ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΟ 99,5%

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Σαρωτική νίκη της ΝΔ με 20 μονάδες - Πεντακομματική η Βουλή

Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Σαρωτική νίκη της ΝΔ με 20 μονάδες - Πεντακομματική η Βουλή
AP

Εκλογές 2023: Με πέντε κόμματα θα είναι η σύνθεση της νέας Βουλής, με καταμετρημένο το 99,5%των ψήφων στην επικράτεια

Στις 5:50 τα ξημερώματα της Δευτέρας και με την ενσωμάτωση των ψήφων στο 99,5% τα ποσοστά καταγράφουν σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 20,72 ποσοστιαίων μονάδων.

Η Βουλή θα είναι πεντακομματική, με τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ να παγιώνεται σε αυτά τα επίπεδα ενώ το ΜέΡΑ 25 μένει εκτός Βουλής όπως και τα άλλα δύο κόμματα που έδιναν τη μάχη τους για το πολυπόθητο 3%, δηλαδή η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη.

Το ποσοστό λάθους είναι +/- 0,5%, κάτι που σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία άγγιξε την αυτοδυναμία, καθώς με τα μέχρι τώρα δεδομένα εξασφαλίζει 146 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στις 71 έδρες, το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στις 41 έδρες, το ΚΚΕ στις 26 και η Ελληνική Λύση θα έχει 16 βουλευτές.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν περίπου το 16% των προτιμήσεων του ελληνικού λαού. Πάντως, οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δεύτερες κάλπες θα γίνουν 25 Ιουνίου.

Οι βουλευτές Επικρατείας

Επτά βουλευτές εκλέγονται με τη ΝΔ από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πρόκειται για τους: Ειρήνη Αγαπηδάκη, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Χρήστο Στυλιανίδη Ιωάννα Λυτρίβη, Γεώργιο Σταμάτη, Μαρία - Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και Μαρία Πολύζου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται τέσσερις: Όθωνας Ηλιόπουλος Έλενα Ακρίτα Ευάγγελος Αποστολάκης Πόπη Τσαπανίδου.

Δύο βουλευτές εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ: Παναγιώτης Δουδώνης Δημήτρης Μάντζος.

Από το ΚΚΕ εκλέγεται ο Θανάσης Παφίλης.

Από την Ελληνική Λύση ο Παύλος Σαράκης.

Εκλογές 2023 Αποτελέσματα LIVE

Σταδιακά, ενσωματώνονται στο χάρτη, τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι πολίτες ζήτησαν αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία» – Απέκλεισε τις συνεργασίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο μετά τις 22:00 από τα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, απευθύνθηκε στους Έλληνες πολίτες ευχαριστώντας τους για τον «πολιτικό σεισμό», όπως αποκάλεσε το υψηλότατο ποσοστό που συγκέντρωσε. Ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας μίλησε για εντολή αυτοδυναμίας, αποκλείοντας έτσι τις συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι δεύτερες κάλπες θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για σεβασμό στις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα αλλά και για την ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες έτσι ώστε διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές – στις 25 Ιουνίου σύμφωνα με πληροφορίες – που θα καταστήσουν τη νέα κυβέρνηση αυτοδύναμη και ισχυρή.

«Έγιναν εκλογές όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία με τη συμμετοχή των αποδήμων να αποτελεί ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Ευχαριστώ από καρδιάς που ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία μεγάλο νικητή», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ενώ ανέφερε πως οι πολίτες με την ψήφο τους έδειξαν πως «αναγνωρίζουν τα βήματα προόδου».

«Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι με εμφατικό και απόλυτο τρόπο», εξήγησε.

«Οι πολίτες θέλουν ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Με πιο τολμηρές αλλαγές για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Πρώτος εγώ ξέρω πόσο σκληρή δουλειά έχουμε μπροστά μας. Χρειάζεται κυβέρνηση που να θέλει τις μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συνεπής στις δεσμεύσεις μου, θα ακολουθήσω ό,τι προβλέπει το Σύνταγμά μας. Χωρίς αμφιβολία ο πολιτικός σεισμός που εκδηλώθηκε σήμερα, μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο. Έτσι ώστε η πατρίδα να έχει έμπειρα χέρια στο τιμόνι της. Αυτό δήλωσαν οι πολίτες, θέλουν αυτοδύναμη Ελλάδα», τόνισε αναφορικά με την επόμενη ημέρα.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αλέξης Τσίπρας: Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες - Θα συγκληθούν άμεσα τα συλλογικά όργανα

Το πρώτο του μήνυμα για το εκλογικό αποτέλεσμα και τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικά ανέφερε:

«Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για το ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κύριο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του.

Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο εκλογικός κύκλος ωστόσο δεν έχει ακόμα τελειώσει, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στήριξαν με την ψήφο τους και κυρίως τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε τη δύσκολη εκλογική μάχη».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Πολύ μεγάλη βραδιά για το ΠΑΣΟΚ» - Χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη

«Πολύ μεγάλη βραδιά για το ΠΑΣΟΚ», χαρακτήρισε την χθεσινή ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, προσερχόμενος στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα που υπέγραψαν αυτή την πολύ μεγάλη νίκη σήμερα» τόνισε o κ. Ανδρουλάκης.

Έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ επικρατούσαν χαμόγελα καθώς πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε κρατώντας πράσινες σημαίες του κόμματος, εκφράζοντας την ικανοποιήση τους για το αποτέλεσμα.

Αργότερα κατά την ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε ότι σήμερα πιάνει το νήμα της ιστορίας ξανά και κάλεσε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να ενισχύσουν τό κόμμα ώστε να ανέβει ακόμη ψηλότερα και να μη διαψευστεί η απαίτηση για ισχυρή αντιπολίτευση.

«Ανατέλλει ξανά ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μεγάλη νίκη όλων σας εναντίον εκείνων που το θέλανε μικρό. Να γίνουμε ξανά ο παραγματικός και γνήσιος αντιπαλος της ΝΔ», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Τόνισε ότι επανέρχεται ως πρωταγωνιστής και πρόσθεσε πως ο λόγος που η ΝΔ δεν πλήρωσε την κακή πολιτική της είναι ότι είχε απέναντί της τον χρυσό χορηγό της, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι «σήμερα έγινε ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Έχουμε χρέος να γυρίσει η πατρίδα σελίδα».

«Ελάτε ξανά όλοι μαζί να δυναμώσουμε την παράταξή μας, τον πραγματικό και γνήσιο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και έτοιμο για την επόμενη μεγάλη μάχη, για την επόμενη μεγάλη νίκη.

Σε αυτήν, λοιπόν, τη μάχη, θα φέρουμε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο ψηλά, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες όλου του ελληνικού λαού, της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Σήμερα, από αυτά τα ιστορικά γραφεία, ξαναπιάνουμε το νήμα της Ιστορίας.

Και δεσμεύομαι προσωπικά, στην καθεμία και στον καθένα ξεχωριστά, ότι και στην επόμενη μάχη, το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μεγάλος νικητής, όπως και απόψε το βράδυ.

Έχουμε χρέος να εκφράσουμε τις ελπίδες, τις αγωνίες και την προοπτική του ελληνικού λαού.

Θα τα καταφέρουμε ενωμένοι, δυνατοί, όπως πάντα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ανανεωμένο, ενωμένο και δυνατό. Σας ευχαριστώ όλους και όλες από τα βάθη της καρδιάς μου για τον περήφανο αγώνα που δώσαμε.

Σηκώστε την πράσινη σημαία, την περήφανη σημαία της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο ήλιος της ελπίδας και της προοπτικής ξανανατέλλει απόψε το βράδυ στην πατρίδα μας.

Καλή δύναμη και καλό μας αγώνα».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα ασκεί τη μόνη ελπιδοφόρα για το λαό αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή

«Θα ήθελα εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής να χαιρετίσουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους, τους χιλιάδες νέους και νέες που έκαναν αυτό το βήμα σήμερα, ψήφισαν το ΚΚΕ, δίνοντάς του σημαντική άνοδο. Θέλουμε να συγχαρούμε τα μέλη μας, τους φίλους, τα στελέχη του ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους συμβάλλοντας σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

«Το αποτέλεσμα αυτό είναι καρπός της πείρας των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων που πήραν μέρος όλα τα προηγούμενα χρόνια σε αγώνες, σε σημαντικές δράσεις μαζί με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους και όσες συμπορεύθηκαν μαζί μας σε αυτή την εκλογική μάχη είτε ως υποψήφιοι, είτε με την προσωπική τους πολύπλευρη συνεισφορά για την ενίσχυση του ΚΚΕ» σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και προσέθεσε: «Οι νέες δυνάμεις στο πλάι των παλιών που συσπειρώθηκαν γύρω από το κόμμα μας μπορούν σήμερα να τροφοδοτήσουν μια νέα δυναμική στο δρόμο μιας μεγάλης λαϊκής αντεπίθεσης της μαζικής ταξικής πάλης, της ανασύνταξης συνολικά του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος, της προώθησης της Κοινωνικής Συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό».

