ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Θέλουμε ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λίγες εβδομάδες πριν από τις δεύτερες εκλογές.

Συνέντευξη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA. «Θέλουμε ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λίγες εβδομάδες πριν από τις δεύτερες εκλογές.

«Εμείς στη ΝΔ δεν έχουμε αγαπημένους και κομμένους από τα κανάλια. Εκτιμάμε όλα τα στελέχη μας. Θεωρώ πολύ παράξενο σε μια διαδικασία η οποία εκ των πράγματων πρέπει να προάγει τον δημόσιο διάλογο να περιορίζεται η παρουσία στα στελέχη με κεντρική απόφαση κόμματος», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε: «Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε το αποτέλεσμα ήταν μήνυμα ότι πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο λαός. Το ιστορικό αποτέλεσμα με γεμίζει με μεγαλύτερη ευθύνη . Αυτό που δεν απαιτεί η κοινωνία είναι πολιτικούς εργάτες που δείχνουν ειλικρίνεια. Και αυτό επιβραβεύτηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Προφανώς σε μια 4ετια θα υπάρχουν και φαινόμενα αλαζονείας και λάθη που θα πρέπει να εντοπίζονται και να διορθώνονται. Επιμένω πολύ στην άσκηση ενός διαφορετικού μοντέλου διακυβέρνησης. Και το κεντρικό κράτος λειτούργησε σε αυτή την κατεύθυνση γιατί έθετε ξεκάθαρα στόχους και έδινε λογοδοσία.

Το μόνο που ζητώ είναι οι πολίτες να επαναβεβαιώσουν ό,τι έκαναν στις 21 Μαΐου. Οι π[ολίτες μας ψηφίζουν όχι για όσα κάναμε αλλά για όσα θα κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή τους, τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Προφανώς, όμως, η ισχυρή κυβέρνηση αποτελεί προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή διακυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μια σταθερή κυβέρνηση.

Τονίζω σε κάθε περίπτωση ότι το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης δεν προσμετράται στην νέα. Η κάλπη είναι και πάλι άδεια. Δεν υπάρχει όμως ουσιαστικός λόγος για να μεταβάλει την άποψή του σε 4 εβδομάδες ούτε πιστεύω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να αλλάξουν τα προγράμματά τους».

«Ακούω τις ίδιες σαχλαμάρες» από την αντιπολίτευση

«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν κατάλαβαν τίποτα από αυτά που έγιναν την προηγούμενη Κυριακή», είπε σε άλλο σημείο μιλώντας για τις εκλογές και, ζητώντας συγγνώμη για την ένταση, είπε πως «εξακολουθούν και παρουσιάζουν την εικόνα μιας κατεστραμμένης Ελλάδας και μιας ΝΔ που υπάρχει στο φαντασιακό τους (...). Ακούω τις ίδιες σαχλαμάρες, όπως ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό, την ενέργεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό που βλέπω από το ΠΑΣΟΚ είναι έναν λόγο που μοιάζει πολύ με του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πίστευα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κοπιάρει τον Αλέξη Τσίπρα, όπως η χθεσινή του ομιλία, η οποία ήταν βαθιά αντινεοδημοκρατική».

«Δεν έκοψα εγώ τις γέφυρες» με τον Ανδρουλάκη

«Δεν έκοψα εγώ τις γέφυρες» με τον Νίκο Ανδρουλάκη, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

«Δεν με αφορά το τι θα γίνει στον χώρο της αντιπολίτευσης (...). Εμένα με ενδιαφέρει να εξηγήσω στους πολίτες τι θέλουμε να κάνουμε την επόμενη ημέρα, γιατί δεν ακούστηκε το πρόγραμμά μας μέσα στον ορυμαγδό της τοξικότητας», είπε έπειτα.

Σε ερώτηση ποιον αρχηγό προτιμά ως αξιωματική αντιπολίτευση, είπε πως «έχουν δίκιο αναλυτές που επισημαίνουν ότι μια ώριμη δημοκρατία χρειάζεται μια ώριμη αντιπολίτευση».

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στις εκλογές, είπε: «Οι λαϊκές συνοικίες στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστά πρωτόγνωρα, διότι δώσαμε δουλειές στον κόσμο, στηρίξαμε τους πιο ευάλωτους και αποδείξαμε ότι η ΝΔ είναι η μόνη λαϊκή παράταξη της χώρας».

Αναφορικά με το αν υπάρχει κάτι που έχει γίνει στην 4ετία που πέρασε και δεν είναι ευχαριστημένος, έφερε ως παράδειγμα το ΕΣΥ λέγοντας πως «η πανδημία δεν μας επέτρεψε μεγάλες αλλαγές».

«Θα επιδιώξω συνάντηση με τον Ερντογάν»

Μιλώντας για την Τουρκία, είπε πως θα συγχαρεί τον Ερντογάν για την εκλογική νίκη του, «αν και δεν έχω θεσμικό ρόλο. Θεωρώ χρέος μου να τον συγχαρώ και να εκφράσω την ευχή μου ότι η βελτίωση στις σχέσεις μας μετά τους σεισμούς να έχει και συνέχεια. Δεν έχω αυταπάτες ότι μια χώρα δεν γίνεται να αλλάξει εύκολα την πολιτική της», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εφόσον ο ελληνικός λαός με εμπιστευτεί και πάλι και εκπροσωπήσω τη χώρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, εγώ θα επιδιώξω συνάντηση με τον Ερντογάν. Πάντα πρέπει να συζητούμε, ιδιαίτερα όταν διαφωνούμε, βεβαίως και θεωρώ ώριμη μια συνάντηση», πρόσθεσε ο ίδιος.