ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΟ 90%

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Σαρωτική νίκη της ΝΔ με 20,72 μονάδες - Πεντακομματική η Βουλή

Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Σαρωτική νίκη της ΝΔ με 20,72 μονάδες - Πεντακομματική η Βουλή
Eurokinissi

Εκλογές 2023: Πεντακομματική θα είναι η Βουλή αν δεν αλλάξει κάτι, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων.

Λίγο μετά τις 05:00 το βράδυ της Κυριακής, και με την ενσωμάτωση των ψήφων στο 99%, διαφαίνεται η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων.

Η Βουλή θα είναι πεντακομματική, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται σε αυτά τα επίπεδα, ενώ το ΜέΡΑ 25 μένει εκτός Βουλής όπως και τα άλλα δύο κόμματα που έδιναν τη μάχη τους για το πολυπόθητο 3%, δηλαδή η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη.

Το ποσοστό λάθους είναι +/- 0,5%, κάτι που σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία άγγιξε την αυτοδυναμία, καθώς με τα μέχρι τώρα δεδομένα εξασφαλίζει 146 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στις 71 έδρες, το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στις 41 έδρες, το ΚΚΕ στις 26 και η Ελληνική Λύση θα έχει 16 βουλευτές.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν περίπου το 16% των προτιμήσεων του ελληνικού λαού.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι πολίτες ζήτησαν αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία» – Απέκλεισε τις συνεργασίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο μετά τις 22:00 από τα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, απευθύνθηκε στους Έλληνες πολίτες ευχαριστώντας τους για τον «πολιτικό σεισμό», όπως αποκάλεσε το υψηλότατο ποσοστό που συγκέντρωσε. Ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας μίλησε για εντολή αυτοδυναμίας, αποκλείοντας έτσι τις συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι δεύτερες κάλπες θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για σεβασμό στις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα αλλά και για την ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες έτσι ώστε διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές – στις 25 Ιουνίου σύμφωνα με πληροφορίες – που θα καταστήσουν τη νέα κυβέρνηση αυτοδύναμη και ισχυρή.

«Έγιναν εκλογές όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία με τη συμμετοχή των αποδήμων να αποτελεί ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Ευχαριστώ από καρδιάς που ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία μεγάλο νικητή», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ενώ ανέφερε πως οι πολίτες με την ψήφο τους έδειξαν πως «αναγνωρίζουν τα βήματα προόδου».

«Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι με εμφατικό και απόλυτο τρόπο», εξήγησε.

«Οι πολίτες θέλουν ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Με πιο τολμηρές αλλαγές για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Πρώτος εγώ ξέρω πόσο σκληρή δουλειά έχουμε μπροστά μας. Χρειάζεται κυβέρνηση που να θέλει τις μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συνεπής στις δεσμεύσεις μου, θα ακολουθήσω ό,τι προβλέπει το Σύνταγμά μας. Χωρίς αμφιβολία ο πολιτικός σεισμός που εκδηλώθηκε σήμερα, μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο. Έτσι ώστε η πατρίδα να έχει έμπειρα χέρια στο τιμόνι της. Αυτό δήλωσαν οι πολίτες, θέλουν αυτοδύναμη Ελλάδα», τόνισε αναφορικά με την επόμενη ημέρα.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σχετικές ειδήσεις