Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές σε αριθμούς
Γύρισε η κλεψύδρα για την εκλογική δοκιμασία
Πηγή: Newsbomb.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές σε αριθμούς - Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την κάλπη

Βήμα-βήμα ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους τα κομματικά επιτελεία, όσο πλησιάζει η μέρα των βουλευτικών εκλογών 2023 - Αυτά είναι τα τελικά στοιχεία από τους εκλογικούς καταλόγους - Τα «SOS» της 21ης Μαΐου. 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την προσφυγή στις κάλπες του Μαΐου με τους τόνους της αντιπαράθεσης να ανεβαίνουν κατακόρυφα κυρίως μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου να μην επιτρέψει να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές 14 κόμματα από τα 50 που είχαν δηλώσει συμμετοχή.

Οι αρεοπαγίτες αποφάσισαν ότι μπορούν να συμμετάσχουν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, 36 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων στρέφοντας τα βλέμματα πλέον στη δυναμική των εκλογέων.

Τα 36 κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές και τα 14 που κόπηκαν

Εκτός των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη κατά πλειοψηφία, με μειοψηφία του αρεοπαγίτη Φώτη Μουζάκη.

Ειδικότερα, εκτός εκλογών μένουν οι εξής συνδυασμοί:

  1. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ»
  2. ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ
  3. ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ
  4. ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
  5. ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ)
  6. ΕΛΛΗΝΕΣ
  7. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.)
  8. Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ
  9. ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  10. ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ
  11. Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος - Εμφιετζόγλου
  12. Πατρίδα - Αφροδίτη Λατινοπούλου
  13. Πράσινο και Μωβ
  14. Μαζί

Εκλογές 2023: Τα κόμματα που θα συμμετέχουν

  1. ΣΥΡΙΖΑ
  2. ΚΚΕ (μ-λ)
  3. ΟΚΔΕ
  4. ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
  6. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
  7. ΚΙΝΗΜΑ 21
  8. ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
  9. ΝΙΚΗ
  10. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
  11. ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
  12. ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ
  13. ΟΑΚΚΕ
  14. Μ-Λ ΚΚΕ
  15. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
  16. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
  17. ΤΟΛΜΑ
  18. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  19. ΝΕΑ ΔΟΜΗ
  20. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ
  21. ΚΟΤΕΣ
  22. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
  23. SOCIAL
  24. ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  25. ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
  26. ΕΑΝ
  27. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

  1. ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
  2. ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
  3. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  4. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
  5. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
  6. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
  7. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
  8. ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

  1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Oι αριθμοί στο εκλογικό σκηνικό

Το εύρος του εκλογικού σώματος και οι υποκατηγορίες των νέων, των ετεροδημοτών αλλά και των αποδήμων θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τις εκλογές 2023.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες που στηρίζεται το εκλογικό οικοδόμημα πέρα από τον τελικό αριθμό των συνδυασμών που θα κατέβουν στις εκλογές είναι η σύσταση του εκλογικού σώματος και ο ακριβής αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

infographic ελληνικές εκλογές

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το σύνολο των εκλογέων είναι 9.810.040. Από αυτούς, οι 5.049.998 είναι γυναίκες και οι 4.760.042 άνδρες. Βέβαια, σημαντικός παράγοντας είναι η αποχή, η οποία κατά παράδοση τείνει να φτάνει γύρω στο 25-30%. Επίσης, στους εκλογικούς καταλόγους πάντα εμφανίζονται και διπλοεγγεγραμμένοι ή αποθανόντες.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι ο αριθμός των ετεροδημοτών. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στις εκλογές της 21ης Μαΐου περίπου 115.000 ετεροδημότες θα ψηφίσουν για τον τόπο καταγωγής τους, αλλά στην περιοχή όπου διαμένουν. Σημειώνεται πως με βάση τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί, σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, ο αριθμός των ετεροδημοτών θα αυξηθεί κατά 31.250. Για τις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου η προθεσμία για υποβολή αίτησης ετεροδημότη έχει παρέλθει.

