ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Οι επόμενες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι τις δεύτερες κάλπες

Κυριάκος Μητσοτάκης
Newsbomb.gr/Χάρης Γκίκας

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πάρει την εντολή και να την επιστρέψει. Δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου. Όσα θα δούμε μέχρι τότε...

Βαριά ήττα βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία να έχει σαρωτική νίκη σχεδόν σε όλη την Επικράτεια. Η Πειραιώς χαίρεται και στην Κουμουνδούρου ψάχνουν να δουν πώς θα διαχειριστούν την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι (Δευτέρα 22/5), η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού θα διαβιβάσει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης. Ο κ. Τασούλας, στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού όπου θα τα επιδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αυτή η ημέρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη περιλαμβάνει ένα σύνολο εργασιών με μικρή διάρκεια, όπου θα ανοίξει ο κύκλος και των διερευνητικών επαφών. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα δεχθεί το τηλεφώνημα από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφότου παραλάβει τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών από τον πρόεδρο της Βουλής.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει την πρώτη εντολή και την επιστρέφει έως το τέλος της ημέρας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες κάλπες. Πιθανώς πριν από τις εντολές, να γίνει ένας κύκλος τηλεφωνημάτων ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Εξάλλου ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδειξε ότι θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες για οριστική κυβέρνηση ώστε η χώρα να έχει αρχηγό και τιμόνι στην κυβέρνηση σύντομα.

Δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης δεν δείχνουν να θέλουν να κάνουν κινήσεις διερεύνησης δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και έτσι οι δεύτερες κάλπες θα είναι πιο κοντά απ’ ότι περιμέναμε και συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου.

Αφού επιστραφούν οι εντολές, θα ακολουθήσει η ενημέρωση και οι επόμενες κινήσεις της κ. Σακελλαροπούλου, η ορκωμοσία των βουλευτών και η εκλογή προεδρείου της Βουλής – μια Βουλή του 48ωρου. Στη συνέχεια ακολουθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα κομματικά επιτελεία αρχίζουν ξανά προεκλογική εκστρατεία.