ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Αθηνά Λινού: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού

Εκλογές 2023 - Αθηνά Λινού: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που έχει εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα από αυτό του κ. Μητσοτάκη», δηλώνει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, υποψήφια στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας και μέλος της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν είναι επαναληπτικός αγώνας, είναι αγώνας από την αρχή, με τις κάλπες άδειες», αναφέρει η Αθηνά Λινού και εξηγεί γιατί «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την ανατροπή». Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως υπογραμμίζει, ακόμα «και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η νίκη, ισχυρά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο αντίβαρο στα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η Νέα Δημοκρατία. Αντίβαρο στη Βουλή και στην κοινωνία».

Το μέλος της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά για το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαϊου και δεν διστάζει να αναγνωρίζει πως για τους πολίτες που είχαν ψηφίσει παλαιότερα ή σκέφθηκαν τώρα να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αλλά δεν το έκαναν, η ευθύνη αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και μόνο. Σημειώνει ωστόσο ότι «το παιχνίδι δεν παίχθηκε επί ίσοις όροις, εξαιτίας της μιντιακής υπεροπλίας» της ΝΔ, αλλά αυτός, στην πραγματικότητα, όπως τονίζει, είναι λόγος για να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ «περισσότερο αποφασιστικοί και προσεκτικοί», με στόχο, μέχρι τις κάλπες του Ιουνίου, να φωτιστεί το «κρυφό πρόγραμμα» της ΝΔ και να αναδειχθεί η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ..

Η κ. Λινού απαντά για το κεντρικό πολιτικό πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος «είναι εδώ και θα είναι εδώ» για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και εξηγεί ποιο περιεχόμενο έχει το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες να μην επιτρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα να οδηγήσει στην «παντοδυναμία» του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τους πολίτες, και μάλιστα, όταν αυτοί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Δεν είμαστε, όμως, όλοι ίδιοι. Ο ασφυκτικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, οι παρακολουθήσεις, είναι φαινόμενα που συνάδουν με «παντοδυναμίες» και «παντοκρατορίες». Εξ ου και η ανησυχία μας», δηλώνει χαρακτηριστικά.

ΕΡ: Οι περισσότεροι πολίτες εκτιμούν ότι το κυβερνητικό διακύβευμα έχει σχεδόν κριθεί, λόγω της σημαντικής διαφοράς του πρώτου από το δεύτερο κόμμα, στις εκλογές του Μαΐου. Πολλοί διαβλέπουν αναδιάταξη του πολιτικού περιβάλλοντος. Υπό αυτό το πρίσμα, τι κρίνεται στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση;

ΑΠ: Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι αυτές που θα αναδείξουν την κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Την κυβέρνηση που θα καθορίζει τις ζωές μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, τις εργασιακές σχέσεις, τη δικαιοσύνη. Η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν είναι επαναληπτικός αγώνας, κυρία Βλαχοδήμου, είναι αγώνας από την αρχή, με τις κάλπες άδειες.

Αρκεί μόνο να σας θυμίσω ότι από τα 10 εκατ. δυνητικούς ψηφοφόρους, ψήφισε το 60% και από αυτούς, Νέα Δημοκρατία επέλεξαν τα 2,4 εκατ. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, συνεπώς, για ανατροπή.

ΕΡ: Oι ψηφοφόροι υποστήριξαν τη ΝΔ με ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Γιατί πολίτες που δεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο, να τον ψηφίσουν τον Ιούνιο;

ΑΠ: Εν πρώτοις για τους συμπολίτες μας που είχαν ψηφίσει παλαιότερα ή σκέφθηκαν τώρα να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αλλά δεν το έκαναν, η ευθύνη αφορά εμάς, στον ΣΥΡΙΖΑ, και μόνον. Είναι κατανοητό ότι το παιχνίδι δεν παίχθηκε επί ίσοις όροις, εξαιτίας της μιντιακής υπεροπλίας του αντιπάλου μας, αλλά αυτός, στην πραγματικότητα, είναι λόγος για να είμαστε περισσότερο αποφασιστικοί και προσεκτικοί. Θα τους έλεγα, λοιπόν, να ψηφίσουν τώρα ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι το μόνο κόμμα που έχει εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα από αυτό του κ. Μητσοτάκη. Αλλά και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η νίκη, ισχυρά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο αντίβαρο στα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η Νέα Δημοκρατία. Αντίβαρο στη Βουλή και στην κοινωνία.

ΕΡ: Τελικά, ο ελληνικός λαός έδειξε ότι, επί της παρούσης, δεν τον αγγίζει η συζήτηση για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της, τις παρακολουθήσεις, το κράτος δικαίου; 'Η μήπως εμπιστεύθηκε περισσότερο τη ΝΔ κρίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από προγραμματική αδυναμία;

ΑΠ: Ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός με αέναες θυσίες υπέρ της δημοκρατίας. Δεν πιστεύω, κατά συνέπεια, ότι δεν τον αγγίζει η συζήτηση για την ποιότητα του πολιτεύματος, τις παρακολουθήσεις κ.ο.κ. Όμως - όπως, άλλωστε, και οι δημοσκοπήσεις κατέδειξαν - είναι τέτοια η ένταση των καθημερινών προβλημάτων που βιώνει (οικονομική κατάσταση, ανεργία, ακρίβεια, κατάσταση συστήματος δημόσιας υγείας), που δεν υπήρχε... χώρος για ο,τιδήποτε άλλο. Στο γιατί, με αυτά τα προβλήματα, οι πολίτες ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, θα διέκρινα δύο λόγους: ότι δεν φωτίσαμε το κρυφό πρόγραμμα του αντιπάλου μας αφενός, ότι δεν αναδείξαμε επαρκώς την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου.

