ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ήρθε η ώρα να ρυθμίσουμε το ιδιωτικό χρέος» - Τι είπε ο Τσίπρας στον Σολτς

«Ήρθε η ώρα να ρυθμίσουμε το ιδιωτικό χρέος» - Τι είπε ο Τσίπρας στον Σολτς
Intime

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, είχε την ευκαιρία να θέσει την προοδευτική ατζέντα του για όλα τα μεγάλα ζητήματα, εφόσον ο ελληνικός λαός τον εμπιστευτεί στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στην Κουμουνδούρου για την συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Όλαφ Σολτς, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις σκέψεις του στον ισχυρότερο πολιτικό παράγοντα της Ευρώπης, λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στέλνοντας ηχηρά πολιτικά μηνύματα εντός κι εκτός της χώρας.

Αν ένα συμπέρασμα μπορεί να βγει από τη συνάντηση των δύο ανδρών, είναι πως σε περίπτωση που στην Ελλάδα προκύψει μετά τις κάλπες μια «δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς» ή μια «πρώτη προοδευτική διακυβέρνηση», τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με το 2015.

Αυτό θα συμβεί γιατί αφενός δεν θα υπάρχουν μνημόνια για να κρέμονται πάνω από τη χώρα ως «δαμόκλειος σπάθη» και αφετέρου γιατί οι συσχετισμοί σε ολόκληροι την Ευρώπη θα είναι προφανώς ευνοϊκότεροι, αφού σε πολλές μεγάλες χώρες υπάρχουν κυβερνήσεις με προοδευτικό πρόσημο. Και κυρίως στη Γερμανία…

Το πρόγραμμα του Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, είχε την ευκαιρία να θέσει την προοδευτική ατζέντα του για όλα τα μεγάλα ζητήματα, εφόσον ο ελληνικός λαός τον εμπιστευτεί στην κάλπη της 21ης Μαΐου και δώσει εντολή σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Δεσμεύτηκε ότι η χώρα μας θα επανέλθει στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα», με σεβασμό στους κανόνες του κράτους δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ελευθερία του. Δηλαδή, τα ζητήματα για τα οποία η Ελλάδα επί Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Ευρωπαϊκών θεσμών και στα πρωτοσέλιδα του Διεθνούς Τύπου με κορυφαίο παράδειγμα το σκάνδαλο των υποκλοπών και εσχάτως την εξαγωγή του Predator.

Στα ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε με σαφήνεια τον στόχο, η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση να καταπολεμήσει τις ανισότητες, να στηρίξει δυναμικά την ελληνική κοινωνία απέναντι στην ενεργειακή κρίση και στις αυξήσεις των τιμών, με ειδική αναφορά στην ανάγκη ανακατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και προς το κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Ήρθε η ώρα να λύσουμε το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους»

Ωστόσο, αυτό που δεν μπορούμε να μην τονίσουμε, είναι η αναφορά Τσίπρα στο ζήτημα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους.

«Μαζί το 2018, εγώ ως πρωθυπουργός και εσύ ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, λύσαμε το πρόβλημα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, τώρα ήρθε η ώρα να λύσουμε και το μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους που εκτοξεύθηκε κατά 40 δις. τα τελευταία τέσσερα χρόνια», φέρεται να είπε στον γερμανό Καγκελάριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ξεκάθαρα τη στοχεύσεις του.

«Ναι» στη θετική ατζέντα με Τουρκία, όχι υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές»

Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και τον γεωπολιτικών εξελίξεων, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η προοδευτική Ελλάδα θα αποτελεί τον ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, που θα προασπίζει το διεθνές δίκαιο και θα συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη να μην χαθεί η δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ξεπάγωσε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μιας νέας ευρωτουρκικής ατζέντας, η οποία θα περιλαμβάνει και την ελληνοτουρκική θετική ατζέντα με σαφείς, όμως, κόκκινες γραμμές και την προοπτική της επίλυσης των διαφορών στην Χάγη. Παράλληλα, στηλίτευσε τη πολιτική Μητσοτάκη να αγοράζει εξοπλιστικά κυρίως από Γαλλία, χωρίς να επενδύει στην ελληνική βιομηχανία.

Τα πολιτικά μηνύματα

Από μόνο του το γεγονός ότι ένας κορυφαίος Ευρωπαίος ηγέτης της πιο ισχυρής οικονομίας της Ευρώπης, όπως ο Όλαφ Σολτς, συναντιέται για πρώτη φορά με αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης, λίγο πριν τις εκλογές στην Ελλάδα, δείχνει ότι στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη βλέπουν πολύ ισχυρή την πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας να επανέλθει άμεσα στην πρωθυπουργία της χώρας με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μήνυμα αυτό δεν έφτασε μόνο στην ελληνική κοινωνία και στην Ευρώπη αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αντέδρασε άμεσα με μια επιθετική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά του Αλ. Τσίπρα. Το παραπάνω συμπέρασμα ενισχύεται και από το γεγονός ότι η συνάντηση Τσίπρα - Σόλτς έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τέλος, ηχηρά ήταν το μήνυμα, πως ο μόνος δρόμος για την Ευρώπη είναι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία της Δεξιάς με την Ακροδεξιά. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, είναι ένα από το πιο ισχυρά προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη, τον καθιστά γέφυρα συνεννόησης και συνεργασίας της Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία πάνω σε προγραμματικές θέσεις και κοινούς στόχους για τις κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών και την Ευρώπη συνολικά.