ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Στο τραπέζι και το σενάριο της κυβέρνησης «ανοχής»

Αλέξης Τσίπρας
Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί ζωντανό το σχέδιο της προοδευτικής διακυβέρνησης, ντριπλάροντας, παράλληλα, το «σκόπελο» Βαρουφάκη, που θα πρέπει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του γιατί θα καταψηφίσει μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών, μειώσεις τιμών και σε ρύθμιση χρεών

Το «μπαλάκι» στις ηγεσίες των μικρότερων κομμάτων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, σχετικά με το αν θα συμφωνήσουν μετεκλογικά στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο, πετάει ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν αποκλείει το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας, με την «ανοχή» των μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς.

Το βασικό ερώτημα που θέτει ο Κυριακός Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το «με ποιους» θα συγκυβερνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές. Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου, δεν κρύβει ότι η επιθυμητή για εκείνη επιλογή, είναι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, είναι προφανές ότι το ΚΚΕ δεν σκοπεύει να λάβει μέρος σε καμία κυβέρνηση, ότι λεζάντα και αν αυτή κουβαλάει, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης, δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος εταίρος – ειδικά από τη στιγμή που, πλέον, φλερτάρει ανοιχτά με την έξοδο από το ευρώ.

Το ζήτημα, επομένως, που προκύπτει για τον Αλέξη Τσίπρα, είναι το αν θα φτάνουν οι βουλευτές των δύο κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση την Κυριακή της απλής αναλογικής, καθώς για να φτάσουν τους 151 βουλευτές, θα πρέπει και τα δύο κόμματα να λάβουν ποσοστό μεγαλύτερο του 45% - στο καλό σενάριο.

Με βάση τα ως τώρα δημοσκοπικά ευρήματα, αυτό δύσκολα θα συμβεί. Επομένως, τα περιθώρια στενεύουν για ένα κυβερνητικό σχήμα στο οποίο θα συμμετέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο, όμως, ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν συζητάει την πιθανότητα να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση με το ΜΕΡΑ25, τότε το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης, απομακρύνεται.

Όλα τα παραπάνω, τα γνωρίζουν πολύ καλά και στην Κουμουνδούρου. Παράλληλα, όμως, υποστηρίζουν ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής είναι μια μοναδική ευκαιρία για να μπορέσει η χώρα να απαλλαγεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, να αποκτήσει για πρώτη φορά μια κυβέρνηση που θα εκφράζει το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, αλλά και να ανακουφιστούν οι πολίτες από την ακρίβεια.

Το να χαθεί αυτή η ευκαιρία, για 5-10 έδρες, θα είναι επιζήμιο για πολλούς στον χώρο της πολιτικής -καθώς τα μικρότερα κόμματα κινδυνεύουν να συνθλιβούν σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες-, αλλά κυρίως για τον ελληνικό λαό, λένε πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι αυτό και χθες, μιλώντας στο «Star» και τη Μάρα Ζαχαρέα, άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, ανάμεσα στο κόμμα του και το ΠΑΣΟΚ, που θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να έχει την ανοχή των κομμάτων της Αριστεράς και κυρίως του ΜΕΡΑ25.

Διότι, ακόμα και αν ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θέλει -και δεν τον θέλουν- να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση, δύσκολα θα αρνηθεί να ψηφίσει τα νομοσχέδια των πρώτων 50 ημερών που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπό να φέρει στη Βουλή.

Με αυτό το σχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί ζωντανό το σχέδιο της προοδευτικής διακυβέρνησης, ντριπλάροντας, παράλληλα, το «σκόπελο» Βαρουφάκη, που θα πρέπει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του γιατί θα καταψηφίσει μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών, μειώσεις τιμών και σε ρύθμιση χρεών.