ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Στις κάλπες οι πολιτικοί αρχηγοί - Ποιοι άσκησαν μέχρι τώρα το εκλογικό τους δικαίωμα

Εκλογές 2023: Στις κάλπες οι πολιτικοί αρχηγοί  - Ποιοι άσκησαν μέχρι τώρα το εκλογικό τους δικαίωμα
INTIME

Εκλογές 2023: Στις κάλπες έδωσαν το παρών τους οι πολιτικοί αργηγοί - νυν και πρώην - για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές 2023

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησαν το πρωί η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία σε εκλογικά τμήματα της επικράτειας, στέλοντας μηνύματα προς τους ψηφηφόρους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ψήφισε στην Κυψέλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κηφισιά, ο Αλέξης Τσίπρας στην Κυψέλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Αλκαλοχώρι, ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο δήμο Λαμιέων, ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Πέραμα και ο Κυριάκος Βελόπουλος στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στην Κυψέλη, στο 44ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

«Εύχομαι και ελπίζω να έχουμε την πιο πλατιά συμμετοχή. Θα είναι η καλύτερη επιβεβαίωση για τη δημοκρατία» ανέφερε σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα ψηφίζουμε για το μέλλον μας

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στο 7ο δημοτικό σχολείο Κηφισιάς ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ψήφισε με την ψηφιακή του ταυτότητα στο κινητό.

Απευθυνόμενος στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και επιδεικνύοντας τους την ψηφιακή του ταυτότητα από την εφαρμογή gov.grwallet στο κινητό του, ο πρέοδρος της ΝΔ είπε: «Εμείς είμαστε και ψηφιακοί».

Σε δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Κατ' αρχάς χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες, στις Κωνσταντίνες, στους Κωνσταντίνους, στις Ελένες. Σήμερα ψηφίζουμε για το μέλλον μας. Ψηφίζουμε για ψηλότερους μισθούς, ψηφίζουμε για περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Ψηφίζουμε για ένα πιο αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, για μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, για μία πατρίδα πιο ισχυρή, με σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, με προστατευμένα σύνορα».

Και πρόσθεσε: «Οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας. Σήμερα, η ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου περνά σε εσάς, στους πολίτες, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μία ακόμα καλύτερη ημέρα για την πατρίδα μας. Να είστε καλά, χρόνια πολλά και καλή ψήφο. Ευχαριστώ πολύ».

Αλέξης Τσίπρας: Σήμερα είναι μία ημέρα ελπίδας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 14ο Εκλογικό Διαμέρισμα, 27o & 30o Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, Χιλιανδαρίου 2-4, στην Κυψέλη.

Προσερχόμενος, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τη δικαστική αντιπρόσωπο σχετικά με την προσέλευση. Η δικαστική αντιπρόσωπος απάντησε ότι η προσέλευση είναι μειωμένη για την ώρα.

Ο κ. Τσίπρας κατ' αρχάς ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες, τους Κωνσταντίνους, τις Κωνσταντίνες και τις Ελένες, προσθέτοντας: «Ας ελπίσουμε σήμερα το βράδυ να γιορτάζει μαζί τους και ο ελληνικός λαός, γιατί σήμερα είναι ημέρα ελπίδας».

Τόνισε ειδικότερα ότι «οι πολίτες έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να γίνει πράξη το πλειοψηφικό αίτημα να αλλάξει πορεία η χώρα. Να αφήσουμε πίσω μια σκληρή, δύσκολη τετραετία ανισοτήτων, αδικίας, αισχροκέρδειας, εργασιακής ανασφάλειας, πλειστηριασμών, αναξιοπρέπειας για τους συνταξιούχους, στοχοποίησης για τους νέους ανθρώπους. Να αφήσουν πίσω τους μια κυβέρνηση αλαζονική που δεν νιώθει τις ανάγκες των πολλών και να ανοίξουν το δρόμο για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να υπάρξει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Μια κυβέρνηση η οποία θα έχει νέα πρόσωπα, κυρίως όμως νέο ήθος και ύφος διακυβέρνησης».

