ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Γιατί στη ΝΔ «τρίβουν τα χέρια τους» με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25

Εκλογές 2023: Γιατί στη ΝΔ «τρίβουν τα χέρια τους» με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25

Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στην πολιτική σκακιέρα το οποίο παρακολουθούν με ενδιαφέρον στη ΝΔ.

Η καταγγελία εναντίον του μέχρι πρότινος ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αναδιατάσσει τις στρατηγικές όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα της ΝΔ που κατάφερε να βγει από το κάδρο των επιθέσεων – προσώρας – και να παρακολουθεί την άγρια διαμάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, άπαντες μπήκαν στη λογική: «όλοι εναντίον όλων».

Η υπόθεση Γεωργούλη παίρνει πλέον ξεκάθαρα μορφή πολιτικής κόντρας και όπως όλα δείχνουν τινάζει στον αέρα κάθε προσπάθεια σύμπλευσης ή συνεννόησης μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη. Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι απομακρύνονται σε σημείο που το γυαλί έχει ραγίσει και δύσκολα μπορεί να κολληθεί.

Στην Πειραιώς πιστεύουν ότι αυτή η άγρια πολιτική κόντρα μόνο καλό μπορεί να κάνει στη ΝΔ ως προς την επίτευξη της αυτοδυναμίας, αλλά και ως προς το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υλοποιείται η περιβόητη προοδευτική διακυβέρνηση την οποία στη ΝΔ έτσι κι αλλιώς την αποκαλούσαν τερατογένεση.

Τους αφήνουμε να σφαχτούν μόνοι τους λένε χαρακτηριστικά πολλά γαλάζια στελέχη που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να εμπλακούν και προτιμούν να τηρούν θεσμική στάση και να σχολιάζουν κυρίως το θέμα του βιασμού και της κακοποίησης και όχι την ευρύτερη κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή από τη ΝΔ τονίζουν ότι οι ρωγμές της «προοδευτικής διακυβέρνησης» έρχονται και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (γεγονός που επίσης τους χαροποιεί), αλλά και από την στάση του Γιάνη Βαρουφάκη επί του θέματος. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο Τσίπρας έφαγε πόρτα όχι μόνο από το ΚΚΕ αλλά και από τον πρώην σύντροφό του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος σε συνέντευξή του χθες στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών είπε καθαρά:

«Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο. Δεν υπάρχουμε για να ξανακάνουμε τον Τσίπρα πρωθυπουργό» εξηγώντας παραπέρα: «Σε καμία των περιπτώσεων το ΜεΡΑ25 δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχή. Το παράθυρο έχει κλείσει και δεν ξανανοίγει μετά τις εκλογές. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε μια συνέπεια. Αυτά που πιστεύουμε τα λέμε και αυτά που λέμε τα πιστεύουμε. Πιστεύουμε την απλή αναλογική, θεωρούμε ότι είναι συνώνυμη με τη Δημοκρατία. Όμως πρέπει να τιμηθεί στην πράξη. Εδώ θα δώσω ένα δίκιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχε πει στη ΔΕΘ ότι αν εκλέξετε εμένα ξέρετε τι να περιμένετε, αν κυβερνούσαν αυτοί τι θα κάνουν;. Σε 2,5 μέρες των διερευνητικών εντολών δεν μπορείς ούτε υπουργεία να μοιράσεις που λέει ο λόγος. Τους είχαμε πει ότι οι πόρτες μας είναι ανοιχτές». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Βαρουφάκης: «Δεν πρόκειται εγώ να κάνω τον Τσίπρα πρωθυπουργό για ένα υπουργείο ή για ένα υπουργικό όχημα…».

Γι’ αυτούς τους λόγους μίλησε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ζήτησε «αυτοδυναμία για να αποφύγουμε την πολιτική παραλυσία». Εκπέμποντας ηχηρά μηνύματα συσπείρωσης και πανστρατιάς στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δύο εικοσιτετράωρα πριν επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στην πανηγυρική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της κυβερνητικής παράταξης, όρισε ως την κρισιμότερη μάχη της μεταπολίτευσης την κάλπη της 21ης Μαΐου, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της «γαλάζιας» παράταξης, που θα ανοίξει το δρόμο για μία νέα τετραετία.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν έχει αμφιβολία ότι αν οι αριθμοί το επιτρέψουν οι αντίπαλοι της ΝΔ δεν θα διστάσουν να συνασπιστούν και αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Δραγασάκη.

«Από τη ΔΕΘ είχα μιλήσει για αυτό το θεωρητικό σενάριο πολιτικής τερατογένεσης. Όλοι το ομολογούν. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει κάθε ψηφοφόρο. Εκείνον που θα θέλει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και θα δει μετά πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και υπουργό οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη», πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν χωρούν χαλαρές ψήφοι ή ψήφοι διαμαρτυρίας και τόνισε πως το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει.

Σχετικές ειδήσεις