ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: 22 Απριλίου ξεκινάει το τελευταίο κατοστάρι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Εκλογές

Η αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου, έχει ήδη αρχίσει, με την 22α Απριλίου να φαίνεται ως η πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της επίσης προεκλογικής περιόδου.

Το Σάββατο, μετά το Πάσχα, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και να υποβάλει στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου το αίτημα για την διάλυσης της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, σχεδόν στο τέλος της τετραετίας. Τα πολιτικά κόμματα ευελπιστούν ότι η εορταστική περίοδος των ημερών του Πάσχα θα λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για την οργή και τη δυσφορία που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Η περίοδος μετά την Κυριακή του Θωμά θα είναι καθοριστική για το κλίμα που θα αποτυπωθεί στην κοινή γνώμη και το οποίο θα οδηγήσει σε εκ νέου χάραξη στρατηγικής από τα κομματικά επιτελεία.

Ήδη πάντως οι βουλευτές των κομμάτων έχουν εγκαταλείψει τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα και έχουν εφορμήσει στις εκλογικές τους περιφέρειες προς άγραν ψήφων. Η Βουλή ουσιαστικά σταμάτησε χθες το νομοθετικό της έργο και πλέον όλοι θα πέσουν με… νύχια και με δόντια στη μάχη του σταυρού αφού η πρώτη Κυριακή είναι καθοριστική για την εκλογή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά γνωστοποίησε τις προθέσεις του, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, λέγοντας από τη Θεσσαλονίκη ότι «επίσημα η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο όταν διαλυθεί η Βουλή». Προς την ίδια κατεύθυνση «δείχνει» και η ολοκλήρωση της εγγραφής χθες των αποδήμων στην ειδική πλατφόρμα ώστε να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, καθώς η σχετική αίτηση πρέπει να υποβληθεί έως και 12 ημέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου οδηγεί αυτομάτως στην αλλαγή δύο προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα, του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος είναι επί της ουσίας αρμόδιος για την διεξαγωγή των εκλογών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Γιάννης Οικονόμου θα αντικατασταθεί στη θέση του εκπροσώπου από τον Άκη Σκέρτσο, καθώς θα είναι υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Φθιώτιδα, ενώ υπηρεσιακός υπουργός εσωτερικών θα πάρει την θέση του Μάκη Βορίδη.

Με την προκήρυξη των εκλογών και το κλείσιμο της Βουλής, σε ισχύ μπαίνουν ακόμη οι περιορισμοί των υποψηφίων στις εμφανίσεις τους στα Μέσα Ενημέρωσης, με το βάρος ουσιαστικά να πέφτει στους ώμους των προσώπων, που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων και εξαιρούνται των περιορισμών, καθώς δεν χρειάζονται σταυρό από τους ψηφοφόρους και, κυρίως, στους αρχηγούς.

Ένα μπαράζ περιοδειών και εμφανίσεων σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχής γενομένης από το Πάσχα, οπότε θα βρεθεί στην Τήνο. Θα ακολουθήσει η Κέρκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμένεται να μεταβεί στην Κρήτη και να ξεκινήσει από εκεί την επίσημη προεκλογική περίοδο. Το Σάββατο σχεδιάζεται να βρίσκεται στα Χανιά, τον τόπο καταγωγής του, δίνοντας ένα συμβολικό χαρακτήρα στην περιοδεία αυτή και στη συνέχεια στο Ρέθυμνο. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και για τις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ εξετάζεται και η μορφή των προεκλογικών συγκεντρώσεων που θα λάβουν χώρα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Θετική ατζέντα με κοινωνικό πρόσημο

Αιχμή στις περιοδείες του Πρωθυπουργού αναμένεται να είναι η θετική ατζέντα με κοινωνικό πρόσημο, ο απολογισμός του έργου της κυβέρνησης από το 2019 έως σήμερα, η πορεία, που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία και οι προοπτικές, που διαμορφώνονται, καθώς και οι προγραμματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, με σημείο αναφοράς την αύξηση των μισθών, την αναβάθμιση της υγείας και της παιδείας και την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του κράτους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εντείνει την σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως και των τετραετιών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με αυτή της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας έμφαση στην αξιοπιστία λόγων και έργων. Τα διλήμματα της κάλπης θα τίθενται με πιο εμφατικό τρόπο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει ότι οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν κυβέρνηση και Πρωθυπουργό, ενώ και το διακύβευμα των εκλογών θα γίνεται σαφές, ώστε να προωθηθεί η ανάγκη μιας σταθερής κυβέρνησης. Στόχος για τη Νέα Δημοκρατία παραμένει η συσπείρωση των δυνάμεών της, η άντληση εκλογικών δυνάμεων από την «γκρίζα ζώνη» και η επίτευξη του υψηλότερου δυνατού ποσοστού, έτσι ώστε να καταγράφεται μια δυναμική αυτοδυναμίας στη δεύτερη αναμέτρηση, που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «δείξει» ουσιαστικά ως μονόδρομο.

Με τη Βουλή να ολοκληρώνει το έργο της, η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεταφέρουν την πολιτική σύγκρουση στις εμφανίσεις και περιοδείες των αρχηγών τους. Στον αέρα παραμένει έως τώρα το ενδεχόμενο της διεξαγωγής ενός debate, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί σε τηλεοπτική «μονομαχία» τον Πρωθυπουργό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει διαθέσιμος για μια τηλεοπτική αναμέτρηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως προβλέπουν οι κανόνες του debate.

Στην τελική ευθεία, εν τω μεταξύ, βρίσκεται και η κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.