ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βγάλε «αντιπολίτευση Pass» - Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Βγάλε «αντιπολίτευση Pass» - Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Η ακρίβεια βρίσκεται παντού στη χώρα τους τελευταίους 18 μήνες. Οι τιμές στο ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα και τα τρόφιμα, έχουν εκτοξευτεί, εξανεμίζοντας το εισόδημα των πολιτών. Νοικοκυρά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ο μισθός φτάνει οριακά για τρεις εβδομάδες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, κάτι που σε μεγάλο βαθμό ισχύει. Αυτό που είναι αμιγώς ελληνικό φαινόμενο, είναι η αισχροκέρδεια.

Διότι μπορεί ο πληθωρισμός να υποχωρεί, όμως οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται στα σούπερ μάρκετ, με τους αρμόδιους υπουργούς να δηλώνουν ότι δεν θα δούμε σύντομα αποκλιμάκωση στα ράφια.

«Η κρίση ακρίβειας όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται αλλά αντίθετα η κυβέρνηση την τροφοδοτεί με την επιδότηση της αισχροκέρδειας των μεγάλων εταιριών ενέργειας και με την άρνησή της να παρέμβει αποφασιστικά για τον έλεγχο των καρτέλ. Οι πραγματικοί μισθοί και η αγοραστική δύναμη εργαζομένων και μικρομεσαίων μειώνεται. Η αγορά εργασίας απορρυθμίζεται», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την Κουμουνδούρου, η κρίση ακρίβειας, που ακολούθησε την πανδημική κρίση και επιτάθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «ώστε να αναδιανείμει πλούτο και ισχύ υπέρ της ολιγαρχίας και των ολιγοπωλίων». Επιδότησε την αισχροκέρδεια, λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ανεξέλεγκτη την αγορά, ενώ ευνόησε τα καρτέλ.

Τα παραπάνω δεδομένα οδήγησαν την Κουμουνδούρου στο να αφιερώσει μεγάλο τμήμα του προεκλογικού του προγράμματος στο πως θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα που θα λάβει μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα έχει ως βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα εφαρμοστούν τις πρώτες 50 ημέρες από την ώρα που θα βρεθεί στην εξουσία.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, περιλαμβάνει:

-Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα

-Τη θεσμοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

-Στον δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%

-Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019 (πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια) και θα χορηγήσουν την αύξηση του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης της προσωπικής διαφοράς.

-Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της Ν.Δ. και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας

-Ρύθμιση τος ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019

-Θέσπιση του ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%

-Φορολόγηση άμεσα των υπερκερδών που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων

-Μείωση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ρεύματος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ)

-Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος ειδικότερα στους ευάλωτους καταναλωτές, αλλά και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας

Από εκεί και πέρα, θα υπάρξουν και άμεσες παρεμβάσεις για τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα:

-Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

-Κατάργηση της καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

-Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%

-Αφαίρεση από τη «διευρυμένη» Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων των αρμοδιοτήτων νερού και απορριμμάτων και επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Εκτός από τα άμεσα μέτρα που αναφέρονται στο πρόγραμμα των 50 ημέρων, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ανάσχεση της ενεργειακής φτώχειας, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια ενεργειακή πολιτική συνολικά διαφορετική από την εφαρμοζόμενη σήμερα.

Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει:

-Την ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ και για τη μείωση του κόστους ρεύματος, την αλλαγή ενεργειακού μείγματος και το σπάσιμο του καρτέλ ενέργειας

-Την ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο της Πολιτείας στον ενεργειακό τομέα και ιδίως στις υποδομές, που αποτελούν φυσικά μονοπώλια

-Αναθεώρηση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας (Targetmodel) με στόχο:

α) την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές φυσικού αερίου ή άλλων ακραίων τιμών καυσίμων

β) τον έλεγχο του ποσοστού κέρδους

γ) τη μείωση ρυθμιζόμενων χρεώσεων τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος

δ) δεσμευτικό ποσοστό για διμερή και προθεσμιακά συμβόλαια

Όλα αυτά θα συνοδεύονται από αυστηρούς ελέγχους στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και αυστηροποίηση των κυρώσεν για έλλειψη διαφάνειας και ορθής ενημέρωσης των καταναλωτών.