Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ

Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Newsbomb.gr: Κυβέρνηση σκληρής δουλειάς

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Newsbomb.gr: Κυβέρνηση σκληρής δουλειάς
Newsbomb.gr

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο Newsbomb.gr ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου και μίλησε για όλους και για όλα στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη.

Τις άμεσες προτεραιότητές του, την επομένη των εκλογών, αποκαλύπτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για μία κυβέρνηση σκληρής δουλειάς.

Σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr και τον Δημήτρη Κοτταρίδη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπεραμύνεται της πολιτικής του στο μεταναστευτικό, θέτει ως βασική προτεραιότητα την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας αλλά και της Παιδείας, ενώ ξεκαθαρίζει πως όλες οι προεκλογικές του εξαγγελίες θα υλοποιηθούν.

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο ΜητσοτάκηNewsbomb.gr

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Newsbomb.gr και τον Δημήτρη Κοτταρίδη

Το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο έφερε ξανά στο προσκήνιο το μεταναστευτικό. Δέχεστε κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που έχετε κρατήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο διεθνές κι ευρωπαϊκό ζήτημα. Εμείς ακολουθήσαμε μια αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική, η οποία είχε απτά αποτελέσματα. Μειώσαμε παραπάνω από 90% τις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στα οποία σήμερα υπάρχουν λιγότεροι από 4.000 μετανάστες. Έχουν δημιουργηθεί σύγχρονες δομές με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κολαστήριο της Μόριας δεν υπάρχει πια κι έχει επιλυθεί το χρόνιο ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή του ασύλου, το οποίο κληρονόμησε η κυβέρνησή μας.

Αντιμετωπίσαμε το τεράστιο πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, τα οποία όλα πλέον βρίσκονται σε οργανωμένες δομές, εξειδικευμένες στο να παρέχουν υπηρεσίες και προστασία.

Η χώρα μας πρωταγωνίστησε και στη χορήγηση ανθρωπιστικών θεωρήσεων. Υποδεχθήκαμε στην Ελλάδα, σχεδόν 1.000 γυναίκες από το Αφγανιστάν, που κινδύνευαν από το καθεστώς των Ταλιμπάν. Ακολουθήσαμε μια πολιτική η οποία είχε μετρήσιμα αποτελέσματα και στο αμιγώς ανθρωπιστικό επίπεδο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας είναι στο 1/3 ο αριθμός των ανθρώπων που πνίγηκαν ή αγνοούνται στο Αιγαίο επί δικών μας ημερών σε σχέση με αυτό το οποίο έγινε από το 2015 έως το 2019.

Κι αυτό γιατί καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δραστικά τα δίκτυα των διακινητών. Γιατί όσο λιγότερες βάρκες υπάρχουν στο νερό κι όσο λιγότεροι απελπισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να ξεκινήσουν το ταξίδι, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να προκληθεί ένα τραγικό ναυάγιο, όπως αυτό το οποίο συνέβη σε διεθνή ύδατα, αλλά εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης για έρευνα και διάσωση».

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν ευθύνες.

«Ο κ. Τσίπρας επιλέγει για ακόμα μια φορά να στοχοποιεί το Λιμενικό και δεν βρίσκει ούτε μια λέξη να πει για τους διακινητές, αυτούς τους εγκληματίες που είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο τόσων πολλών ανθρώπων.

Το Λιμενικό καθ’ όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, και επί δικών του ημερών, καταβάλλει μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια. Έχει σώσει, όλα αυτά τα χρόνια, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Πάντα θα προστρέχει όταν υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινης ζωής. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούν διαρκώς επικαλούμενοι τον ανθρωπισμό, δεν είδα να δείχνουν τόση ευαισθησία όταν επι των ημερών διακυβέρνησής τους, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες στο κολαστήριο της Μόριας. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες καταδικάστηκε η χώρα μας από το Δικαστήριο στο Στρασβούργο γι’ αυτή την έλλειψη ανθρωπιάς. Ούτε για το γεγονός ότι 5.500 ασυνόδευτα παιδιά, ζούσαν σε τραγικές συνθήκες έδειχναν ιδιαίτερη ευαισθησία».

Είναι κάποια ζητήματα τα οποία δεν είχαν συζητηθεί εκτενώς στο δημόσιο διάλογο πριν από τις προηγούμενες εκλογές. Βλέπουμε όμως πως τώρα πάμε στις κάλπες με μια διαφορετική ατζέντα. Θα ήθελα λοιπόν να δούμε και αυτά τα θέματα και να ξεκινήσουμε από την υγεία και με αφορμή τα περιστατικά με το ΕΚΑΒ. Η αντιπολίτευσή σας κατηγορεί πως έχετε «κρυφή ατζέντα» με στόχο την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

«Θέλω να επαναλάβω και σε σάς, ότι για μένα η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί, και σε προσωπικό επίπεδο, το μεγαλύτερο στοίχημα της δεύτερης τετραετίας.

Από την πρώτη στιγμή που καταρτίσαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, δεσμεύτηκα ότι η αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα του δωρεάν συστήματος υγείας για όλους τους πολίτες, αποτελεί κεντρική δέσμευσή μας. Αδιαπραγμάτευτη δέσμευση. Εχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης διαχρονικών προβλημάτων και εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ. Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα υγείας δοκιμάστηκε στα χρόνια της πανδημίας. Έδειξε αρετές, αλλά ανέδειξε και μια σειρά από χτυπητές αδυναμίες. Αλλά οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυξήσαμε τις δαπάνες για την Υγεία, από τα 3,8 δις το 2019, στα 5,2 δις το 2023, μια αύξηση της τάξης του 37%. Διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ. Έγιναν 18.000 προσλήψεις υγειονομικών. Πάνω από 500 μόνο στο ΕΚΑΒ. Κι αυτά μαζί με άλλες πρωτοβουλίες όπως η επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες και για όλα τα βασικά νοσήματα.

Έχουμε υπολογίσει τους πόρους που χρειάζονται για την υλοποίηση του σχεδίου μας και έχουμε εξασφαλίσει πολλούς από τους πόρους που απαιτούνται, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Περίπου το 8% των συνολικών πόρων που έχουμε στη διάθεση μας από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, 1.5 δις, θα κατευθυνθούν στην υγεία. Θα γίνουν επιπλέον 10.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Το σχέδιο μας προβλέπει πλήρη αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε 80 νοσοκομεία και πλήρη εκσυγχρονισμό 157 Κέντρων Υγείας. Και αλλαγή της λειτουργίας του ΕΚΑΒ, ώστε ο μηχανισμός του να ανταποκρίνεται πιο γρήγορα.

Αν προσθέσετε σε αυτό και μια εμπεριστατωμένη πολιτική για τα ζητήματα της πρόληψης αλλά και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, μέσα από την ενίσχυση του θεσμού του «Προσωπικού Γιατρού», καταλαβαίνετε ότι έχουμε μια ολιστική προσέγγιση για την Υγεία».

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, στο Newsbomb.gr και τον Δημήτρη ΚοτταρίδηNewsbomb.gr

Η αντιπολίτευση σάς καταγγέλλει για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

«Έχω κουραστεί να απαντώ σε fake news για όλα αυτά τα περί ιδιωτικοποίησης της υγείας και δήθεν «κρυφής ατζέντας», που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, Ξαναλέω, λοιπόν: Θα ενισχύσουμε το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Και στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε στην Υγεία όλες τις μεγάλες τομές που άργησαν κυρίως, λόγω της πανδημίας. Ας σταματήσουν, λοιπόν, αυτά τα ψέματα περί δήθεν ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Όπου χρειάζεται συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αυτή δεν πρόκειται ποτέ να γίνεται σε βάρος του ασφαλισμένου. Κάθε παροχή θα είναι δωρεάν.

Το βλέπετε αυτό στο σχέδιο μείωσης των ράντζων με την αξιοποίηση και ιδιωτικών δομών. Όπως και στους δωρεάν προληπτικούς ελέγχους που γίνονται και σε ιδιωτικά εργαστήρια αν το επιθυμεί ο ασθενής, χωρίς καμία επιβάρυνση. Ο ιδιωτικός τομέας, λοιπόν, όπου και όποτε χρειαστεί, δεν θα υποκαθιστά. Αλλά θα συστρατεύεται μόνο για να ενισχύσει το ΕΣΥ».

Προφανώς και το θέμα της υποστελέχωσης των δημοσίων δομών είναι σοβαρό. Όμως υπάρχει και τεράστιο πρόβλημα με τις υποδομές. Δεν μπορεί για παράδειγμα ο ασθενής να πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να κουβαλήσει ο ίδιος και τα σεντόνια του στο νοσοκομείο…

«Μέσω του συστήματος κεντρικών προμηθειών, για πρώτη φορά, τα νοσοκομεία μας έχουν πλήρη επάρκεια σε φάρμακα. Έχουν επίσης ενταχθεί 1.000 νέες θεραπείες υψηλού κόστους τις οποίες μπορούν να λάβουν, χωρίς εξαίρεση, όλοι οι ασθενείς. Και τα νοσοκομεία δεν έχουν, πια, ελλείψεις σε υλικά ή φάρμακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω διαπραγματεύσεων εξασφαλίσαμε στα νοσοκομεία φάρμακα αξίας 920.000.000, παίρνοντας εκπτώσεις 450.000.000 από τη φαρμακοβιομηχανία προς όφελος των ασθενών που πλέον έχουν πλήρη πρόσβαση στις νέες θεραπείες.

Τώρα, τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν ακόμη στις υποδομές αντιμετωπίζονται και θα αντιμετωπιστούν, όπως σας είπα, με την πλήρη αναβάθμιση που δρομολογείται και μέσω της αύξησης του προϋπολογισμού για το ΕΣΥ, όπως και μέσω του 1,5 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Επαναλαμβάνω ότι θ’ αλλάξουν εικόνα 156 Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία και Τμήματα Εκτάκτων Περιστατικών 80 νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Όπως σάς είπα, η αναβάθμιση του ΕΣΥ, αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα και θα γίνει πράξη».

Ένα άλλο θέμα που συζητάμε τελευταία είναι αυτό της φορολόγησης. Πράγματι, η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε αρκετούς φόρους. Από την άλλη επικρίνεται από την αντιπολίτευση γιατί δεν μείωσε, για παράδειγμα, τον ΦΠΑ στα τρόφιμα ή δεν μείωσε τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Έχει λογική να τα παίρνετε από τη μία τσέπη και να τα δίνετε στην άλλη με τη μορφή επιδομάτων;

«Αρχικά, να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλε 29 επιπλέον φόρους, η Κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε 50 φόρους και εισφορές, αφαιρώντας από τις πλάτες των φορολογούμενων βάρη 7 δισ. ευρώ ετησίως.

Δεύτερον, η κυβέρνηση της ΝΔ στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στη διάρκεια όλων των εξωγενών κρίσεων. Και, παρά τις δυσκολίες, αύξησε κατά 20% τον βασικό μισθό. Έδωσε, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, συντάξεις μεγαλύτερες κατά σχεδόν 8%. Και ενίσχυσε σταθερά τους πιο ευάλωτους.

Τρίτον, απέναντι σε έκτακτα προβλήματα, όπως η ενεργειακή έκρηξη και η παγκόσμια ακρίβεια, απάντησε με έκτακτα μέτρα. Έτσι, ο φόρος στα υπερέσοδα των παραγωγών έγινε επιδότηση-ανάχωμα στις αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ενώ το «Καλάθι του Νοικοκυριού» έβαζε κάποιο φρένο στις τιμές και το «Market Pass», που χρηματοδοτήθηκε από έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, στήριζε επί μήνες τα βασικά οικογενειακά έξοδα εκατομμυρίων πολιτών.

Τα παραπάνω μέτρα ανακουφίζουν, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα της ακρίβειας. Την οριστική λύση, παράλληλα με τους ελέγχους στην αγορά ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και μεγαλύτερος ανταγωνισμός, τη δίνουν μόνο τα μόνιμα μέτρα. Κι αυτά τα μέτρα είναι η μόνιμη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος μέσα από αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς και μέσα από την περαιτέρω μείωση της φορολογίας, που στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα και, παράλληλα, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζει η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι μισθοί σταδιακά αυξάνονται στη χώρα μας, κι αυτό επειδή η χώρα μας αναπτύσσεται γρήγορα. Ο μέσος μισθός την προηγούμενη 4ετία ανέβηκε από τα 1.050 στα 1.200 ευρώ. Αυξήσαμε κατά 20% τον βασικό μισθό και τις συντάξεις σχεδόν 8%, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια.

Στόχος μας για τη νέα 4ετια, είναι η αύξηση των μισθών 25% κατά μέσο όρο Τα εισοδήματα θα αυξηθούν από περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να έρχονται αν διατηρήσουμε το ίδιο μείγμα φορολογικής πολιτικής και δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Κι αυτό θα κάνουμε».

Δεν θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση της πίεσης που αισθάνονται οι πολίτες, η μείωση του ΦΠΑ, ειδικά στα τρόφιμα;

«Έχει γίνει μεγάλη δημόσια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Έχω εξηγήσει γιατί θα ήταν ένα μέτρο με πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος χωρίς όφελος για τον καταναλωτή, αφού η εμπειρία αποδεικνύει ότι η μείωση δεν φτάνει στην τελική τιμή. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, στις μεταφορές και σε πολλές υπηρεσίες. Αλλά οι τιμές δεν έπεσαν. Η διαφορά απορροφήθηκε από την εμπορική αλυσίδα. Το ίδιο θα συνέβαινε και τώρα. Ένα τέτοιο μέτρο θα κόστιζε μόνο για τα τρόφιμα 1,5 δις κάθε χρόνο και 6 δις στην τετραετία. Αυτά τα χρήματα θα έλειπαν από την Υγεία και την Παιδεία κι αυτό χωρίς να δει κάποιο όφελος ο καταναλωτής.

Αυτοί, λοιπόν, που το εισηγούνται, ας μας πουν ποιους άλλους φόρους θα αυξήσουν, ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες στα δημόσια ταμεία. Και επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται διαρκώς την Ισπανία, ως υπόδειγμα δήθεν φιλολαϊκής πολιτικής, σύμφωνα με την Eurostat οι τιμές τροφίμων κινήθηκαν εκεί, υψηλότερα από όσο εδώ. Η Ελλάδα είχε τον Απρίλιο τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα (9,6%) της Ευρωζώνης. Ενώ, αντίθετα, στην Ισπανία, όπου ο Φ.Π.Α στη διατροφή έχει μειωθεί ή και μηδενιστεί, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα κινήθηκαν στο 12,4%.

Επίσης η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλό συντελεστή της Ε.Ε, όπως ζητούν από την αντιπολίτευση, θα είχε ετήσιο κόστος περίπου 2 δις τον χρόνο και 8 δις στην τετραετία. Και από αυτό το οριζόντιο μέτρο, οι αδύναμοι θα ωφελούνταν λιγότερο. Όσοι το προτείνουν, λοιπόν, περιμένουμε να ακούσουμε ποιους άλλους φόρους θα αυξήσουν για να αντισταθμίσουν το κόστος».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος ΜητσοτάκηςNewsbomb.gr

Έχετε δεσμευτεί πως θα συνεχίσετε, αν είστε κυβέρνηση, την πολιτική στήριξης των ασθενέστερων. Επειδή όμως βλέπουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πως αυτή η περίοδος χάριτος βαίνει προς το τέλος της μήπως δεν θα μπορέσετε πραγματικά να συνεχίσετε σε αυτή τη λογική;

«Στη διάρκεια της 4ετιας έχουμε δώσει σαφή δείγματα γραφής. Δείξαμε ότι όχι μόνο πετυχαίνουμε τους στόχους, αλλά και ότι καταφέρνουμε να τους ξεπερνάμε με την εθνική οικονομία να αναπτύσσεται πιο δυναμικά από τις προβλέψεις. Αυτό δείχνουν και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες προβλέπουν στην Ελλάδα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κι αυτό δεν γίνεται τυχαία. Οφείλεται στις πολιτικές που εφαρμόσαμε, ώστε να έχουμε μια οικονομία εξωστρεφή, με ανάπτυξη που θα προσελκύει επενδύσεις και θα δημιουργεί περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές.

