ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: «Μαχαίρια» στην «κεντροαριστερή πολυκατοικία» - Ο Ανδρέας, ο Παπάγος και Πλαστήρας

Εκλογές 2023: «Μαχαίρια» στην «κεντροαριστερή πολυκατοικία» - Ο Ανδρέας, ο Παπάγος και Πλαστήρας

Εκλογές 2023: Μια σύγκρουση που διεξάγεται με φόντο το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν της χώρας, αλλά με σαφή στόχευση την 21η Μαΐου και την προσέλκυση των προοδευτικών ψηφοφόρων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία 24ώρα, με τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Ανδρουλάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη να ανταλλάσσουν κατηγορίες.

Η κληρονομιά του Ανδρέα

Είναι σαφές πως οι σχέσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο. Και εν μέρει είναι απολύτως λογικό, καθώς τα δύο κόμματα ανταγωνίζονται για την επικράτηση στην Κεντροαριστερά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ήρθε να προστεθεί ένα νέο σημείο έντασης, αυτό για την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου. Το πεδίο αυτό δεν είναι καινούργιο. Όμως, η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη είχαν χρόνια να συγκρουστούν για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ενοχλήθηκαν από την επιλογή της Κουμουνδούρου να ονομάσει την προγραμματική της πρόταση «Συμβόλαιο για την Αλλαγή», υποστηρίζοντας ότι «αντιγράφει» το «Συμβόλαιο με τον λαό» του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Ο κ. Τσίπρας με όσα κάνει προσπαθώντας να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ και τα συνθήματά του γίνεται τυμβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου. Και το λέω διότι ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, ζούμε σε μια άλλη εποχή», τόνισε την Τετάρτη, την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις του για την προοδευτική διακυβέρνηση, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η απάντηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, άργησε ένα 24ωρο. «Ο κ. Ανδρουλάκης οφείλει να κατανοήσει ένα πράγμα, ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία. Να σεβαστεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανιδιοτελείς πολίτες που εμπνεύστηκαν από τον Ανδρέα και τον ακολούθησαν, ήταν συνοδοιπόροι του, οι οποίοι σήμερα έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που «σήκωσε το γάντι» στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Ακολούθησε νέα απάντηση Ανδρουλάκη, που σημείωσε πως «ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην ιστορία αλλά στο να πηγαίνουμε στην πλαστογράφηση της σύγχρονης ιστορίας, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, καταντάει γραφικό. Εγώ ηγούμαι του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας ηγείται του κόμματος που πήγε να βάλει φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτή είναι η νεότερη ιστορία».

Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ

Την ίδια στιγμή, έχει ανοίξει και μέτωπο ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τον Περισσό, με αφορμή την άρνηση του ΚΚΕ να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας.

«Είπε ότι “η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη”. Βάλαμε 2,5 εκ. ανασφάλιστους στο σύστημα Υγείας. Δεν μπορεί να λέει τέτοια πράγματα ο κ. Κουτσούμπας», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε μάλιστα και μια ιστορική αναδρομή στη δεκαετία του ’50, όταν και το -παράνομο- ΚΚΕ, έριξε μέσω της ΕΔΑ τη γραμμή «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας».

«Το “τι Πλαστήρας, τι Παπάγος” ήταν λάθος γραμμή που πλήρωσε το λαϊκό κίνημα. Να διαβάσει ο κ. Κουτσούμπας την ιστορία» είπε σε συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου. Βέβαια, η ανάγνωση που έχει το ΚΚΕ για αυτό το σύνθημα είναι εντελώς διαφορετική και αισθάνεται πλήρως δικαιωμένο.

Η απάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα προς τον Αλέξη Τσίπρα, ήρθε από τα Γιάννενα. «Και αν δεν του δώσουμε, λέει, τους βουλευτές που θα του λείπουν για να κυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, ανοίγουμε τον δρόμο στον Μητσοτάκη…. Ήμαρτον πια, τι άλλο θα ακούσουμε από δαύτους… Αλλά… αυτοί είναι! Τέτοια φιντάνια ήταν από πάντα…», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Τσίπρας-Κουτσούμπας κατά Βαρουφάκη

Παράλληλα, συνεχίζεται η κόντρα του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει «φίλο του Σόιμπλε» τον πρώην υπουργό Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης του, αλλά και ότι κάνει δώρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πλέον, εξαπολύει καθημερινά επιθέσεις εναντίον του – όπως άλλωστε κάνει και ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ25.

Μέτωπο με τον Γιάνη Βαρουφάκη έχει ανοίξει και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Με δεδομένο ότι ο Περισσός τα έχει «μαζεμένα» στο ΜΕΡΑ25 και στον τρόπο που «μεταμορφώνεται» ανά περίσταση, αυτό μοιάζει απολύτως λογικό.

Όμως, τα όσα είπε ο Βαρουφάκης πρόσφατα, ότι δεν μπορεί κάποιος σήμερα «να δώσει τον ορισμό του φασισμού», αναφερόμενος στην απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη, προκάλεσε την οργή του Περισσού.

Ο Βαρουφάκης αισθάνθηκε ότι το ΚΚΕ του επιτίθεται άδικα, υποστηρίζοντας πως «το ΚΚΕ μας επιτίθεται για τη στάση μας προς το κόμμα Κασιδιάρη, τη στιγμή που μαζί ψηφίσαμε. Εμείς τους γυρνάμε το άλλο μάγουλο».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Η πρόταση Mega για ντιμπέιτ Μητσοτάκη και Τσίπρα και οι απαντήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Απατζίδη: Φωτιά στο γραφείο της βουλευτή του ΜέΡΑ25 - Τι καταγγέλλει

Εκλογές 2023 - Σκέρτσος: «Όχι» σε debate Μητσοτάκη - Τσίπρα