ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος για Κατρούγκαλο: Ήταν λάθος – Μου κάνει εντύπωση που δεν μου το είχε πει

Τσακαλώτος για Κατρούγκαλο: Ήταν λάθος – Μου κάνει εντύπωση που δεν μου το είχε πει
Intime News

Στην εκπομπή «Πρόσωπο με πρόσωπο» του ANT1 μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  όπου σχολίασε τις αντιδράσεις  μετά τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον αν η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου είναι κάποια κρυφή ατζέντα είπε χαρακτηριστικά: «Αν είναι κρυφό είναι τόσο κρυφό που για έναν άνθρωπο που ασχολείται έναν χρόνο με το πρόγραμμα δεν το έχω ακούσει, όχι να μπει στο πρόγραμμα, αλλά δεν είχε πέσει καν στο τραπέζι. Εμείς λέμε ότι έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα, έχουμε ένα συμβόλαιο με τον λαό. Η λέξη συμβόλαιο είναι μια βαριά λέξη. Είναι δέσμευση κι η δέσμευση είναι ότι ούτε για τους μικρομεσαίους, ούτε για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρχει αύξηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Και γι’ αυτές τις ομάδες θα υπάρχουν και φοροαπαλλαγές και στα καύσιμα και σε πολλά άλλα».

Ο κ. Τσακαλώτος συμπλήρωσε συνεχίζοντας: «Κάποιος άνθρωπος έκανε ένα λάθος, είπε την άποψή του. Μου κάνει εντύπωση που δεν την είχε πει σε εμένα. Ήταν ένα λάθος. Νομίζω ότι θόρυβος γίνεται για να μην καθίσει η Νέα Δημοκρατία να συζητήσουμε το τι είναι μέσα στο πρόγραμμα».

Τι μήνυμα στέλνει στα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων η «καρατόμηση» Κατρούγκαλου

Η καρατόμηση Κατρούγκαλου μετά την αναφορά σε συντελεστή 20% επί του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών ως απότοκο των αντιδράσεων που προκάλεσε, κατέδειξε πως οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα ανεχθούν σε εποχές κανονικότητας (μη μνημονιακές) να αναβιώσουν τραυματικές πολιτικές που τους οδήγησαν στο παρελθόν σε αιματηρές θυσίες.

Άλλωστε τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αναβιώνουν δυσάρεστες μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στις πολιτικές για τον έλεγχο της ακρίβειας, την ενίσχυση των μισθών και σε μέτρα κοινωνικής πολιτικής, ενώ σήμα στήριξης σε μεσαία εισοδηματικά στρώματα, επιχειρεί να στείλει με το πρόγραμμά της η Νέα Δημοκρατία.

Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι είναι, πάντως, προσφιλείς στόχοι και των δύο κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, με κόστος 500 εκατ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με σχεδόν τριπλάσιο κόστος 1,3 δισ. ευρώ. Στους συνταξιούχους η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα δώσει τις αυξήσεις που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή ίσες με τον μέσο όρο του πληθωρισμού και της αύξησης του ΑΕΠ, κάτι που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1,1 δισ. ευρώ το 2026.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται υπερδιπλάσιο ποσό: αναδρομικά σε 3 δόσεις (με συνολικό κόστος 2,5 δισ. ευρώ και ετήσιο 830 εκατ. ευρώ), 13η σύνταξη με κόστος 830 εκατ. ευρώ, αύξηση συντάξεων ύψους 600 εκατ. ευρώ (η κυβέρνηση λέει ότι το κόστος θα είναι 1,1 δισ. ευρώ, δεδομένου και ότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά, όπως έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ).

Σημείο συνάντησης των δύο κομμάτων είναι, επίσης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Τα άλλα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης είναι σχετικά περιορισμένου κόστους, αν και όλο και κάποια νέα παροχή προσθέτει, εκεί που θεωρούσαμε ότι είχε τελειώσει με τις εξαγγελίες. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη δύο ογκόλιθους: τη μείωση του ΕΦΚ καυσίμων, κόστους 1,5 δισ. ευρώ (στην κυβέρνηση λένε ότι το κόστος είναι 2 δισ. ευρώ) και τη μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα 960 εκατ. ευρώ (στην κυβέρνηση λένε ότι είναι 1,5 δισ. ευρώ).

Η κυβέρνηση έχει ταχθεί κατ’ επανάληψη κατά των μέτρων αυτών με το επιχείρημα ότι το όφελος θα χαθεί σε μεγάλο βαθμό στην εφοδιαστική αλυσίδα και δεν θα επωφεληθεί ο καταναλωτής και ότι το μέτρο δεν είναι στοχευμένο, αφού επωφελούνται εξίσου πλούσιοι και φτωχοί.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου

«Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα κατασκευής της.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη, την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας.

Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν.

Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές:

Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την καταργηση του φόρου επιτηδεύματος.

Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.

Ρύθμιση των χρεών, με αναστολή πληστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».

Διαβάστε επίσης:

Live η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ

Εκλογές 2023: Πώς ο Τσίπρας έδειξε την «έξοδο» στον Κατρούγκαλο – Όλο το χρονικό

Εκλογές 2023: Στην αντεπίθεση η ΝΔ - «Ο Κατρούγκαλος είπε απλά την αλήθεια»