κινούμαι στην σφαίρα της μεταπολιτικής». Έδωσε, με αυτόν τον τρόπο, τέλος και στην φιλολογία για τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ, Βενιζέλος χαρακτήρισε «εκβιαστικό» και «τεχνητό» το δίλημμα «συνεργασία ή αυτοδυναμία» και άφησε αιχμές για την απόφαση του Πρωθυπουργού να μην κάνει χρήση της διερευνητικής εντολής μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής. «Η μη χρήση της διερευνητικής εντολής είναι μια καταστρατήγηση του Συντάγματος», δήλωσε.

Δεοντολογική γελοιότητα να αναφέρουν πως είμαι υποψήφιος πρωθυπουργός

«Εάν το πρώτο κόμμα και το τρίτο κόμμα συμφωνήσουν για ένα πρόσωπο, θα το έχουν. Πιστεύετε ότι θα έχει τα δικά μου χαρακτηριστικά;», ήταν η πρώτη αντίδραση του Βενιζέλου στην ερώτηση αν ενδιαφέρεται για την θέση του πρωθυπουργού -με δεδομένη την πρόθεση του Ανδρουλάκη για πολιτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα αναλάβει την θέση.

«Αν ήταν να διεκδικήσω έναν τέτοιο ρόλο, θα το έκανα ευθέως», ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως ο ρόλος των αρχηγών θα είναι πάντα καθοριστικός και πως αν επιλεγεί τρίτο πρόσωπο, θα θέλουν να το έχουν υπό άμεσο έλεγχο. «Αν τα κόμματα στραφούν σε εμένα και μου ζητήσουν να είναι πρωθυπουργός στηρίζοντας τις επιλογές μου στην Βουλή, τότε θα τους διευκολύνω. Αλλά αυτή η προσέγγιση μου φαίνεται “παιδιάστικη” και δεν νομίζω πως θα γίνει, τόνισε, χαρακτηρίζοντας τα σενάρια που τον αφορούν και έχουν δει το φως της δημοσιότητας "χωρίς αντικείμενο"».

«Εδώ έφτασε μία μικρή εταιρεία δημοσκοπήσεων κάνοντας την μεγαλύτερη μεθοδολογική και δεοντολογική γελοιότητα να υποβάλει την ερώτηση εάν το εκλογικό σώμα θέλει πρωθυπουργό εμένα. Είμαι εγώ υποψήφιος πρωθυπουργός; Διεκδικώ την ψήφο του ελληνικού λαού; Αν εγώ ήθελα να διεκδικήσω την πρωθυπουργία θα έθετα σε κίνδυνο την πορεία της χώρας όταν η χώρα ήταν με το ένα πόδι στο λάκκο και με το άλλο στον γκρεμό», συμπλήρωσε.