Πώς ψηφίζουν οι απόδημοι και οι νέοι

Κομβικό σημείο για αυτές τις εκλογές είναι οι απόδημοι. Ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών έκαναν λόγο για 20.000, τα τελικά στοιχεία δείχνουν ότι 22.816 αιτήσεις Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό πληρούν τα κριτήρια και έχουν γίνει αποδεκτές. Σημειώνεται πως η ψήφος των αποδήμων αφορά μόνο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε 99 εκλογικά τμήματα που θα συγκροτηθούν σε 35 χώρες. Υπενθυμίζεται πως οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν μία μέρα νωρίτερα, το Σάββατο 20 Μαΐου. Όσοι απόδημοι θέλουν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν μέχρι τις 20 Μαΐου. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται μετά από υποβολή αίτησης στην σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή είναι οι εκλογείς να πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

• να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

• να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Σε περίπτωση αδυναμίας συμπλήρωσης και υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, μπορούν να απευθυνθούν αυτοπροσώπως στο προξενικό γραφείο της πρεσβείας.

Οι νέοι, οι ετεροδημότες και οι απόδημοιEurokinissi

Τέλος, οι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι γεννήθηκαν το 2006. Οι ανήλικοι ηλικίας 17 ετών, που ψηφίζουν για πρώτη φορά, ανέρχονται σε 112.097. Από αυτούς, οι 57.357 είναι αγόρια και 54.740 κορίτσια.

Πού και πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, το αργότερο δέκα (10) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού.

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

36 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές 2023Eurokinissi

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και

β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Πού ψηφίζουν οι δικαστικοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι κληρικοί

Οι δικαστικοί, οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι και οι κληρικοί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, είτε στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους, εάν είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικό εκλογικό κατάλογο ετεροδημοτών, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι.

Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία υπάγεται το εκλογικό τμήμα. Οι έφοροι και όσοι αναπληρωτές αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου που ορίζεται απ’ αυτόν, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται αυτό το εκλογικό τμήμα. Οι ανωτέρω ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου του κράτους. Για το σκοπό αυτό υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται ο δήμος που είναι γραμμένοι.

Πού ψηφίζουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν καθήκοντα σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν τα καθήκοντά τους σε αμιγές εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν τα καθήκοντά τους σε μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους όποιας βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού προτιμούν.

2370250.jpg
Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη δυναμική των εκλογέων.Eurokinissi

Πού ψηφίζουν οι άνδρες φρουράς

Σε περίπτωση που διατίθεται φρουρά για τη φύλαξη εκλογικού τμήματος, το προσωπικό αυτής, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) άτομα ψηφίζει στο εκλογικό τμήμα που φρουρεί.

Οι εκλογείς αυτοί, ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας, που επικυρώθηκαν από το οικείο πρωτοδικείο.

Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ή αυτός που διευθύνει το έργο της βεβαιώνει με πρακτικό ότι, αυτοί που ψήφισαν στο τμήμα ως άνδρες της φρουράς του, ανήκουν στην φρουρά του.

Πού ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες

Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.

Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή, γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Πού ψηφίζουν οι ναυτικοί

Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με Ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που υπάγεται το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η αναγνώρισή τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής γίνεται, με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις Εκλογές 2023.

Διαβάστε επίσης

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις εκλογές - Πότε αρχίζουν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις

Εκλογές 2023: Τι ισχύει με την ειδική εκλογική άδεια – Διευκρινήσεις από τη ΓΣΕΕ

Εκλογές 2023: Αναλυτικός οδηγός για τις κάλπες - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Εκλογές 2023: Οι υποψήφιοι σε όλα τα κόμματα – Αναλυτική λίστα

Εκλογές 2023: Οξεία αντιπαράθεση Συρεγγέλα - Κουρουμπλή στα Debates του Newsbomb.gr

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