ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Στην αντεπίθεση η ΝΔ - «Ο Κατρούγκαλος είπε απλά την αλήθεια»

Εκλογές 2023: Στην αντεπίθεση η ΝΔ - «Ο Κατρούγκαλος είπε απλά την αλήθεια»
Intime / φωτογραφία αρχείου

Βούτυρο στο ψωμί του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ συνολικά ήταν η τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου για την φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και οι συνολικές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του πρώην υπουργού του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος σήκωσε αμέσως το γάντι μετά την «απόσυρση» Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και σε δήλωσή του χθες το απόγευμα τόνισε: «Το πρωί η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι το κόμμα της έπεσε θύμα διαστρέβλωσης της ΝΔ. Έως το μεσημέρι ο κ. Κατρούγκαλος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Αυτό που καταλάβαμε όμως όλοι είναι ότι απλά πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι «μαρτυριάρης». Κάθε μέρα που περνάει η προοδευτική Βαβέλ αποκαλύπτεται και καταρρέει. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών…».

Ο κ. Κατρούγκαλος βγήκε μεν εκτός ψηφοδελτίων όμως το όνομά του θα συνεχίσει να υπάρχει στα ψηφοδέλτια της πρώτης Κυριακής αφού τεχνικά είναι αδύνατον να τυπωθούν νέα. Προφανώς στις λίστες των επαναληπτικών θα είναι εκτός… Στη ΝΔ δεν μένουν όμως στα διαδικαστικά. Μένουν στην ουσία του θέματος επί της φορολόγησης και επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφή οικονομική ατζέντα η οποία πάλι θα διαλύσει τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως υποστηρίζει η Πειραιώς.

Στην γαλάζια παράταξη εκτιμούν ότι οι δηλώσεις Κατρούγκαλου είναι αληθείς και δεν πρόκειται περί… γκάφας του πρώην υπουργού, ενώ όπως ισχυρίζονται θα επηρεάσουν σαφέστατα το εκλογικό αποτέλεσμα κόβοντας πόντους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης εκτιμούν ότι η κίνηση Τσίπρα να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια ήταν προσχηματική και όχι ουσιαστική, αφού όπως λένε στην Πειραιώς, έτσι κι αλλιώς ο Κατρούγκαλος δύσκολα θα μπορούσε να εκλεγεί λόγω του αρνητικού αποτυπώματος που έχει αφήσει τα προηγούμενα χρόνια με το ασφαλιστικό που προώθησε ως υπουργός.

«Ο άνθρωπος που κατακρεούργησε τις συντάξεις, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επιστρέφει στον… τόπο του εγκλήματος και ξαναχτυπά αποδεικνύοντας ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει κρυφό πρόγραμμα σκληρής φορολογίας για την επόμενη τετραετία», έλεγαν χθες κυβερνητικά στελέχη. Μετά βεβαίως τις διαστάσεις που πήρε το όλο ζήτημα ότι θα επανέλθει φορολογία 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες (δηλαδή στη μεσαία τάξη), ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε όπισθεν ολoταχώς και υπήρξε και μια προσπάθεια διάψευσης της ομολογίας του από την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.

Σκέρτσος: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνει χωρίς φοροεπιδρομή

Η ΝΔ μετά την αρχική δήλωση Κατρούγκαλου, μπήκε στο ρινγκ κάνοντας σημαία το θέμα της φορολόγησης με 20% των ελευθέρων επαγγελματιών. «Αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους», τόνισε νωρίς χθες το πρωί σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το μη κοστολογημένο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν “βγαίνει” χωρίς νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα ή νέα δάνεια, ελλείμματα, χρέος και τελικά νέα εποπτεία. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο αποκαλύπτεται ότι δεν έμαθαν τίποτα από την ήττα του 2019 και το μόνο που επιδιώκουν είναι η επιστροφή για να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν στην προηγούμενη θητεία τους. Την Κυριακή λέμε “ναι” στην πρόοδο και την προκοπή όλων μας και “όχι” στη δεύτερη φορά στη συμφορά», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γραμματέα της ΝΔ Παύλου Μαρινάκης: «Αποδεικνύεται ότι μια κυβέρνηση Τσίπρα, οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει, θα κάνει ξανά επιδρομή στα εισοδήματα των πολιτών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης. Είναι, άλλωστε, ένα από τα ελάχιστα πράγματα στα οποία αποδεδειγμένα διαθέτει τεχνογνωσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή, όμως, οι πολίτες πλέον ξέρουν, την Κυριακή με την ψήφο τους στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιλέξουν να συνεχίσουμε σταθερά και τολμηρά, μπροστά», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Μαρινάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "το κόκκινο ανθρωπάκι που χρήματα μοιράζει στον κοσμάκη"! Μόνο που ο Γιώργος Κατρούγκαλος αποκάλυψε άθελά του από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα. Από εσάς! Από την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών σας εισφορών», ήταν η πρώτη αντίδραση του σημερινού υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.