«Η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ ιδιαίτερα σε σημαντικά αστικά κέντρα της χώρας, σε εργατικές γειτονιές των μεγάλων πόλεων, σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος του βιομηχανικού και γενικότερα του εργατικού δυναμικού, για παράδειγμα στην Αττική, είναι ελπιδοφόρα μηνύματα που ανοίγουν τον δρόμο του αύριο» υπογράμμισε ο γγ του ΚΚΕ.

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, «ο συσχετισμός που προέκυψε από τις εκλογές μεταξύ των αστικών κομμάτων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ, δείχνει όχι μόνο τις δυνατότητες σχηματισμού μιας κυβέρνησης που μπορεί να συνεχίσει στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση, αλλά και μιας συναίνεσης, ταυτόχρονα, και στήριξης από δυνάμεις που βρίσκονται και θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των αγροτών, των συνταξιούχων, της νεολαίας μας».

«Είναι ξεκάθαρο αυτό που είπε το ΚΚΕ όλο αυτό το διάστημα ότι παρά τις επιμέρους διαφορές τους, τις αντιπαραθέσεις τους, συγκλίνουν σε βασικές στρατηγικές πολιτικές, σε βασικές κατευθύνσεις. Και όχι μόνο αυτό. Κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα ως κυβέρνηση και αυτή την τετραετία ως αντιπολίτευση αποτέλεσε βασικό φορέα συντηρητικοποίησης ανθρώπων, τροφοδοτώντας τελικά την επικράτηση της ΝΔ» προσέθεσε και επισήμανε: «Έτσι, από αύριο ο ελληνικός λαός, η νεολαία θα βρίσκονται απέναντι σε ένα νέο κύμα επίθεσης για την υλοποίηση των νέων μνημονιακών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης με νέο γύρο περικοπών, λιτότητας, με αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης, τις επικίνδυνες εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία με μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας αλλά και με τις αρνητικές διευθετήσεις που φέρνει η ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα στα ελληνοτουρκικά. Αυτά θα υλοποιήσει η νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει».

«Καμιά στήριξη, καμιά ανοχή, κανένας συμβιβασμός σε όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Το ΚΚΕ θα ασκεί τη μόνη ελπιδοφόρα για το λαό μας αντιπολίτευση και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή στο μετερίζι των ταξικών, λαϊκών αγώνων για την προστασία της ζωής, για την προστασία του εισοδήματος, όλων των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας» υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του κόμματος. Σημείωσε πως «οι σκέψεις και τα σενάρια για επανάληψη των εκλογών, για προσφυγή σε νέες κάλπες γίνονται όχι γιατί δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά γιατί θέλουν να αλλοιώσουν την ψήφο του λαού, με εκβιαστικά διλήμματα, με την υφαρπαγή και των ψήφων και των βουλευτικών εδρών με βάση το νέο εκλογικό νόμο» και κατέληξε: «Συνεπώς σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται από τώρα, να ετοιμαστούμε για μια ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ σε πιθανές νέες εκλογές αφού η αντιλαϊκή ατζέντα τους είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.

Γιατί το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει αυτή τη δύναμη που του έδωσε ο λαός στην κάλπη για να συμβάλλει και μέσα στη Βουλή και στους δρόμους του αγώνα για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης, της αντεπίθεσης στο δρόμο της ανατροπής, οι βουλευτές του θα είναι πραγματικά στηρίγματα των λαϊκών αγώνων, των διεκδικήσεων, περισσότερες φωνές υπεράσπισης και ανάδειξης των λαϊκών συμφερόντων και μέσα στη Βουλή και παντού. Συνεχίζουμε δυνατά, δυναμικά, έτσι όπως ξεκινήσαμε και το επόμενο διάστημα».

Κυριάκος Βελόπουλος: Περάσαμε από φωτιά και μείναμε όρθιοι - Είμαστε το μοναδικό πατριωτικό κόμμα

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε, σε μια πρώτη του δήλωση έπειτα από το αποτέλεσμα των εκλογών, που φέρνει την Ελληνική Λύση ξανά στη Βουλή:

«Ευχαριστούμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που τίμησαν την Ελληνική Λύση. Περάσαμε από φωτιά, από τυφώνα, μείναμε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Εμείς δεν προδώσαμε κανέναν, είμαστε το μοναδικό πατριωτικό κόμμα, το αποδείξαμε και θα το αποδείξουμε ακόμη μια φορά. Αυτός που ηττήθηκε είναι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Περάσαμε από τη φωτιά και βγήκαμε αλώβητοι, γιατί αυτοί είναι οι Έλληνες».

Σχετικές ειδήσεις