ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: Η φουλ επίθεση με ζητήματα οικονομίας και ο «κωδικός 35»

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: Η φουλ επίθεση με ζητήματα οικονομίας και ο «κωδικός 35»

Φουλ επίθεση με καλές ειδήσεις επί των οικονομικών ζητημάτων πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Προτάσεις κοστολογημένες και υλοποιήσιμες για την επόμενη τετραετία και όχι στο πλαίσιο προεκλογικής πλειοδοσίας.

«Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι μια πραγματική συμφωνία αλήθειας και όχι συρραφή ανεφάρμοστων υποσχέσεων και προβάλλει πως μέσα στην τετραετία που ολοκληρώθηκε τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση στην αρχή της θητείας της», υποστηρίζει ο Πρόεδρος της ΝΔ που μόλις χθες εξήγγειλε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, νέο youth pass και αύξηση επιδόματος παιδιού.

Οι τρεις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας επιγραμματικά είναι οι ακόλουθες:

-Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ' έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

-Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές. Κόστος: 40 εκατ. ευρώ.

-Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Κόστος 500 εκατ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λέει ο ίδιος, σε αντίθεση με τους αντιπάλους του που δανείζονται συνθήματα του 1981 περί «συμφωνίας πολιτικής Αλλαγής», η ΝΔ μιλάει για «συμφωνία Αλήθειας».

«Έχω περιγράψει την πρώτη θητεία ως μία τετραετία στην οποία χτίζουμε ένα σπίτι. Έχουμε βάλει τα θεμέλια και αρχίζουμε να χτίζουμε τους ορόφους. Για να ολοκληρωθεί το σπίτι της σύγχρονης Ελλάδος, χρειαζόμαστε μία τετραετία ακόμα. Ελπίζω ότι οι πολίτες, μέσω της ετυμηγορίας τους, θα συμφωνήσουν», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real ο πρωθυπουργός.

«Οι πολίτες μας ξέρουν»

Ένα σημαντικός στοιχείο είναι η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τηλεμαχία. «Οι πολίτες δεν περιμένουν το ντιμπείτ για να μας γνωρίσουν. Τα ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πολιτικές του κάθε κόμματος και του κάθε πολιτικού αρχηγού προκύπτουν διαχρονικά από τις προτάσεις, τη δράση, τη συνέπεια, την αξιοπιστία του», αλλά έχει μεγάλη σημασία – όπως προσθέτει - αφού οι εκλογές γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, να αντιληφθούν οι πολίτες ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα την επόμενη μέρα. «Εμείς μιλάμε για αυτοδυναμία. Να μας πουν, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Βαρουφάκης ποια είναι επιτέλους αυτή η «προοδευτική διακυβέρνηση». Ποιοι θα την αποτελούν και τι πρόγραμμα θα έχει. Θα βρισκόμαστε όλοι μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι και είναι ευκαιρία να αποτυπωθεί η πρόταση διακυβέρνησης του καθενός».

Κωδικός 35% ελατήριο για αυτοδυναμία

Τόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις όσο και οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς του Μαξίμου, αλλά και η ανταπόκριση που βλέπουν από τον κόσμο στις περιοδείες ανά την Ελλάδα δείχνουν ότι δεν έχει παγιωθεί η διαφορά ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα αντίθετα δείχνει αυξητικές τάσεις και είναι πολύ πιθανό να υπερβούν τον στόχο που είχε τεθεί για 33% με 34%. Αν μάλιστα αγγίξει το 35% τότε η αυτοδυναμία στις κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής θα είναι βέβαιη. Η ΝΔ, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις παρουσιάζει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ του 4,5% και του 7% και δείχνει να είναι μη αναστρέψιμο..

Αυτό λοιπόν που επιχειρείται είναι η μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τη ΝΔ, σε μια προσπάθεια να πετύχει το μεγαλύτερο ποσοστό για το κυβερνών κόμμα. Σε κάθε περίπτωση οι εκλογολόγοι θεωρούν πως το ψυχολογικό όριο κινείται άνω του 33% το οποίο είχε πέσει στο 31% λόγω της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά πλέον φαίνεται ότι το κλίμα γυρίζει πάλι ανοδικά για την Πειραιώς. Όμως, και εδώ πάλι το ποσοστό περί το 35% στην πρώτη κάλπη θεωρείται πιο ασφαλές. Όπως και ο αριθμός των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή. Το 35% σχεδόν καθαρίζει τα πράγματα από την πρώτη Κυριακή και λειτουργεί σαν ελατήριο εκτόξευσης για την δεύτερη κάλπη.