«Η Αλλαγή είναι σήμερα στα χέρα του λαού μας», υπογράμμισε καταληκτικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Νίκος Ανδρουλάκης: Τους καλώ να γυρίσουν την πλάτη στην τοξικότητα

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου (εκλογικό τμήμα 431), όπου έφτασε στις 10:00, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ήρθε η ώρα του κυρίαρχου ελληνικού λαού» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας: «Καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, με ελπίδα και αισιοδοξία να στηρίξει τη νέα προσπάθεια που κάνουμε και δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα μειώσει τις ανισότητες, με δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία, με ίσες ευκαιρίες για όλα τα ελληνόπουλα και βέβαια με μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάλεσε τους πολίτες «να γυρίσουν την πλάτη στην τοξικότητα, τη διχόνοια, να γυρίσουν την πλάτη σε όσους περιφρονούν τα πραγματικά τους προβλήματα, σε όσους τα κάνουν όλα μόνο για την εξουσία» συμπληρώνοντας ότι «είναι ικανοί να γίνουν ικέτες των ψήφων της Χρυσής Αυγής και από την άλλη να στήσουν ένα παρακράτος εις βάρος της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού».

Για την επιλογή του να ψηφίσει στο Αρκαλοχώρι που είναι και τόπος καταγωγής του πατέρα του, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το έπραξε για να υπογραμμίσει ποιο ήταν, όπως τόνισε, «το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Ήταν ένα περίβλημα του χάους και του πελατειασμού και αυτό αποδεικνύεται δυο χρόνια μετά το σεισμό, που οι πολίτες συνεχίζουν να ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες στα κοντέινερ».

Απευθυνόμενος στους πολίτες κατέληξε: «Ελληνικέ λαέ σου αξίζουν πολύ περισσότερα κι είμαστε εδώ στη νέα προσπάθεια, να στα προσφέρουμε».

Αμέσως μετά, ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφθηκε το ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που εορτάζει. Ο ναός υπέστη σημαντικές φθορές από το σεισμό και φιλοξενείται σε πρώην τραπεζικό κατάστημα.

Ο κ. Ανδρουλάκης που ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία από το Ηράκλειο και πέρασε επίσης την παραμονή των εκλογών στην γενέτειρα του, αναμένεται να αναχωρήσει το μεσημέρι για την Αθήνα.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο ελληνικός τα έχει δοκιμάσει όλα.

Το εκλογικό του δικαίωμα στο 152ο εκλογικό τμήμα του Δήμου Λαμιέων άσκησε ο γ.γ της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ο κ.Κουτσούμπας αφού ευχήθηκε «χρόνια πολλά για κάθε Κωνσταντίνο κάθε Κωνσταντίνα κάθε Ελένη, σ΄ όλη την Ελλάδα» τόνισε: «Ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει όλα. Ειδικά την τελευταία δεκαετία τα έχει δει όλα. Πλέον έχει αποκτήσει μια μεγάλη, μια τεράστια πείρα».

» Εμείς τον καλούμε σήμερα να έρθει να ψηφίσει, να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει δυναμώνοντας ενισχύοντας το ΚΚΕ που θα είναι η δύναμη για να είναι δυνατός ο ίδιος ο Ελληνικό λαός την επόμενη μέρα.»

Γιάνης Βαρουφάκης: Μαγική στιγμή πίσω από το μπλε παραβάν

Στο Πέραμα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο επικεφαλής του «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη», Γιάνης Βαρουφάκης.

Αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος προέβη αμέσως στην εξής δήλωση: «Μαγική στιγμή πίσω από το μπλε παραβάν, εξασφαλίζει μια ελπίδα τίποτε παραπάνω. Μια ελπίδα κυρίαρχης απόφασης του λαού μας μια φορά στα τέσσερα χρόνια. Τα λαϊκά εισοδήματα είναι λιγότερο από τα μισά από εκείνα που ήταν πριν από 13 χρόνια. Έχουμε "χάσει" σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά που συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό. Έχουμε δεκάδες χιλιάδες, για να μην πω εκατοντάδες χιλιάδες, που αυτή τη στιγμή δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας στη Ρόδο, στην Κρήτη, στα τουριστικά θέρετρα. Στους οποίους η εξουσία έχει στερήσει το δικαίωμα που εγώ είχα σήμερα, να ψηφίσω. Παρόλ' αυτά η ελπίδα αυτή, πιστεύω, σήμερα να ευοδωθεί. Θα δώσει τη θέση της σε κάτι πιο στέρεο. Πάντως, μέχρι να τελειώσει η διαδικασία, καλές κάλπες σε όλες και όλους. Η Δημοκρατία είναι ατελής, κολοβή, αλλά είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να έχουμε. Θυσιάσθηκαν γενιές ολόκληρες, πρέπει να την κάνουμε πραγματική».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια της επόμενης ημέρας ανέφερε «πάντα η ζωή έχει Plan B» σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ιδίως στην πολιτική».

