ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Στη ψήφο των 17ρηδων ποντάρει ο Τσίπρας

Εκλογές 2023: Στη ψήφο των 17ρηδων ποντάρει ο Τσίπρας

Εκλογές 2023: Με δεδομένο ότι σε λίγες ημέρες θα ψηφίσουν 400.000 νέοι άνθρωποι που αποκτούν για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι μπορούν να κερδίσουν τη «μερίδα του λέοντος» αυτής της γενιάς, που η αλήθεια είναι ότι δεν τα πήγε καλά με την παρούσα κυβέρνηση.

 

Να πείσει τους νέους πως πρέπει να πάρουν τη τύχη στα χέρια τους και να λάβουν μέρος μαζικά στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, που βάζει πολύ ψηλά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τα θέματα της δημόσιας Παιδείας.

Παρά την ήττα που γνώρισε το καλοκαίρι του 2019 η Κουμουνδούρου, τα στοιχεία έδειξαν ότι κατάφερε να είναι πρώτο κόμμα στους νέους ψηφοφόρους. Μάλιστα, εξακολουθεί να διατηρεί αυτό το προβάδισμα στις νεαρότερες ηλικίας, όπως φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι σε λίγες ημέρες θα ψηφίσουν 400.000 νέοι άνθρωποι που αποκτούν για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι μπορούν να κερδίσουν τη «μερίδα του λέοντος» αυτής της γενιάς, που η αλήθεια είναι ότι δεν τα πήγε καλά με την παρούσα κυβέρνηση.

Γνώρισε την καταστολή και τη στοχοποίηση την περίοδο της πανδημίας, όταν έψαχνε για μια «ανάσα» ελευθερίας σε πλατείες. Είδε την αστυνομία να μπαίνει (και να βγαίνει στη συνέχεια) μέσα στα πανεπιστήμια και να της έκαναν κατά πολύ πιο δύσκολη τη δυνατότητα εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που γέμισε τα ιδιωτικά κολλέγια με «πελατεία».

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, δεν μοιάζει καθόλου παράλογη η «αντιπάθεια» που δείχνουν -δημοσκοπικά- τα νέα παιδιά προς τη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι πέρσι, η ΔΑΠ έχασε τις φοιτητικές εκλογές από την Πανσπουδαστική (σπουδάζουσα οργάνωση της ΚΝΕ).

Σε αυτήν ακριβώς την «αντιπάθεια», αλλά και στις δικές του προγραμματικές θέσεις ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει τους νέους να πάνε μαζικά στις κάλπες, στις 21 Μαΐου. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει μεγάλο βάρος σε αυτό τον τομέα.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, κατά την επιστροφή του από την περιοδεία που πραγματοποίησε στη Τρίπολη, ανέβασε ένα βίντεο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν οι νέοι, το Τικ Τοκ, μέσω του οποίου υποσχέθηκε την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ, από φέτος κιόλας.

«Ήρθε και με βρήκε ένας μαθητής 17 χρονών, ψηφίζει για πρώτη φορά και με ρώτησε αν είναι αλήθεια αυτό που λέμε ότι από αυτές τις εξετάσεις θα ακυρώσουμε την ελάχιστη βάση, δίνοντας τη δυνατότητα να περάσουν περισσότεροι στα πανεπιστήμια.

Του είπα ότι όχι απλά είναι αλήθεια, είναι δέσμευση. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να βάζουμε φραγμούς στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όσα παιδιά έχουν στοιχειώδεις δυνατότητες να τα καταφέρουν. Και γιατί εμείς δεν δουλεύουμε για τους κολλεγιάρχες, αλλά για μία δημόσια παιδεία με υψηλής ποιότητας σπουδές σε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας μήνυμα στους 17αρηδες να πάνε να ψηφίσουν.

Λίγο αργότερα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, έκανε εκτενή αναφορά στα θέματα Παιδείας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα καταργήσει την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά πως θα στηρίξει τη δημόσια.

Είναι προφανές πως το φλερτ προς τη νεολαία θα συνεχιστεί, με την προβολή της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, αλλά και με το σχέδιο για την κατοικία των νέων.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Τσίπρας: Κυβέρνηση το πρώτο με το τρίτο κόμμα, ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Η «καλή επιτυχία» του Τσίπρα στη Νέα Δημοκρατία

Εκλογές 2023-ΣΥΡΙΖΑ: Να «υπογράψει» ο λαός το «Συμβόλαιο Αλλαγής» και να το αποδεχθεί…ο Ανδρουλάκης