ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Οδηγός για τους ψηφοφόρους

Εκλογές 2023: Οδηγός για τους ψηφοφόρους

Προς τις 20ές εθνικές εκλογές κατευθύνεται η χώρα και κρίνεται απαραίτητος ένας αναλυτικό οδηγός

Με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που ψηφίστηκε με εκλογικό νόμο το 2016 θα διεξαχθεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η αναμέτρηση την Κυριακή, 21 Μαΐου 2023.

Η κατανομή των εδρών

Σύμφωνα με αυτό τον νόμο, θα κατανεμηθούν αναλογικά 285 έδρες, στα κόμματα που θα περάσουν το ποσοστό του 3%, με βάση το ποσοστό που αναλογεί στις ψήφους τους. Από τις υπόλοιπες έδρες, 12 προέρχονται από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και οι υπόλοιπες 3 έδρες θα αναδειχθούν για πρώτη φορά από τους Έλληνες του εξωτερικού.

Σε περίπτωση, δε, που καταστεί δυνατό να συγκροτηθεί κυβέρνηση, θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές, στις 2 Ιουλίου, στις οποίες οι πολίτες θα ψηφίσουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2020. Στην περίπτωση αυτή το πρώτο κόμμα, εφόσον λάβει ποσοστό άνω του 25%, λαμβάνει αυτόματα μπόνους 20 έδρες που αυξάνονται ανάλογα με το ποσοστό, με ανώτατο όριο τις 50 έδρες εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε 9.810.040, εκ των οποίων 4.760.042 άνδρες και 5.049.998 γυναίκες. Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι γεννήθηκαν από το 2006 και έπειτα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις», εισάγοντας τα προσωπικά τους στοιχεία.

Έλληνες του εξωτερικού

Οι Έλληνες του εξωτερικού, που πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία, θα έχουν σε αυτές τις εκλογές πρώτη φορά τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους.

Οι αιτήσεις των ομογενών που θα ψηφίσουν ανέρχονται σε 22.816 και θα ψηφίσουν το Σάββατο, 20 Μαΐου, σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες της υφηλίου.

Αναλυτικά οι πόλεις που θα μπορούν να ψηφίσουν:

Αίγυπτος (Κάιρο), Αυστραλία (Μελβούρνη, Σίδνεϊ), Αυστρία (Βιέννη, Σάλτσμπουργκ), Βέλγιο (Βρυξέλλες, Αμβέρσα), Βουλγαρία (Σόφια), Γαλλία (Παρίσι, Στρασβούργο, Νίκαια, Νάντη), Γερμανία (Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντύσσελντορφ, Φρανκφούρτη, Δρέσδη, Αννόβερο, Νυρεμβέργη, Άαχεν, Βούπερταλ, Κολωνία, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ, Λουντβικσχάφεν), Δανία (Κοπεγχάγη), Ελβετία, (Βέρνη, Γενεύη, Λωζάνη), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Άμπου Ντάμπι), Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο, Γλασκώβη, Μπέρμιγχαμ, Ληντς, Εδιμβούργο) ΗΠΑ (Άγιος Φραγκίσκος, Ατλάντα, Βοστώνη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο, Τάμπα), Ιρλανδία (Δουβλίνο), Ισπανία (Μαδρίτη, Βαρκελώνη), Ιταλία (Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία), Καναδάς (Μόντρεαλ, Τορόντο), Κατάρ (Ντόχα), Κορέα (Σεούλ), Κύπρος (Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος), Λιθουανία (Βίλνιους, Κάουνας), Λουξεμβούργο (Λουξεμβούργο), Μάλτα (Βαλέτα), Νορβηγία (Όσλο), Νότια Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ), Ολλανδία (Χάγη, Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Αϊντχόφεν), Πολωνία (Βαρσοβία), Πορτογαλία (Λισσαβώνα), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Σαουδική Αραβία (Ριάντ), Σιγκαπούρη (Σιγκαπούρη), Σουηδία (Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ, Μάλμε), Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), Τσεχία (Πράγα) και Φινλανδία (Ελσίνκι).

Οι περισσότερες αιτήσεις που εγκρίθηκαν υποβλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, 4.556 και ακολουθούν η Γερμανία με 3.226, οι ΗΠΑ με 1.617, το Βέλγιο με 1.607 και η Κύπρος με 1.432.

Σχετικές ειδήσεις