ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλείδωσε» η δεύτερη κάλπη στις 25 Ιουνίου

«Κλείδωσε» η δεύτερη κάλπη στις 25 Ιουνίου

Εκλογές 2023: Ο πρωθυπουργός μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου. 

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η νέα Βουλή θα ορκιστεί την Κυριακή και θα διαλυθεί τη Δευτέρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε τη διερευνητική εντολή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ο κύκλος των διερευνητικών επαφών άνοιξε μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μισή ώρα και πέντε λεπτά διήρκησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να παραλάβει την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης ως αρχηγός του πρώτου κόμματος από τις χθεσινές εκλογές.

Κατά τη συζήτηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν υπάρχει πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και ότι θα επιστρέψει το απόγευμα την εντολή.

Ανέφερε πως ο ίδιος θα ήθελε στη δεύτερη προεκλογική περίοδο τα κόμματα να μιλήσουν περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

Ο διάλογος

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε, προ ολίγου ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κύριος Τασούλας, μου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Κατόπιν αυτού σας κάλεσα, ως αρχηγό του κόμματος που πλειοψήφησε σχετικά, για να σας παράσχω τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν ένα προωθητικό βήμα ωριμότητας για τη δημοκρατία μας. Συγκρατώ ως πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2019, το γεγονός ότι, παρά τους περιορισμούς, για πρώτη φορά ψήφισαν συμπολίτες μας οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και βέβαια πιστεύω ότι το μήνυμα της κάλπης ήταν με τη σειρά του απολύτως σαφές.

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και θέλω βέβαια να επισημάνω ότι, αν ίσχυε χθες το εκλογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα είχε ήδη μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες. Θεωρώ λοιπόν χρέος μου να συμβάλω κι εγώ ώστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτό το εμπόδιο, όπως απεδείχθη τελικά στην πράξη, της απλής αναλογικής.

Γι’ αυτό και προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου ότι είναι αδύνατη η συγκρότηση κυβέρνησης, το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου, αν καταφέρουμε να συντμήσουμε τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμίες.

Πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται σήμερα μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας και όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα.

Εύχομαι και ελπίζω σε αυτή τη δεύτερη προεκλογική περίοδο να συζητήσουμε λίγο περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, για το πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς, πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, πώς θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος. Να μιλήσουμε περισσότερο για μεγάλες προκλήσεις οι οποίες πρακτικά απείχαν τελείως από τον πολιτικό διάλογο των προηγούμενων εκλογών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή. Θεωρώ ότι είναι ζητήματα τα οποία ακουμπούν πρωτίστως τη νέα γενιά. Προσβλέπω σε μία ουσιαστική και γόνιμη προεκλογική περίοδο, έτσι ώστε και ο ελληνικός λαός τελικά να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση θέλει να πορευθεί την επόμενη τετραετία.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι το Σύνταγμα είναι σαφές και οι συνθήκες ως τώρα, η προεκλογική περίοδος και η διενέργεια των εκλογών, κατέδειξαν ότι όλοι σεβόμαστε τους κανόνες. Είμαι βέβαιη ότι όλοι θα συμβάλουν, ο καθένας από την πλευρά του, με την τήρηση φυσικά των προβλεπόμενων διαδικασιών, να φτάσουμε το ταχύτερο δυνατόν στο καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε τα τελικά αποτελέσματα

Μισή ώρα νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέλαβε τον φάκελο με τα τελικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Όπως ορίζει ακριβώς το άρθρο 37 παράγραφο 2 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να ξεκινήσει εντός της ημέρας κύκλο τηλεφωνημάτων προς τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόθεσή του. Η σειρά των τηλεφωνημάτων θα ακολουθήσει την εκλογική δύναμη των κομμάτων από τις χθεσινές εκλογές. Πρώτο τηλεφώνημα θα είναι στον Αλέξη Τσίπρα.

Το στίγμα των προθέσεων του έναντι της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών έδωσε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από τα γραφεία του κόμματος. Επί της ουσίας μίλησε για εντολή αυτοδυναμίας, αποκλείοντας έτσι τις συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει πολύ σύντομα την εντολή προκειμένου οι δεύτερες εκλογές να γίνουν σύνομα και συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου.

Ως εκ τούτου, εάν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη εντός τριών ημερών, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παρέχει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Μέχρι τρεις μέρες

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρεις ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η εξάντληση του τριημέρου, βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ένας εκ των τριών πολιτικών αρχηγών, θέλει, μπορεί να αρνηθεί την δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου.

Να σημειώσουμε ότι το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Στην περίπτωση όμως που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Ορκωμοσία νέας Βουλής

Ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της. Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης που να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για την διενέργεια νέων εκλογών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Η νέα προεκλογική περίοδος, μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον Άρειο Πάγο την σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης δεν δείχνουν να θέλουν να κάνουν κινήσεις διερεύνησης δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και έτσι οι δεύτερες κάλπες θα είναι πιο κοντά απ’ ότι περιμέναμε και συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου.

Αφού επιστραφούν οι εντολές, θα ακολουθήσει η ενημέρωση και οι επόμενες κινήσεις της κ. Σακελλαροπούλου, η ορκωμοσία των βουλευτών και η εκλογή προεδρείου της Βουλής – μια Βουλή του 48ωρου. Στη συνέχεια ακολουθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα κομματικά επιτελεία αρχίζουν ξανά προεκλογική εκστρατεία.

Σκέρτσος: Ήδη έχουν γίνει επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς

Έχουν ήδη γίνει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και τα αποτελέσματα της αντιπολίτευσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να γίνουν κύκλοι διερευνητικών επαφών, δήλωσε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.

Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει σημερα τη διερευνητική εντολή που αναμένεται να λάβει απάντησε καταφατικά. «Χθες έγιναν κάποιες επικοινωνίες με τους δύο αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξέρω εάν επαναληφθούν και σήμερα» αποκαλύπτοντας ότι οι λεπτομέρειες της στρατηγικής της ΝΔ θα συζητηθούν στη σύσκεψη που θα γίνει αργότερα.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, ο Άκης Σκέρτσος σημείωσε πως το Προεδρικό Διάταγμα ορίζει ως συγκεκριμένη ημερομηνία για τη σύσταση της νέας Βουλής, την 1η Ιουνίου και προσέθεσε ότι πρέπει να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε νωρίτερα την ημερομηνία αυτή.

Οι βουλευτές Επικρατείας

Επτά βουλευτές εκλέγονται με τη ΝΔ από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πρόκειται για τους: Ειρήνη Αγαπηδάκη, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Χρήστο Στυλιανίδη Ιωάννα Λυτρίβη, Γεώργιο Σταμάτη, Μαρία - Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και Μαρία Πολύζου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται τέσσερις: Όθωνας Ηλιόπουλος Έλενα Ακρίτα Ευάγγελος Αποστολάκης Πόπη Τσαπανίδου.

Δύο βουλευτές εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ: Παναγιώτης Δουδώνης Δημήτρης Μάντζος.

Από το ΚΚΕ εκλέγεται ο Θανάσης Παφίλης.

Από την Ελληνική Λύση ο Παύλος Σαράκης.

Εκλογές 2023 Αποτελέσματα LIVE

Σταδιακά, ενσωματώνονται στο χάρτη, τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις