ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική επιστροφή στις παρακολουθήσεις μέσω… Βρυξελλών

Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική επιστροφή στις παρακολουθήσεις μέσω… Βρυξελλών

Εκλογές 2023: Να επαναφέρει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας το θέμα των παρακολουθήσεων επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει βρει έναν σημαντικό σύμμαχο στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA), η οποία σε πρόσφατη έκθεση της που υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία, στέλνει σήματα κινδύνου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

Για την Κουμουνδούρου το ζήτημα των υποκλοπών δεν έκλεισε ποτέ. Ίσα, ίσα που πιστεύουν ότι το ενιαίο κέντρο ΕΥΠ-Predator που πραγματοποιεί αυτές τις ενέργειες παραμένει ενεργό, μέσα στην προεκλογική περίοδο. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι επιδιώκουν να το επαναφέρουν στην επικαιρότητα μέσω Βρυξελλών.

Η έκθεση της PEGA, λένε, συμπεραίνει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει από καιρό. Ότι ΕΥΠ και Predator αποτέλεσαν ένα ενιαίο κέντρο παράνομων παρακολουθήσεων που φτάνει στο πρωθυπουργικό γραφείο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό Predator, αναφέρει ότι αξιοποιήθηκε ως «εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας».

Η έκθεση καταλήγει σε 12 συστάσεις προς την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι να αντιστρέψει την νομοθεσία την κυβέρνησης με την οποία έγινε υπαγωγή της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό, να αποσύρει τους νόμους της συγκάλυψης που ψήφισε αυτά τα σχετικά με την δυνατότητα ενημέρωσης των θυμάτων παρακολούθησης, να σεβαστεί τις ανεξάρτητες αρχές όπως την ΑΔΑΕ, να καλέσει την Europol να συνδράμει τις έρευνες στην Ελλάδα και να απόσχει από πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Με βάση την παραπάνω έκθεση, από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «διασύρει τη χώρα διεθνώς» και πως η χώρα μας επί των ημερών του έχει καταντήσει να είναι «μαύρο πρόβατο» στην Ευρώπη και να φιγουράρει δίπλα σε χώρες όπως η Ουγγαρία του Όρμπαν.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει προς τον πρωθυπουργό -ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου- το ερώτημα, αν δεσμεύεται ότι θα συμμορφωθεί με αυτές τις συστάσεις. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζουν ότι ο αρχηγός τους έχει ήδη δεσμευτεί για αυτές τις αλλαγές, οι οποίες μάλιστα είναι ενταγμένες και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος που παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Σημειώνουν, δε, ότι οι πολίτες πριν ψηφίσουν θα πρέπει να γνωρίζουν αν θα έχουν ξανά πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορούν ότι «υπονομεύει την δημοκρατία και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ή τον Αλέξη Τσίπρα που σέβεται το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου».

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και αρκετό καιρό στις δημόσιες παρουσίες του θέτει επιτακτικά το αίτημα «να γίνει η Ελλάδα μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα», σημειώνουν από την Κουμουνδούρου.

Μάλιστα, επιμένουν πως το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων δημιούργησε ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα του φιλελευθέρου Ευρωπαίου πολιτικού που φιλοτέχνησε για τον εαυτό του πρωθυπουργός και πως η αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου είναι απαραίτητη στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας από Πειραιά: Κάλεσμα σε Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα, αλλά όχι σε Βαρουφάκη

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 6,5% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης στο Ζάππειο: Παρόντες Μητσοτάκης, Σαμαράς και Καραμανλής