ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία παρέμβαση στη Θράκη από την Τουρκία - Μήνυμα στον Ερντογάν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία παρέμβαση στη Θράκη από την Τουρκία - Μήνυμα στον Ερντογάν
ΓΤΠ ΝΔ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας, έστειλε νέα μηνύματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναλύοντας το διακύβευμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και τονίζοντας την ανάγκη για αυτοδυναμία του κόμματός του.

Μιλώντας για το θέμα που έχει ανακύψει, με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως τους ζητήθηκε να υπογράψουν μία δήλωση την οποία αρνήθηκαν. Επιπλέον, υπογράμμισε πως ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή αποσύρθηκε από τα ψηφοδέλτια και μάλιστα με προσωπική του πρωτοβουλία.

«Το θέμα των παρεμβάσεων του προξενείου είναι κάτι που θα συζητήσω με τον πρόεδρο Ερντογάν. Πάντα υπήρχαν παρεμβάσεις, αυτή τη φορά ξεπέρασαν τα όρια», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δημιουργεί μεγάλα ζητήματα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις σχέσεις με την Τουρκία υπογραμμίζοντας πως θέματα που αμφισβητούν την ελληνική εδαφική ακεραιότητα και εθνική κυριαρχία δεν πρόκειται να μπουν στην ατζέντα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η πολιτική της Ελλάδας την τελευταία τετραετία ενίσχυσε τη θέση της χώρας, ενώ τόνισε πως τα εξοπλιστικά και οι συμμαχίες είναι εμφανές ότι έχουν ενοχλήσει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μόνες διαφορές που αναγνωρίζει η Ελλάδα ότι μπορούν να συζητηθούν με την Τουρκία», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Στόχος η αύξηση μισθών την επόμενη τετραετία»

«Αν πρόκειται να αντιπαραθέσουμε την αξιοπιστία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην τήρηση προγραμματικών δεσμεύσεων, θα ήταν ένα παιχνίδι χωρίς αντίπαλο για τη ΝΔ. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε όσα εξαγγέλλουμε. Για αυτό και οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν. Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, ο κ. Σκυλακάκης έχει δώσει σαφείς απαντήσεις», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε εκ νέου για την αύξηση των μισθών και πώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί την επόμενη τετραετία. «Ήδη ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί από τα 1.040 στα 1.240 τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο στόχος για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και για κατώτατο στα 950 ευρώ, είναι εφικτός», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε για το σχέδιο που έχει για το νέο ΕΣΥ, τις προσλήψεις αλλά και τις διαφορές σε σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Την τελευταία τετραετία πέσαμε έξω σε προβλέψεις, αλλά προς τα πάνω», ανέφερε. «Μπορούμε να μειώνουμε φόρους, να αυξάνουμε ρυθμούς ανάπτυξης και να επιτύχουμε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα σε λίγους μήνες», τόνισε.

«Χυδαίο αυτό που ειπώθηκε από τον κ. Τσίπρα για τους καρκινοπαθείς»

«Τα fake news για ιδιωτικοποίηση της Υγείας τα ακούω εδώ και πολλά χρόνια. Η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει βήματα για τη στήριξη. Έχουμε ήδη περισσότερο προσωπικό. Υπάρχουν όμως ακόμα αρκετά και σοβαρά ζητήματα. Δεν γίνεται κάποιος να περιμένει μήνες για ένα χειρουργείο. Δεν γίνεται να πηγαίνει στα επείγοντα και η εικόνα να μην αρμόζει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Και στο ΕΚΑΒ, που αναγνωρίζω τη δουλειά του, πρέπει να μειώσουμε τους χρόνους απόκρισης», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι χυδαίο αυτό που ειπώθηκε και από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, για τους καρκινοπαθείς ότι εμείς θέλουμε να κάνουμε διαλογή ασθενών και να τους αφήνουμε να πεθαίνουν», επεσήμανε.

«Τα ίδια έλεγαν και πριν τις εκλογές στις 21 Μαΐου. Μια καταστροφολογική αντιπολίτευση, που τους πήγε στο 20%. Και συνεχίζουν. Εδώ παρακάτω, έκαναν συναυλία για την ιδιωτικοποίηση του νερού, που δεν θα γίνει ποτέ. Αν ήθελα να το ιδιωτικοποιήσω δεν θα το είχα κάνει τέσσερα χρόνια; Τώρα που η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ θα επιστρέψουνε στον έλεγχο του δημοσίου, τι θα πουν; Τι θα λένε τότε; Ότι είχε λιακάδα στη Θεσσαλονίκη;», ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Πιθανό νέο Market Pass, ελπίζω να μην προκύψει ανάγκη στήριξης για το ρεύμα»

«Η μείωση του ΦΠΑ δεν οδηγεί σε μείωση των τιμών. Το δοκίμασαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απέτυχαν», είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα. Η μόνη λύση είναι δύο πράγματα. Έλεγχοι και διαφάνεια, και τελικά η αύξηση των μισθών και η μείωση των φόρων για τους πολίτες», εξήγησε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος ανέφερε ότι είναι πιθανό ένα νέο Market Pass.

