ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Τα μυστικά της 25ης Ιουνίου - Ποια ποσοστά δίνουν αυτοδυναμία και με πόσες έδρες;

Εκλογές 2023: Τα μυστικά της 25ης Ιουνίου - Ποια ποσοστά δίνουν αυτοδυναμία και με πόσες έδρες;

Εκλογές 2023: Οι 2 + 1 παράγοντες που καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα – Πώς μοιράζονται οι έδρες, πώς λειτουργεί το κλιμακούμενο μπόνους ;

Η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι κρίσιμη για πολλούς και διαφόρους λόγους αφού έχει καταστεί σαφές σε όλους τους τόνους ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη και να μπει σε περιπέτειες. Όπως εκτιμούν αρκετοί εκλογικοί αναλυτές μικρή σημασία να έχει η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, ενώ αντίθετα, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το ποσοστό που θα καταφέρει να πιάσει το πρώτο κόμμα, εν προκειμένου η ΝΔ.

Σημαντικό ρόλο για την αυτοδυναμία της γαλάζιας παράταξης θα παίξουν:

  • Η εκ νέου συσπείρωση της εκλογικής δεξιάς δεξαμενής. Εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο από την πρώτη Κυριακή, αφού μιλάμε για τις 25 Ιουνίου, εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν, όπου αρκετοί ψηφοφόροι θα βρίσκονται για εποχική εργασία εκτός των εκλογικών τους περιφερειών. Ας μην λησμονούμε ότι αρκετοί συμπολίτες μας θα έχουν ήδη μπει σε mood διακοπών, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί και οι Πανελλαδικές εξετάσεις και σίγουρα θα έχει επέλθει μια σχετική χαλαρότητα.
  • Η κινητικότητα των μικρών κομμάτων που στην πρώτη διαδικασία εμφάνισαν μια ανοδική τάση ικανή να τους οδηγήσει εντός Βουλής. Δύο από τα κόμματα αυτά είναι σαφέστατα η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά και το κόμμα Νίκη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το ΜεΡΑ25 το οποίο παραμένει ενεργό αλλά και τους άλλους σχηματισμούς της… δεξιάς πολυκατοικίας οι οποίοι φαίνονται διατεθειμένοι να μπουν στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου. Σε περίπτωση που κάποιο ή κάποια από τα τρία κόμματα συγκεντρώσει πάνω από 3% και μπει στη νέα Βουλή, τότε αυξάνεται αναλογικά και το ποσοστό που θα χρειαστεί το πρώτο κόμμα ώστε να πάρει την αυτοδυναμία και να σχηματίσει κυβέρνηση.
  • Η παράσταση νίκης και το θετικό αφήγημα που έχουν δημιουργήσει η ΝΔ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συνεχιστεί και σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Η «βούληση νίκης» του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ισχυρή πρόθεσή του για κυβερνησιμότητα είναι μια βασική στρατηγική της γαλάζιας παράταξης.

Αν η επόμενη Βουλή είναι επτακομματική αντί για πεντακομματική γίνεται σαφές ότι ακόμα κι αν η ΝΔ λάβει το ποσοστό της πρώτης Κυριακής 40,79% δεν θα κάνει περίπατο αυτοδυναμίας. Ειδικά αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι μικρό.
Όπως προκύπτει από τα μαθηματικά δεδομένα αν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός στις προσεχείς εκλογές έχουν αθροιστικά ποσοστό 10%, το πρώτο κόμμα χρειάζεται το 37,5% των ψήφων για να κατακτήσει την αυτοδυναμία και μάλιστα οριακά με 151 έδρες. Σχηματικά, για κάθε μονάδα που αυξάνεται το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων μειώνεται κατά 0,3%-0,4% ο πήχης αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.Αν ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική την Κυριακή, στις 21 Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία θα έπαιρνε θεωρητικά 171 έδρες γιατί είχαμε 16% ποσοστό εκτός Βουλής κάτι που μάλλον δεν θα συμβεί στις 25 Ιουνίου.

Πώς θα πάρει η ΝΔ τις έδρες μπόνους;

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαμορφωθούν και οι μπόνους έδρες για το πρώτο κόμμα στην ενισχυμένη – κλιμακωτή αναλογική.

Ο αλγόριθμος λέει τα παρακάτω:

Με την ενισχυμένη αναλογική, αν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 25% τότε λαμβάνει το πρώτο μπόνους των 20 εδρών ενώ κερδίζει μία επιπλέον έδρα για κάθε μισή μονάδα που έχει παραπάνω. Με 26%, λαμβάνει 22 έδρες, με 27% 24 έδρες, με «ταβάνι» τις 50 έδρες που προκύπτουν από ποσοστό πάνω από 40%, όπως τώρα.Αφού καθοριστεί το μπόνους των εδρών που θα λάβει το πρώτο κόμμα, τότε θα προκύψει και ο αριθμός των εδρών που θα μοιραστούν όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%. Για τον υπολογισμό των ποσοστών και των μπόνους λαμβάνονται υπόψιν αποκλειστικά οι έγκυρες ψήφοι.