Κυριάκος Βελόπουλος: Να βάλουμε φυλακή όλους τους κλέφτες

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος ψήφισε στο 1ο Δημοτικό σχολείο Πανοράματος, στη Θεσσαλονίκη, όπου έφτασε στις 11:15.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος αφού χαιρέτισε τους παριστάμενους πέρασε στο εκλογικό τμήμα και έριξε την ψήφο του στην κάλπη λέγοντας: «Για τη Μακεδονία».

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του, κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν την Ελληνική Λύση και υπογράμμισε ότι το κόμμα του παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει ενδεχόμενο νοθείας.

«Μπορούμε να πούμε χρόνια πολλά γιατί δεν είμαστε άθρησκοι. Ούτε κυνηγήσαμε την Εκκλησία, ούτε απαγορεύσαμε τη Θεία Μετάνοια. Χρόνια πολλά σε κάθε Κωνσταντίνο και σε κάθε Ελένη» τόνισε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε:

«Κάναμε ένα τεράστιο μηχανισμό παράλληλης καταγραφής των αποτελεσμάτων, ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο νοθείας και πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο».

«Το τρίτο και σημαντικότερο για μας είναι οι νέοι, αλλά και οι Έλληνες, γενικώς, να ψηφίσουν Ελληνική Λύση, όχι μόνο για τη Μακεδονία αλλά για όλη την Ελλάδα. Και να μας δώσουν τη δυνατότητα να βάλουμε φυλακή όλους τους κλέφτες κι όλους αυτούς που κορόιδευαν τους Έλληνες. Ακαταδίωκτο για μας δεν υπάρχει. Ψηλά το κεφάλι Έλληνες! Ψηλά την Ελλάδα! Θα νικήσουμε!» πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος.

Σε ερώτηση για προβλέψεις σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών, απάντησε ότι η δική του προσπάθεια γίνεται για να είναι νικηφόρα η Ελληνική Λύση και πρόσθεσε:

«Ό,τι πει η κάλπη, ό,τι πει ο Έλληνας, ό,τι πει η Μακεδονία, ό,τι πει η Ελλάδα. Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν».

Πρώην πρωθυπουργοί

Κώστας Καραμανλής

Κώστας Καραμανλής

Πρώτος από τους πρώην πρωθυπουργούς, ψήφισε ο Κώστας Καραμανλής στο 1ο δημοτικό σχολείο στην περιοχή Αγίου Ελευθερίου στη Θεσσαλονίκη, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε κάποια δήλωση.

Αντώνης Σαμαράς: Όλα θα πάνε καλά

Αντώνης Σαμαράς

Στη συνέχεια το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στη Μεσσηνία ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ δήλωσε στους δημοσιογράφος ότι «Όλα θα πάνε καλά».

Γιώργος Παπανδρέου: Πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα

Σε σχολείο της Πάτρας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο 538ο εκλογικό τμήμα του δήμου Πατρών, το οποίο στεγάζεται στο 2ο γυμνάσιο της πόλης.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε:

«Η Ελλάδα, ο Ελληνισμός έχουν τεράστιες δυνατότητες.Μπορούμε να φτιάξουμε μία κοινωνία πιο δίκαιη, πράσινης ανάπτυξης, συμμετοχική και βέβαια με πολιτισμό και αξιοπρέπεια για όλους και ελπίδα για τους νέους. Αλλά όμως πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα. Με την ψήφο μας σήμερα και την συμμετοχή μας καθημερινά. Αλλιώς θα συνεχίσουμε τη λεηλασία την πελατειακή του πλούτου του ελληνικού λαού υπέρ των λίγων και ισχυρών, τον αφελληνισμό της οικονομίας μας, την υπονόμευση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Και βέβαια θα ζούμε και συνεχείς κρίσεις, αχρείαστες. Για αυτό εύχομαι σε όλους, από αυτά εδώ τα σχολεία, στο χώρο της παιδείας, να είναι σύμμαχος όλων μας η γνώση στην άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος».

Κώστας Σημίτης: Να δοθεί ένα περισσότερο κίνημα στην προοδευτική ελληνική πολιτική

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ψήφισε στο Πειραματικό Σχολείο, Σκουφά 43, στο Κολωνάκι.

Σε δήλωσή του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, είπε πως περιμένει από τις εκλογές να δοθεί ένα περισσότερο κίνημα στην προοδευτική ελληνική πολιτική. Εξέφρασε την ελπίδα του ότι μπορεί να γίνει αυτό «για να δούμε λύσεις στα δύσκολά μας προβλήματα».

Επίσης, ευχήθηκε να είναι μια ημέρα που να κυλήσει σωστά και να εκφράσει ο ελληνικός λαός την επιθυμία του.

Σχετικές ειδήσεις