ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Χάρης Καστανίδης: Το «ιστορικό ΠΑΣΟΚ» στην εξέδρα

Εκλογές 2023 - Χάρης Καστανίδης: Το «ιστορικό ΠΑΣΟΚ» στην εξέδρα
Eurokinissi / Φωτογραφία Αρχείου

Το πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ από το αποτέλεσμα της κάλπης, διαταράχθηκε από την υπόθεση του Χάρη Καστανίδη

Τους δεσμούς με το ιστορικό ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να διακόψει ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την επιλογή του να διατηρήσει την έδρα της Ά Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός Βουλής το Χάρης Καστανίδης, με τον πρώην υπουργό να μην κρύβει τη δυσαρέσκεια του για αυτή την επιλογή του αρχηγού του.

Το μήνυμα των εκλογών του Μαΐου, ήταν ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν ξεκάθαρα την ανανέωση του Κινήματος. Ο Κώστας Σκανδαλίδης έχασε μετά από 34 συνεχόμενα χρόνια την έδρα του στην Ά Αθηνών από τον Παύλο Γερουλάνο. Την ίδια στιγμή, εκτός έμεινε από τη Μιλένα Αποστολάκη, ο Ανδρέας Λοβέρδος στον Βόρειο Τομέα της Β΄Αθηνών.

Όμως, τον Χάρη Καστανίδη δεν τον έθεσαν εκτός Βουλής οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που τον τίμησαν με την ψήφο τους για ακόμα μία εκλογική αναμέτρηση, αλλά ο αρχηγός του, που προτίμησε μια έδρα που δεν έχει καμία σύνδεση με τον ίδιο, αφήνοντας την Θεσσαλονίκη επί της ουσίας χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Το παράδοξο της όλης ιστορίας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο, όπου επίσης ήταν υποψήφιος, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε δύο έδρες. Οι δικαιολογίες που ψελλίζουν οι συνεργάτες του πως «ήθελε να στείλει μήνυμα στη Μακεδονία» και πως στις επόμενες εκλογές θα κρατήσει κάποια άλλη έδρα, δεν πείθουν το «αριστερό» κομμάτι του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για την απόφαση του αρχηγού του, με μια καυστική δήλωση. «Το συμβολικό και ηθικό πεδίο, όμως, έχει μεγάλη σημασία, για λόγους που αντιλαμβάνονται μόνο όσοι διαθέτουν ιστορική συνείδηση του χώρου. Η προσωπική προσβολή δεν κάμπτει την υποχρέωσή μου να δώσω μέχρι τέλους τον αγώνα για την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το γεγονός, μάλιστα, πως ο Χάρης Καστανίδης είχε τραβήξει κοινοβουλευτικά το «κάρο» στην υπόθεση των υποκλοπών, των οποίων θύμα ήταν ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για την απόφαση του.

Όπως και να έχει το πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ από το αποτέλεσμα της κάλπης, διαταράχθηκε από αυτή την ιστορία. Η ευφορία που επικρατούσε στη Χαριλάου Τρικούπη από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, εμπόδισε τα στελέχη του από το να εντοπίσουν έγκαιρα την «παγίδα» της Ά Θεσσαλονίκης, εκεί που το ΠΑΣΟΚ βγήκε τέταρτο κόμμα, λαμβάνοντας μόλις 7.94%.