ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Τι ισχύει για όσους δεν πάνε να ψηφίσουν

Εκλογές 2023: Τι ισχύει για όσους δεν πάνε να ψηφίσουν
Eurokinissi

Εκλογές 2023: Ξεκίνησε η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες. Όσοι αποφασίσουν να μην ψηφίσουν σήμερα θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες σύμφωνα με τον νόμο

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πολίτες να προέρχονται στις κάλπες, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που επιθυμούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση που ο ψηφοφόρος δεν προσέλθει στην κάλπη θα έχει συνέπειες από τον νόμο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα έτος. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει και τις στερήσεις των αξιωμάτων και θέσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από ένα μέχρι τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Αναλυτικά το ΦΕΚ:

«Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών», το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες έλληνες και ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους. Επιπρόσθετα σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 του ΠΔ 26/2012 (Α’ 57) για την εφαρμογή των ανωτέρω η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο.»