ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MRB για Newsbomb.gr: «Όχι» σε τρίτες κάλπες λένε οι πολίτες

Δημοσκόπηση MRB για Newsbomb.gr: «Όχι» σε τρίτες κάλπες λένε οι πολίτες
Newsbomb.gr

Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb.gr: Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων περιμένει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας αλλά αν αυτή δεν επιτευχθεί, δεν επιθυμεί να υπάρξει και τρίτος γύρος εκλογών στη χώρα.

Στη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr, καταγράφηκε ξανά το μεγάλο προβάδισμα που δείχνει να έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι των υπόλοιπων κομμάτων, περίπου μία εβδομάδα πριν από τις επαναληπτικές εκλογές. Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται «νταμπλ σκορ» ενώ και στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρκετά μπροστά από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Αυτό ενδεχομένως να εξηγεί και την «πρόβλεψη» των περισσότερων για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές. Σε ποσοστό 71,2% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η ΝΔ θα πετύχει την αυτοδυναμία, με το 34,1% να τη θεωρεί σίγουρη και το 37,1% να τη θεωρεί πιθανή.

Όπως είναι λογικό, οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν σίγουρη την αυτοδυναμία σε ποσοστό 94,8%, ενώ αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 84,8% θεωρούν πως δεν θα την επιτυχεί. Αντίθετα, ένα 37,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, επίσης «βλέπουν» αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία μετά τις 25 Ιουνίου.

Στην ερώτηση αν «θα θέλατε να πετύχει η Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία», το 45,3% έδωσε θετική απάντηση, ενώ το 47,5% αρνητική.

Προφανώς και όσοι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου απάντησαν ότι θέλουν την αυτοδυναμία του κόμματος σε ποσοστό 94,8%. Αντίθετα, όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 84,8% απάντησαν πως δεν την επιθυμούν.

Σε περίπτωση, τώρα, που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση τα δεδομένα αλλάζουν. Σε αυτό το ενδεχόμενο το 52,1% των ερωτηθέντων απάντησε πως επιθυμεί να υπάρξει μία κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων ενώ μόλις το 38,9% απάντησε ότι επιθυμεί να προσφύγει η χώρα για τρίτη φορά στις κάλπες.

Μάλιστα, το 34,6% όσων ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις 21 Μαΐου, απάντησε πως επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας αν και το 57,3% απάντησε ότι επιθυμεί να γίνουν νέες εκλογές. Όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο, σε ποσοστό 68,8% επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας ενώ για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το ποσοστό που επιθυμεί το ίδιο ανέρχεται στο 64,5%.

Η ταυτότητα της έρευνας