ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το δίλημμα των εκλογών: Ή ΝΔ ή περιπέτειες;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το δίλημμα των εκλογών: Ή ΝΔ ή περιπέτειες;

Με το χθεσινό του διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκρυστάλλωσε όχι μόνο την αιτία των εκλογών αλλά και το διακύβευμα που επιβάλλεται για να προχωρήσει η χώρα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας.

Επί της ουσίας και όχι μόνο για λόγους συνταγματικών αναγκών επί της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών ο κ.Μητσοτάκης έθεσε ως πρωτεύον θέμα το ζήτημα της οικονομίας και της επενδυτικής βαθμίδας για να αποδείξει ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα κάτι που επιθυμούν και οι ξένοι οίκοι αξιολογήσεις αλλά βεβαίως και οι επενδυτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος για την επενδυτική βαθμίδα κινήθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι επενδυτική βαθμίδα θα έρθει μετά τις εκλογές εντός του 2023.

«Θεωρώ αδιανόητο να θέσουμε σε κίνδυνο τις θυσίες των προηγούμενων δεκαετιών...τα τρία κόμματα τα οποία είναι σήμερα στην επικαιρότητα και διεκδικούν την εξουσία, μου είναι αδιανόητο ότι οποιοδήποτε από τα τρία αυτά κόμματα θα μπορούσε να κάνει κάτι πού να θέσει σε κίνδυνο την πορεία επαναφοράς στην κανονικότητα», είπε μεταξύ άλλων ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας.

Ουσιαστικά πίσω από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του για την προκήρυξη των εκλογών κρύβεται σαφέστατα αυτό που εδώ και πολύ καιρό ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι μία «κυβέρνηση ηττημένων» είναι επικίνδυνη για τη χώρα και οδηγεί το πολιτικό τοπίο σε κινούμενη άμμο.Ουσιαστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθεσε χθες με το διάγγελμα του το δικό του κρίσιμο ερώτημα προς τους ψηφοφόρους: «ψηφίζετε Νέα Δημοκρατία για πολιτική σταθερότητα ή οτιδήποτε άλλο οδηγεί τη χώρα σε περιπέτειες».

Το επόμενο διάστημα και μέχρι την κάλπη της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία θα παίξει σκληρή επίθεση κατά βάση σε πολιτικό περιεχόμενο επικεντρώνοντας την πολιτική μάχη κυρίως εναντίον του ΣΎΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού από την Καλαμάτα ότι ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή έριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά.Με εκπεφρασμένο το στόχο της αυτοδυναμίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις κατά κύματα περιοδείες του στην περιφέρεια.

Παράλληλα, στη Μεσσηνία, η κοινή παρουσία του πρωθυπουργού και τον πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, εξέπεμψε ηχηρά μηνύματα ενότητας και συστράτευσης, πριν τις κάλπες. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς συνέφαγαν, περπάτησαν μαζί στους δρόμους της Καλαμάτας και έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή-αναβάθμιση μέσω ΣΔΙΤ του οδικού άξονα νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, ο οποίος θα συνδέει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τον Ριζόμυλο, την Πύλο και τη Μεθώνη.

«Η ιστορία αυτού του δρόμου συνοψίζει και με έναν ενδιαφέροντα και ενδεικτικό τρόπο την ιστορία όλης της προηγούμενης δεκαετίας. Και την ιστορία μίας κυβέρνησης η οποία ήρθε στα πράγματα το 2012 -είχα κι εγώ την τιμή να αποτελώ μέλος της- σε δύσκολες συνθήκες. Κράτησε τη χώρα όρθια. Έπεσε -για να μην ξεχνιόμαστε- επειδή την έριξαν κάποιοι, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, όταν δεν ψήφισαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014. Για να έρθουν στη συνέχεια στα πράγματα, να τάξουν τον ουρανό με τα άστρα και να έχουμε όλη τη γνωστή ιστορία και την εξέλιξη, η οποία νομίζω ότι είναι επίκαιρη, διότι ξέρετε, κάποιοι προσπαθούν σήμερα να ξαναγράψουν την ιστορία…Εάν η κυβέρνηση δεν είχε πέσει το 2014, θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει την 5η αξιολόγηση και να προχωρήσουμε, χωρίς να χρειαστεί το επώδυνο τρίτο μνημόνιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Παντού, σε κάθε γωνιά παλεύουμε για τον τόπο μας και αυτά τα έργα τα υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί πρέπει να το πούμε, ότι είναι η δική μας η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η παράταξη των μεγάλων έργων και των μεγάλων αποφάσεων, η παράταξη που δείχνει τον έναν και μόνο δρόμο που έχει η χώρα, το δρόμο της ελπίδας, το δρόμο της προκοπής και το δρόμο της ανάπτυξης», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.Άλλωστε όπως έχουμε επισημάνει με σχετική αρθρογραφία από το newsbomb.gr, στη μάχη των εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία θα μπουν όλα τα βαριά χαρτιά.

Eκτός του Αντώνη Σαμαρά, αναμένεται να ενεργοποιηθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.Ο κύριος Καραμανλής θα βρίσκεται τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει επαφές με τα στελέχη της Βόρειας Ελλάδας. Αντίστοιχα το πρώτο εικοσαήμερο του Μαΐου στη Θεσσαλονίκη θα στρατοπεδεύσει και ο Μεϊμαράκης.

Ταυτόχρονα αξίζει να σημειώσουμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλο βάρος στις ειδήσεις της δικής του διακυβέρνησης με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και επιτίθεται συνεχώς στον Αλέξη Τσίπρα για το σενάριο μίας «κυβέρνησης ηττημένων»: «Είμαι πια σίγουρος ότι το βράδυ της 21ης Μαΐου θα υπάρχει ένας μεγάλος νικητής στις εκλογές, γιατί πολύ απλά σήμερα υπάρχει μόνο μία αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης: Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδύναμη Ελλάδα, με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

Όλες οι υπόλοιπες προτάσεις που ακούω χάνονται στους διαδρόμους υπόγειων συναλλαγών, φαντασιώσεων περί προοδευτικών διακυβερνήσεων, «κυβέρνησης ηττημένων». Προσέξτε το αυτό πολύ καλά: δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασαν χθες να πουν ότι «βεβαίως και δεύτεροι να είμαστε, ηττημένοι δηλαδή, θα προσπαθήσουμε, αν βγαίνουν τα κουκιά, να κάνουμε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και με το ΜέΡΑ25». Και όταν ο ίδιος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης λέει ότι αυτό αποκλείεται να γίνει, σας το λέω, δεν πιστεύω ούτε μία λέξη από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας», σημείωσε ο Μητσοτάκης από την περιοδεία του στην Καλαμάτα.

«Εάν τα κουκιά βγαίνουν, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα επιχειρήσει μια τέτοιου είδους «πολιτική τερατογένεση», παρακάμπτοντας το πρώτο κόμμα και προσπαθώντας να σχηματίσει μία κυβέρνηση, προσέξτε τώρα, με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, υπουργό Οικονομικών πάλι τον Βαρουφάκη, ενδεχομένως κυβερνητικό εκπρόσωπο τον Αντώναρο. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να δούμε», πρόσθεσε, κρατώντας στην πρώτη γραμμή τα διλήμματα της επερχόμενης κάλπης.