ΕΡ: Μήπως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν κυβέρνησε τόσο καταστροφικά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν; Μήπως οι πολίτες στήριξαν τη ΝΔ γιατί ένιωσαν ότι στις μεγάλες κρίσεις και εκείνη στήριξε την κοινωνία;

ΑΠ: Θα συμφωνήσω μαζί σας. Η ΝΔ δεν κυβέρνησε απλώς καταστροφικά. Γνώμη μου ότι κυβέρνησε πλήρως καταστροφικά. Λόγω της επιστημονικής μου ιδιότητας, θα επικαλεστώ ένα παράδειγμα: τη διαχείριση της πανδημίας. Πολιτική που μου προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, δεδομένου ότι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την έλευση μίας ακόμη πιο φονικής πανδημίας, της νόσου «Χ» και δεν υπάρχει στη χώρα μας καμία προετοιμασία για κάτι τέτοιο.

ΕΡ: Ποιο είναι το κεντρικό πολιτικό πρόταγμα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικοινωνήσει τις ημέρες που απομένουν έως τις επόμενες εκλογές;

ΑΠ: Η δικαιοσύνη για όλους, η ισότητα, η δίκαιη κατανομή πλούτου δεν είναι θεωρητικοί όροι. Είναι όροι επιβίωσης για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Τους μισθωτούς, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και τους συνταξιούχους που βλέπουν την ακρίβεια να κατατρώγει το εισόδημά τους. Για τους νέους που δεν μπορούν να κάνουν όνειρα... Για το 30% των συμπολιτών μας που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αγρότες που διαπιστώνουν, «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Για όλους αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι εδώ. Και θα είναι εδώ.

ΕΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να μην επιτρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα να οδηγήσει στην «παντοδυναμία» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί; Κινδυνεύει η δημοκρατία όταν οι πολίτες εκφράζονται στην κάλπη, στην κορυφαία δημοκρατική λειτουργία, που είναι οι εκλογές;

ΑΠ: Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τους πολίτες, και μάλιστα, όταν αυτοί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Δεν είμαστε, όμως, όλοι ίδιοι. Ο ασφυκτικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, οι παρακολουθήσεις, είναι φαινόμενα που συνάδουν με «παντοδυναμίες» και «παντοκρατορίες». Εξ ου και η ανησυχία μας.

ΕΡ: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει το ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία θα ήταν θα ήταν «νίκη του λαού» ή «κίνδυνος για τη δημοκρατία»;

ΑΠ: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν θα συνιστούσε «κίνδυνο για τη δημοκρατία». Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε, έχει αφήσει, δηλαδή, δείγμα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται τις σχέσεις με τους πολίτες, τις ανεξάρτητες αρχές, τα μέσα ενημέρωσης, τις δημοσκοπικές εταιρείες.

ΕΡ: Η οικονομική και κοινωνική ανισότητα έχει ευθεία επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού. Γιατί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία και την πρόληψη είναι εκείνο που μπορεί να δώσει απαντήσεις στα μείζονα ζητήματα που ταλαιπωρούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και όχι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΠ: Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σημαντικότερη αιτία της νόσου (γενικώς) είναι η φτώχεια. Εν προκειμένω, ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της κοινωνικής ευαισθησίας του και του δίκαιου οικονομικού προγράμματός του, μεριμνά, επιπλέον, για πραγματικά προληπτικό πρόγραμμα, με ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και περισσότερες ΤΟΜΥ. Για το αντίστοιχο πρόγραμμα της ΝΔ θα αρκεστώ σε δύο γενικούς αριθμούς. Τον Δεκέμβρη του 2019 το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανερχόταν σε 108.000 εργαζομένους. Τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν 84.000. Παρά την πανδημία!

ΕΡ: Ο κορονοϊός παραμένει και χάνονται άνθρωποι. Πώς πρέπει να προχωρήσουμε για τον περιορισμό της μετάδοσής του; Πρέπει να ληφθούν μέτρα;

ΑΠ: Δεν είμαστε, σίγουρα, στο 2020 και το 2021. Απαιτείται, ωστόσο, συνεχής επιτήρηση και, αν απαιτηθεί, να δούμε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά περίπτωση.

ΕΡ: Δεν υπήρξατε πρόσωπο του κομματικού μηχανισμού και η εκλογική σας επίδοση ήταν έκπληξη για πολλούς. Γιατί πιστεύετε ο κόσμος αναζήτησε διέξοδο σε ένα πρόσωπο εκτός του «κομματικού σωλήνα»;

ΑΠ: Η εποχή μας είναι πιο σύνθετη, πιο πολύπλοκη. Για τούτο και υπάρχει αυξημένη ανάγκη για τη συμμετοχή επιστημόνων στην επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων. Σε όλους τους φορείς, βέβαια, πιστεύω και στο εθνικό Κοινοβούλιο, χρειαζόμαστε περισσότερους επιστήμονες. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους.