ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι νέοι υπουργοί του Μητσοτάκη

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι νέοι υπουργοί του Μητσοτάκη

Το αργότερο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 26 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η πρώτη προτεραιότητα όλων είναι οι εκλογές της Κυριακής. «Οι κάλπες είναι άδειες» τονίζει και προειδοποιεί πως όσοι ράβουν κοστούμια καλό θα ήταν να τα φορέσουν σε βαφτίσια και γάμους

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Το αργότερο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 26 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα και οι βουλευτές δεν θα έχουν πλέον άγχος. Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια πάντως έχουν ήδη φουντώσει.

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει με σχετικά ρεπορτάζ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βασικά στελέχη που απάρτιζαν το αποκαλούμενο επιτελικό κράτος θα έχουν πάλι ρόλους στο νέο Μαξίμου. Υπουργοί Επικρατείας θα είναι ο Άκης Σκέρτσος αλλά και ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος ήταν στο Μαξίμου επί Σαμαρά. Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ θα παραμένει ο Γιάννης Μπρατάκος, ενώ πρόεδρος Βουλής φαίνεται ότι θα προταθεί εκ νέου από την ΝΔ ο Κώστας Τασούλας.

Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να μετακινούνται ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νίκος Παπαθανάσης. Στο Οικονομικών θα περάσει και το ΕΣΠΑ που σήμερα είναι στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ακούγεται έντονα για υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή Υποδομών. Για το Ενέργειας γίνεται λόγος για τον Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος όμως ακούγεται και για το Ανάπτυξης.

Υπουργός Εξωτερικών όπως εκτιμούν αρκετοί θα είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ως υφυπουργοί συζητιούνται η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ο Νίκος Δένδιας φαίνεται να οδεύει προς το Άμυνας.

Για τον κ. Πιερρακάκη οι απόψεις διίστανται. Είτε μετακομίζει στο υπουργείο Παιδείας το οποίο μεταφέρεται και ο Αθλητισμός με μιαν ευρύτερη έννοια, από το υπουργείο Πολιτισμού. Πιθανόν αυτόν τον τομέα να αναλάβει ο Λευτέρης Αυγενάκης. Είτε ο κ. Πιερρακάκης θα αναλάβει το Εσωτερικών μαζί με τον Θεόδωρο Λιβάνιο.

Στο υπουργείο Παιδείας φαίνεται να παραμένει στη θέση της η Ζέττα Μακρή και να μπαίνει στο σχήμα ως υφυπουργός με αρμοδιότητα τα ΑΕΙ ο Δημήτρης Καιρίδης.

Για το υπουργείο Υγείας έχει ακουστεί το όνομα της Νίκης Κεραμέως με υφυπουργούς την Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Μάριο Θεμιστοκλέους.Είχε ακουστεί και το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος όμως έχει περισσότερες πιθανότητες να πάει στο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης συζητήθηκε για Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης στη θέση του Παναγιώτη Πικραμένου ή και για το Μεταφορών. Σε κάθε περίπτωση θα έχει ένα καλό υπουργείο.

Υφυπουργός Τύπου και κυβερνητική εκπρόσωπος η Σοφία Ζαχαράκη. Για την Δόμνα Μιχαηλίδου ακούγεται το νέο υπουργείο Οικογενειακής και Στεγαστικής Πολιτικής αλλά και το υπουργείο Τουρισμού.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ή στο Αγροτικής Ανάπτυξης ακούγεται το όνομα του Γιάννη Οικονόμου. Παραμένει υπουργός Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη. Συζητιέται ο Γιώργος Κουμουτσάκος ως υφυπουργός. Η Σοφία Βούλτεψη φαίνεται να παραμένει στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Για υπουργός Δικαιοσύνης ακούγεται ο Μάκης Βορίδης, ενώ για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ακούγονται τα ονόματα του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, του Χάρη Θεοχάρη που θεωρείται σίγουρη μια κυβερνητική αξιοποίηση του και της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου που επίσης ακούγεται για διάφορες υπουργικές θέσεις. Ανάμεσα στα πρόσωπα που οδεύουν προς κάποια υπουργική καρέκλα είναι η Ελενα Ράπτη, η Χριστίνα Αλεξόπουλου, η Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα και η Μαρία Αντωνίου. Από το χώρο της κεντροαριστεράς ακούγεται πιο έντονα το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη.

Τα όσα ακούγονται για αξιοποίηση του γραμματέα του κόμματος Παύλου Μαρινάκη στην κυβέρνηση δεν ισχύουν. Τέλος, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αναβάθμιση του Νίκου Ρωμανού στην θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ.

Σχετικές ειδήσεις