Όσον αφορά στην υλοποίηση αυτών που λέμε, θα επαναλάβω ότι όλα τα μέτρα του προγράμματός μας, ύψους 9,1 δισ. ευρώ στην τετραετία, έχουν κοστολογηθεί και περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ένα σχέδιο που έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι ακοστολόγητες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, όπως αυτά που προσπαθούν να εμφανίσουν ως «προγράμματα» τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από τη στιγμή που θα προκύψει, όμως, σταθερή κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου, η Ελλάδα θα ανακτήσει σύντομα και την Επενδυτική Βαθμίδα. Κάτι που θα σημάνει μικρότερο κόστος δανεισμού για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Για να το πω διαφορετικά, η Ελλάδα έχει μπει σε έναν δρόμο προόδου, που πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί μετά τις 25 Ιουνίου με την ψήφο των πολιτών. Για μια σταθερή κυβέρνηση ασφαλούς πλειοψηφίας ώστε να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που έχουν ανάγκη η χώρα και οι πολίτες. Ώστε να γίνουμε Ευρώπη και στους τομείς που ακόμη υστερούμε».

Είναι κάποια πράγματα τα οποία είχατε δεσμευτεί πως θα υλοποιούσατε στην πρώτη σας θητεία και τα οποία δεν έγιναν πράξη, υποθέτω γιατί μετρήσατε ή φοβηθήκατε το πολιτικό κόστος. Αναφέρομαι, μεταξύ άλλων, στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Πλέον αν εξασφαλίσετε μια ισχυρή πλειοψηφία, θα προχωρήσετε σε ριζικές αλλαγές στα πανεπιστήμια;

«Σε κάθε πεδίο δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο πού θέλουμε να φτάσουμε, αλλά και από πού ξεκινήσαμε. Θα ξεκινήσω, λοιπόν, λέγοντας, ότι η κατάσταση στα ΑΕΙ, σήμερα δεν είναι ίδια με εκείνη που παραλάβαμε. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες και νομίζω ότι έγιναν σημαντικά βήματα. Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, παρέχει σύγχρονα και ανταγωνιστικά́ προγράμματα σπουδών με νέους προωθητικούς θεσμούς. Θυμίζω τα βιομηχανικά διδακτορικά́, τα διπλά́ πτυχία, την αμειβομένη πρακτική́ άσκηση ή το Ελληνικό́ Erasmus. Τα πανεπιστήμιά μας είναι τώρα πιο αυτόνομα. Και έχουν ένα αποτελεσματικό́ μοντέλο διοίκησης και αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής διδασκόντων.

Συνολικά στην Παιδεία αυξήσαμε τις δαπάνες κατά 13%. Πολλαπλασιάστηκαν τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία. Τα νηπιαγωγεία διδάσκουν, πλέον, ξένη γλώσσα από τα 4 χρόνια. Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια διαθέτουν νέα προγράμματα σπουδών και εναλλακτικά βιβλία. Και, σε λίγο, από την πέμπτη Δημοτικού μέχρι το Λύκειο θα υπάρχουν στις τάξεις 36.000 διαδραστικοί πίνακες ώστε το μάθημα να γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον. Ενώ προχωρεί δυναμικά και η αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Επιστρέφοντας στην ανώτατη Παιδεία, θεσπίσαμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, παρά τις αντιδράσεις. Όσο για τον τομέα της ασφάλειας, υπάρχει ένα νέο πλαίσιο με στόχο να προστατεύεται η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και όχι η ανομία. Η αστυνομία παρεμβαίνει ανά στιγμή όταν γίνονται παράνομες ενέργειες και, όπως ξέρετε, έχουν εξαρθρωθεί πολλές συμμορίες που είχαν έδρα τους τις πανεπιστημιουπόλεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η περιοχή του Πολυτεχνείου δεν είναι πιά κέντρο εβδομαδιαίων επεισοδίων, όπως άλλοτε. Στο «Αριστοτέλειο» βάλαμε τέλος σε μια κατάληψη 34 ετών και ο χώρος γίνεται βιβλιοθήκη. Απαλλάξαμε την Φοιτητική Εστία Ζωγράφου από τρεις εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν εκεί επί χρόνια. Και εκκενώσαμε κατάληψη στα Χανιά, σε χώρο του Πολυτεχνείου. Είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Προφανώς δεν θα μπορούσαν να λυθούν σε 4 χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο επί δεκαετίες. Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων αποτελούνται από 200 νέους, που είναι όλοι πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών. Και σήμερα περιπολούν όλο το 24ωρο στα campus τριών Πανεπιστημίων (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και Πολυτεχνείο) που έχουν ζητήσει τη συμβολή τους. Γιατί υπάρχουν και πανεπιστήμια όπου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Συμπερασματικά, τα ΑΕΙ σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα αναβαθμίζονται και γίνονται πιο καινοτόμα. Ενώ στη νέα 4ετια θα δημιουργηθούν 8.500 θέσεις σε 5 νέες φοιτητικές εστίες. Ασφαλώς απέχουμε ακόμη από τη θέση που αξίζουν τα πανεπιστήμιά μας με βάση το έμψυχο δυναμικό τους. Αλλά έχουν τις βάσεις ώστε να κάνουν ένα άλμα στο μέλλον».

