ΌΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΚΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Καρέ καρέ η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - Όλο το παρασκήνιο και οι επόμενες κινήσεις

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ΠτΔ
Χάρης Γκίκας/newsbomb

Εκλογές 2023: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά την αυριανή ορκωμοσία του κ.Σαρμά η οποία θα συγκροτηθεί έπειτα από συνεννόηση με τα κόμματα, αναμένεται να ορκιστεί μέχρι την Παρασκευή

Σε συμφωνία ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στις 25 Ιουνίου, στον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, αλλά και στο πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη σύσκεψη, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο,

Κατά τη συνάντηση, η οποία κράτησε μόλις 25 λεπτά, διαπιστώθηκε η αδυναμία δυνατότητας διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.

«Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής. Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα υπουργεία, ο Αλέξης Τσίπρας προτάσσει να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσουν σε ένα ντιμπέιτ μεταξύ τους πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Στη συζήτηση αυτή παρενέβη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ζητώντας να διεξαχθεί τηλεμαχία με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για τη διενέργεια εκλογών στις 25 Ιουνίου, αναφέρουν πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη για τη συνάντηση.

Σημειώνουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, θα πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση για τα κρίσιμα θέματα που θα κληθούν να διαχειριστούν. Επίσης, ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

«Ήταν μια σύσκεψη θεσμική για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης μιας και δεν έγινε δυνατό από τα άλλα πολιτικά κόμματα που έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις και κοινά προγράμματα να διαμορφωθεί κυβέρνηση συνεργασίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επιστρέφοντας στον Περισσό από το Προεδρικό Μέγαρο.

«Έτσι, οδηγούμαστε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση με εκλογές στις 25 Ιουνίου και εκεί θα δώσουμε όλη τη μάχη για να γίνει ένα πιο δυνατό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές» υπογράμμισε.

O Κυριάκος Βελόπουλος είχε μια θερμή χειραψία τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο κ. Βελόπουλος έθεσε το θέμα της επιλογής των υπηρεσιακών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας λέγοντας ότι πρέπει να είναι άτομα με εμπειρία για να μπορούν να διαχειριστούν μια ενδεχόμενη τουρκική απειλή. Θέση με την οποία συμφώνησαν ομόφωνα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το χρονικό της σύσκεψης

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 11:00. Στο Προεδρικό Μέγαρο, πρώτος κατέφθασε, στις 10:50, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Λίγα λεπτα αργότερα το κατώφλι του Προεδρικού πέρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Στις 10:56 έφτασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Στις 11:00 ακριβώς έφτασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ένα λεπτό αργότερα αφίχθη και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στις 11:05 ξεκίνησε η σύσκεψη.

Τα επόμενα βήμα στον δρόμο προς τις εκλογές

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αύριο Πέμπτη 25 Μαΐου και ώρα 16:00, θα ορκισθεί ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά την αυριανή ορκωμοσία του κ.Σαρμά η οποία θα συγκροτηθεί έπειτα από συνεννόηση με τα κόμματα, αναμένεται να ορκιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών το όνομα που ακούγεται είναι του πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, ενώ στο Άμυνας του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη. Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοττανίδου. Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας το όνομα που ακούγεται είναι της πρυτάνεως του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μάρας Νικολαϊδου, η οποία θα έχει το δύσκολο έργο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού.

Παράλληλα, χθες με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επισπεύδεται η σύγκληση της Βουλής για την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε αρχικώς οριστεί.

Ειδικότερα, στις 18:00 της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος για μία ημέρα. Ως πιθανότερη θεωρείται η επανεκλογή του νυν προέδρου της Βουλής, του Κώστα Τασούλα.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, η Βουλή θα διαλυθεί και θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα με την προκήρυξη του δεύτερου γύρου εκλογών.

Τη Δευτέρα ξεκινά η νέα προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια νέα εκλογική διαδικασία και ως εκ τούτου θα εκκινήσουν εξαρχής και όλες οι διαδικασίες για την ανακήρυξη των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν σε αυτές, υποβάλλοντας εκ νέου τα απαιτούμενα για τη συμμετοχή τους στον Άρειο Πάγο.

Δεύτερες εκλογές: Πώς ψηφίζουμε - Τι ισχύει με την ενισχυμένη αναλογική

Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3%, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Σε θέση μάχης τα κόμματα

Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές «διαβάζουν» τα κόμματα και ξεδιπλώνουν τη στρατηγική με την οποία θα φτάσουν στις κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής.

Το γαλάζιο στρατηγείο μεταφέρεται από το Μέγαρο Μαξίμου στα γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς. Στον δρόμο προς τις δεύτερες εκλογές, η ΝΔ θα προτάξει τη σταθερότητα και την ισχυρή αυτοδυναμία. Με βάση τη στρατηγική αυτή, χαράσσεται και ο χάρτης των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη και έμφαση αναμένεται να δοθεί σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Μία από τις κυριότερες ανησυχίες στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι το «σύνδρομο του καναπέ», δηλαδή λόγω της εμφατικής νίκης την Κυριακή ένα κομμάτι των πολιτών να απέχει από τις εκλογές. Παράλληλα, ξορκίζει την αλαζονεία.

Η Κουμουνδούρου μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα της Κυριακής θα επιδιώξει την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης από το 65% που καταγράφηκαν στις πρώτες εκλογές και να περάσει το μήνυμα πως η χώρα χρειάζεσαι ισχυρή αντιπολίτευση και ότι είναι η μόνο πολιτική δύναμη που μπορεί να αντιπολιτευτεί τη ΝΔ. Κύρια επιδίωξη είναι η κυριαρχία στο χώρο της κεντροαριστεράς με την προσπάθεια προσέγγισης των ψηφοφόρων του 2019 και επιστροφής των ψήφων που έφυγαν στις πρώτες κάλπες προς το ΠΑΣΟ, αλλά και η διασφάλιση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αύριο το απόγευμα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να χαράξει τη νέα εκλογική στρατηγική.

Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη αισιοδοξεί με τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών επιδιώκει τον επαναπατρισμό παλαιότερων ψηφοφόρων του και την αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της κεντροαριστεράς. Κύριο μήνυμα του ΠΑΣΟΚ προς τους πολίτες θα είναι μια «ισχυρή, προοδευτική, αξιόπιστη αντιπολίτευση στη ΝΔ».

Το ΚΚΕ βρίσκεται σε εκλογική εγρήγορση και θα συνεχίσει με στόχο την αύξηση των ποσοστών του.

Η Ελληνική Λύση θα συνεχίσει τη στρατηγική που εφάρμοσε στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο και θα καλέσει τους ψηφοφόρους να την ενισχύσουν ακόμη περισσότερο.

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές: Η αυτοδυναμία της ΝΔ και η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο

Την Τρίτη δημοσιεύτηκε η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις Εκλογές 2023, στην οποία αποτυπώνονται τα πρώτα συναισθήματα των πολιτών μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής. Οι ερωτήσεις αφορούν το πώς είδαν οι πολίτες τη νίκη της ΝΔ, αν επιθυμούν αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές αλλά και τι θα πρέπει να γίνει στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκεί όπου ήδη έχουν βγει τα «μαχαίρια» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τα συναισθήματα που δημιούργησε το αποτέλεσμα των εκλογών και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Ένα 50% αποτίμησε θετικά το αποτέλεσμα, ενώ ένα 48% το αποτίμησε αρνητικά.

Αναλυτικά τι καταγράφει η δημοσκόπηση.

Σχετικές ειδήσεις