ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού - Πού, πώς και ποιοι ψηφίζουν

Εκλογές 2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού - Πού, πώς και ποιοι ψηφίζουν
Intime News

Εκλογές 2023: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού για την συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές, για πρώτη φορά με κάλπη στις χώρες όπου διαβιούν.

Μία μέρα νωρίτερα από την Ελλάδα, δηλαδή σήμερα, Σάββατο 20 Μαΐου, διεξάγεται η ψηφοφορία των 22.855 απόδημων Ελλήνων, που εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Από το πρωί προσέρχονται στις κάλπες οι Έλληνες του εξωτερικού έτσι ώστε να ψηφίσουν στις Εκλογές 2023. Οι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας, των οποίων οι αιτήσεις εγγραφής εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τα κριτήρια εκλογέων που προβλέπει ο νόμος, καθώς και οι Έλληνες ναυτικοί που δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 6 του ν. 4648/2019), θα ψηφίσουν σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες. Για τη συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων (άρθρο 7 ν. 4648/2019).

Η διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας για τους Έλληνες του εξωτερικού είναι από τις 7:00 ως τις 19:00 τοπική ώρα κάθε χώρας.

Οι Έλληνες του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίσουν καλούνται να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν κάνοντας, προ της ψηφοφορίας, χρήση της εφαρμογής ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ στον ιστότοπο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, https://mpp.ypes.gov.gr/#/ συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης.

Επιπλέον, πρέπει να προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους (η Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαιώνει τα στοιχεία ταυτότητας / διαβατηρίου και επαληθεύει την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού).

ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