Οι πολίτες θα θέλουν να γνωρίζουν πώς αλλά και με ποιους θα κυβερνήσετε την επόμενη μέρα. Επειδή ακούμε εδώ και δεκαετίες για την ανάγκη να υπάρξει ένα πιο μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα , θα προχωρήσετε σε ουσιαστικές αλλαγές σε δομές και υπουργεία; Και ποιοι θα αναλάβουν να τα διαχειριστούν; Ο βασικός σας κορμός θα είναι ο ίδιος; Τα ίδια πρόσωπα θα αλλάξουν θέσεις;

«Εφόσον μάς εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, η κυβέρνηση που θα ορκιστεί θα είναι μία κυβέρνηση σκληρής δουλειάς. Στις 21ης Μαΐου, οι πολίτες νομίζω ότι επιβράβευσαν τη δουλειά που κάναμε την προηγούμενη τετραετία. Επιβράβευσαν την προσήλωσή μας, στην επίλυση των προβλημάτων και ταυτόχρονα μας ζήτησαν να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα στον δρόμο των μεγάλων και τολμηρών αλλαγών που χρειάζεται η πατρίδα μας. Αν το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιωθεί στην κάλπη της Κυριακής, θα έχω πλήρη αίσθηση της ισχυρής εντολής που μου δίνει ο ελληνικός λαός να προχωρήσουμε σε τέτοιες αλλαγές.

Πρέπει να παρέμβουμε δραστικά για να ξαναχτίσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να προχωρήσουμε σε μία ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος με αξιολόγηση παντού, να προχωρήσουμε τις μεγάλες ψηφιακές αλλαγές. Θέλουμε μία οικονομία που θα αναπτύσσεται και ταυτόχρονα θα μειώνουμε τις ανισότητες.

Το πρώτο νομοσχέδιό μας, όπως το είχαμε κάνει και το 2019, θα αφορά στην επικαιροποίηση αυτού που αποκαλούμε Επιτελικό Κράτος. Με ρυθμίσεις οι οποίες θα αφορούν την οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, την κατανομή αρμοδιοτήτων και τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου. Έχουμε ήδη αρκετή εμπειρία και ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξει και πού. Έχω ανακοινώσει τουλάχιστον ένα νέο Υπουργείο για θέματα Κοινωνικής Μέριμνας και Πολιτικής για την Οικογένεια, το Δημογραφικό και τη Στέγαση ενώ η αρμοδιότητα του Αθλητισμού θα μετακινηθεί στο Παιδείας από το Πολιτισμού, ως διακριτό χαρτοφυλάκιο και με αναπληρωτή υπουργό.

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο, εφόσον πάντα μάς εμπιστευθούν οι πολίτες, θα υπάρχει rotation. Θα υπάρχουν, επίσης, περισσότερες γυναίκες και νέα πρόσωπα. Αυτό είναι το περίγραμμα. Θα είναι μία κυβέρνηση που θα δώσει έμφαση στη δυνατότητα των προσώπων να υλοποιήσουν τις συγκεκριμένες πολιτικές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε μετά τις εκλογές και αφού θα έχουμε την εντολή των πολιτών. Ξέρω ότι εσείς ως δημοσιογράφοι αναζητείτε πάντα τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Αλλά έχουμε πέντε μέρες ακόμα προεκλογικής περιόδου κι εκλογές την Κυριακή. Όσοι ήδη φαντάζονται τους εαυτούς τους Υπουργούς, προεξοφλούν συγκεκριμένα Υπουργεία και μπορεί ενδεχομένως να ράβουν και κοστούμια, τους θυμίζω ότι τα κοστούμια μπορεί να είναι χρήσιμα και για γάμους, για βαφτίσια, για άλλες ωραίες κοινωνικές εκδηλώσεις τού καλοκαιριού».

Σχετικές ειδήσεις