ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: To στοίχημα Μητσοτάκη, η μάχη Τσίπρα και ο διμέτωπος Ανδρουλάκη

Ανδρουλάκης, Τσίπρας, Μητσοτάκης
Eurokinissi

Επιχείρηση 40+ για τον Μητσοτάκη, ανατροπή των ισορροπιών για Τσίπρα και διμέτωπος για Ανδρουλάκη στον δρόμο για τις δεύτερες εκλογές

Σταθερή τροχιά για τον Μητσοτάκη, αλλαγή εν κινήσει για τον Τσίπρα και Ανδρουλάκης κατά πάντων κι όπου βγει… Αυτό είναι το νέο τοπίο όπως διαμορφώνεται στον δρόμο για τις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου για τα τρία κεντρικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ).

Με διήμερο road trip σε τέσσερις νομούς της Κρήτης, οι οποίοι αποτέλεσαν προσωπικό εκλογικό στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιλέγει ο ίδιος να ανοίξει τον νέο κύκλο των προεκλογικών περιοδειών του. Με τελικό ορίζοντα την 25η Ιουνίου, ο Μητσοτάκης θέτει την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, στην αφετηρία του αγώνα. Η εκλογική «μάχη» της Κρήτης εξακολουθεί να έχει υψηλή συμβολική βαρύτητα τόσο για τη ΝΔ όσο όμως και για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε και κατά την προεκλογική περίοδο για την κάλπη της 21ης Μαΐου είχαν πέσει στους τέσσερις νομούς ισχυρές… δυνάμεις και από τα τρία κομματικά επιτελεία. Ο πρόεδρος της ΝΔ Μητσοτάκης επιδιώκει να δώσει μεγαλύτερη… ορμή στο λεγόμενο «ρεύμα του νικητή», προσδοκώντας την προσέλευση περισσότερων ψηφοφόρων – πολιτών που δεν στήριξαν ΝΔ στην πρόσφατη αναμέτρηση.

Γι’ αυτό το λόγο απευθύνει εμφατικά το μήνυμα ότι «στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση» από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα δώσουν εκ νέου σκληρές μάχες ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος της ΝΔ είναι σαφέστατα το «40+». Nα έχει δηλαδή η ΝΔ ένα ποσοστό που θα της δίνει, όχι μόνο καθαρή νίκη, αλλά και αυτοδυναμία, προκειμένου να μπορεί να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις και να εφαρμόσει το πολιτικό της πρόγραμμα χωρίς τους περιορισμούς της διαχείρισης κρίσεων.

Ο Τσίπρας αλλάζει εν κινήσει

Στροφή 180 μοιρών στη στρατηγική του επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της 25ης Ιουνίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε μόνο τα πρόσωπα της βιτρίνας αλλά και συνολικά τα συνθήματα και τα μηνύματα που στέλνει πλέον το κόμμα του στην εκλογική βάση.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί σε πρώτο χρόνο να καλύψει το χάσμα γενεών και ιδεολογικών αποχρώσεων, δίνοντας σήμα «ανατροπής των συσχετισμών». Ο στόχος της Κουμουνδούρου είναι θεωρητικά το 25%. «Η συνεδρίαση της νέας εκλογικής επιτροπής είναι χειροπιαστή απόδειξη ότι ακούμε το μήνυμα των πολιτών και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουμε καλύτεροι, να αλλάξουμε εν κινήσει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της εκλογικής επιτροπής. «Βάζουμε τον πήχη ψηλά και κινητοποιούμε κάθε ανθρώπινο πόρο προκειμένου να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο που είναι η ανατροπή των συσχετισμών» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως σημείωσε, «έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και επίγνωση ότι ο λαός ζητά απαντήσεις στα μεγάλα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά του».

Ο διμέτωπος Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει επιλέξει ποιος είναι ο κεντρικός του αντίπαλος και βρίσκεται εγκλωβισμένος στον διμέτωπο που ο ίδιος έχει κηρύξει από τον πρώτο προεκλογικό γύρο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει την αύξηση του εκλογικού του ποσοστού και θεωρούν ιδανική, την πολιτική συγκυρία για να επιδιώξουν να ανακτήσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξακολουθεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να διαγκωνίζεται με τον Αλέξη Τσίπρα για το ποιος θα πάρει τα ηνία της κεντροαριστεράς επιχειρώντας να φανεί πιο… Ανδρεοπαπανδρεϊκός, πιο αντιδεξιός, πιο αντιμητσοτακικός ακόμα και από τον Αλέξη Τσίπρα, αν και ο τελευταίος φαίνεται να έχει διαβάσει σωστά τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης και προχωρά σε αλλαγή στρατηγικής.