«Ελπίζω να μην προκύψει ξανά ανάγκη να στηρίξουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που δεν εκτιμώ ότι θα συμβεί αυτό. Νομίζω ότι αυτή η κρίση πια πέρασε», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τα Τέμπη, την αυτοκριτική και το αν θα υπάρξει η δημιουργία ενός σύγχρονου σιδηροδρόμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως «Έχω αναλάβει τις δεσμεύσεις μου απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Και ειδικά αυτή η δέσμευση είναι μια δέσμευση την οποία την οφείλουμε στην ελληνική κοινωνία και πρωτίστως, ειδικά, στα νέα παιδιά τα οποία χάθηκαν τόσο άδικα. Θα τελειώσει το έργο, το περιβόητο, μέσα στους επόμενους μήνες. Έχουμε σημαντικούς πόρους εξασφαλισμένους για να επενδύσουμε στα τρένα».

«Ήμουν, παραδείγματος χάρη, στην Πάτρα πριν από λίγες μέρες. Εκεί προχωράμε σε μια σημαντική υπογειοποίηση του τρένου εντός της Πάτρας, για να μπορέσει το τρένο να φτάσει μέχρι το λιμάνι. Θα έχουμε, τουλάχιστον στο δίκτυο κορμού, δηλαδή από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα, από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα και μετά μέχρι την Αλεξανδρούπολη και το Ορμένιο, μια σύγχρονη και παντελώς ασφαλή σιδηροδρομική γραμμή. Αλλά μου θέσατε ένα ευρύτερο ερώτημα για τα θέματα της αυτοκριτικής», τόνισε.

«Ορατά αποτελέσματα από τη νέα ΕΥΠ»

Σχετικά με τις αλλαγές στο «βαθύ κράτος» και τα όσα έγιναν στο θέμα των παρακολουθήσεων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε πως «Για τα ζητήματα αυτά έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές και πιστεύω ότι τα πρώτα αποτελέσματα για τη λειτουργία της νέας ΕΥΠ είναι ορατά».

«Εμείς είμαστε αυτοί που, κόντρα σε πολλές αντιδράσεις, προχωρήσαμε και επιμείναμε στην έννοια της αξιολόγησης. Το κάναμε στην παιδεία, ξεκινήσαμε με τα σχολεία, τις σχολικές δομές, τώρα πηγαίνουμε στην αξιολόγηση του προσωπικού», πρόσθεσε.

«Όλες αυτές, ξέρετε, είναι μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες μόνο εμείς πιστεύουμε. Και ένας από τους λόγους για τους οποίους η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι τόσο απαραίτητη δεν είναι μόνο για να κυβερνηθεί η χώρα -διότι δεν υπάρχει εταίρος από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας λέει «πηγαίνετε με την ακροδεξιά να κάνετε κυβέρνηση, εμένα δεν με ενδιαφέρει να μπω σε μια κυβέρνηση»- είναι ακριβώς διότι μόνο εμείς πιστεύουμε σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές, οι οποίες πρέπει να γίνουν, ειδικά στη λειτουργία του κράτους», υπογράμμισε.

«Την αισθάνομαι αυτή την ευθύνη και η ευθύνη έχει να κάνει με το ότι οι πολίτες μάς λένε: «τρέξτε πιο γρήγορα», όχι «πηγαίνετε πιο αργά». «Κάντε πιο τολμηρές αλλαγές. Έχετε πρόβλημα με το ΕΚΑΒ; Δεν με νοιάζει πώς, λύστε το. Φέρτε ελικόπτερα, βρείτε οδηγούς για τα ασθενοφόρα». Δεν υπάρχει πια η δικαιολογία «δεν μπορώ να το κάνω» ή «καθυστερώ». Ναι, κάποια προβλήματα δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Έχουμε όμως μια πλήρη αίσθηση της βαριάς ευθύνης που εναποθέτουν οι πολίτες στους ώμους μας», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το rotation στην κυβέρνηση είναι χρήσιμο, θα ταράξουμε τα νερά»

«Η δική μου αποστολή είναι να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση και η καλύτερη δυνατή κυβέρνηση στο δικό μου το μυαλό δεν είναι μια κυβέρνηση ισορροπιών ή γεωγραφικής εκπροσώπησης, όπως παλιά θεωρούσαμε ότι όλα αυτά πρέπει να καλύπτονται. Είναι ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά στο συγκεκριμένο Υπουργείο ή Υφυπουργείο όπου θα πάει», είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

«Άρα, θα είναι μία κυβέρνηση δουλειάς, μία κυβέρνηση με ανθρώπους που θα με έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητά τους. Και, ναι, το rotation πιστεύω ότι είναι χρήσιμο, διότι πιστεύω ότι πάντα υπάρχει η ανάγκη για καινούργιες προκλήσεις. Αυτή η ανανέωση, δηλαδή να φύγει ένας πρωτοκλασάτος Υπουργός και να πάει σε ένα άλλο Υπουργείο, νομίζω ότι τελικά μας βγάζει από αυτή τη «βολή» μας και νομίζω ότι γενικά όλους μάς κάνει με κάποιο τρόπο καλύτερους. Από εκεί και πέρα, δεν θέλω να μιλήσω πολύ για την κυβέρνηση. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε ακόμα τρεις μέρες προεκλογικής εκστρατείας, δεν προεξοφλώ το εκλογικό αποτέλεσμα. Καταλαβαίνω όμως τη δημοσιογραφική περιέργεια», εξήγησε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση για το αντίδοτο στο γεγονός ότι οι δεύτερες τετραετίες κυβερνήσεων είναι χειρότερες από τις πρώτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ταρακούνημα» που χρειάζεται στον σχηματισμό κυβέρνησης. «Να ταράξουμε λίγο τα νερά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Χρέος μας να είμαστε αντιπολίτευση του εαυτού μας»

«Φαντάζομαι ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο, αν και όταν βρεθείτε με τον κ. Τσίπρα, φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα τοποθετηθεί γι’ αυτό, θα ερωτηθεί και από τους δημοσιογράφους. Το λέω διότι το αποτέλεσμα αυτό είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο σίγουρα δημιουργεί αναταράξεις στην αντιπολίτευση», ανέφερε στη συνέχεια για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.

«Χρέος μας είναι να είμαστε και εμείς η αντιπολίτευση του εαυτού μας. Αυτό σημαίνει να ακούμε την κοινωνία, να μην κλεινόμαστε, να μην θεωρούμε ότι έχουμε πάντα δίκιο και να αυτοδιορθωνόμαστε συνέχεια και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με το πώς το κάναμε την πρώτη τετραετία», τόνισε.

Οι μπλε φάκελοι, τα πρώτα νομοσχέδια και η συνάντηση με τον Ερντογάν

«Λοιπόν, κατ’ αρχάς, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ορκιστεί κυβέρνηση και οι καινούργιοι Υπουργοί θα πάρουν τους μπλε φακέλους τους, όπως έγινε και το 2019, με τα χρονοδιαγράμματα…», ανέφερε για τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης τις πρώτες 10-15 ημέρες.

«Οι φάκελοι είναι έτοιμοι, γιατί το κυβερνητικό έργο δεν σταματάει, συνεχίζεται, για να γνωρίζουν ποιες είναι οι προτεραιότητές τους για το επόμενο χρονικό διάστημα και ποιοι είναι οι στόχοι για τους οποίους είχαμε δεσμευτεί. Διότι δεν σταματάει το κυβερνητικό έργο, θα υπάρχει μια συνέχεια», εξήγησε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα πως «Από εκεί και πέρα θα έχουμε πολλές διεθνείς υποχρεώσεις. Έχουμε μία Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, πολύ σημαντική, όπου θα συζητήσουμε και τα ζητήματα της μετανάστευσης και θα είναι μια ευκαιρία ακόμα να επαναλάβω την ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη σημασία την οποία αποδίδουμε σε αυτή την ισορροπία μεταξύ φύλαξης συνόρων αλλά και της εσωτερικής διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος. Δεν γίνεται να αφήνονται…».

«Μα γι’ αυτό δεν γίνεται η Ελλάδα, η Ιταλία να «τραβάνε το κάρο» και κάποιοι άλλοι να σφυρίζουν αδιάφορα», απάντησε σε ερώτηση για το Δουβλίνο ΙΙ και πρόσθεσε πως «Υπάρχει μια ακόμα διεθνής υποχρέωση, που είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην οποία ενδεχομένως να μπορώ να συναντηθώ και με τον κ. Erdoğan».

Αναφορικά με τα πρώτα νομοσχέδια, απάντησε πως «Τα δύο πρώτα νομοσχέδια, για τα οποία έχω ήδη μιλήσει, είναι η νέα φάση του επιτελικού κράτους, όπως το κάναμε και την πρώτη φορά, και ένα μεγάλο οικονομικό νομοσχέδιο στο οποίο θα αποτυπωθούν πια νομοθετικά όλες οι δεσμεύσεις μας για την επόμενη τετραετία. Για να σταματήσει και αυτή η κουβέντα αν μπορούμε ή δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Αυτά θα αποτυπωθούν νομοθετικά, είτε αμέσως πριν τις διακοπές του Αυγούστου είτε αμέσως μετά, αλλά σίγουρα πριν από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης πως «Η τρέχουσα επικαιρότητα της διακυβέρνησης δεν σταματάει. Εμείς 25 ψηφίζουμε, 26, εφόσον τα πράγματα έρθουν όπως το πιστεύουμε, σηκώνουμε μανίκια. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία τρέχουν και πρέπει να ολοκληρωθούν. Οι πολίτες θα πάνε και θα κάνουν, νομίζω, πιο χαλαροί τις διακοπές τους. Εμείς θα είμαστε στις επάλξεις και θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας».

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Σχετικές ειδήσεις