ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πώς ψήφισε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Εκλογές 2023: Πώς ψήφισε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Τα μηνύματα των πολιτικών μετά τις κάλπες.

Στις κάλπες πέρα από τους πολίτες προσήλθαν και οι πολιτικοί αρχηγοί, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Εμφανίστηκαν χαρούμενοι, ωστόσο δεν έλειψαν και τα απρόοπτα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ψήφισε στις 12:00 στο 104ο εκλογικό τμήμα, στο 44ο δημοτικό σχολείο Αθηνών.

Στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 361ο εκλογικό τμήμα, ψήφισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περίμενε να ψηφίσουν και τα παιδιά του, Κωνσταντίνος και Σοφία.

Σε δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως σήμερα τον λόγο έχουν οι πολίτες και η Δημοκρατία. Είναι ημέρα χαράς και ευθύνης, επισήμανε και προσέθεσε: «Ψηφίζουμε για να αποκτήσει ο τόπος μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση με ορίζοντα 4ετίας».

Δήλωσε βέβαιος ότι οι πολίτες θα κάνουν το καθήκον τους με ωριμότητα. Θα ψηφίσουν για την προσωπική τους ευημερία, αλλά και για μια πατρίδα σταθερή που θα προσφέρει τελικά συνθήκες ευημερίας και κοινωνικής ισότητας.

Ευχήθηκε η συμμετοχή να είναι αυξημένη σε σχέση με τις πρώτες κάλπες.

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:30, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι στη σημερινή τελική και κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που δίνει 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα, κρίνεται ποιος και πώς θα κυβερνήσει την επόμενη ημέρα. Δηλαδή, κρίνεται η ζωή μας τα επόμενα 4 χρόνια, αλλά κρίνεται και η ποιότητα της Δημοκρατίας, υπογράμμισε.

«Κρίνεται αν τα επόμενα 4 χρόνια θα έχουμε μια κυβέρνηση ανεξέλεγκτη ή ισορροπία στη Δημοκρατία και στο πολιτικό μας σύστημα. Αν θα έχουμε και ισχυρή αντιπολίτευση να ελέγχει την κυβέρνηση» σημείωσε. Προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνίας, να εκπροσωπήσει την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά και να παίξει και ένα ρόλο εξισορροπητικό στο σύστημα το πολιτικό και στη Δημοκρατία. «Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σήμερα σημαίνει ισχυρή κοινωνία και υγιή Δημοκρατία αύριο» τόνισε.

Στο Αρκαλοχώρι ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ψήφισε στις 10:30, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου.

Bγαίνοντας κάλεσε «κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα, κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη ότι κι αν επέλεξε στις 21 Μαΐου, να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, την δημοκρατική παράταξη σ’ αυτή τη νέα της πορεία» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης συμπληρώνοντας ότι « είναι ο μόνος τρόπος για να μην έχουμε άλλα τέσσερα χαμένα χρόνια στο πολιτικό μας σύστημα, με μια αναποτελεσματική αντιπολίτευση και με μια αλαζονική πελατειακή κυβέρνηση, που επιλογές της καθημερινά αποδομούν το κοινωνικό κράτος».

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε επίσης ότι «από τη δική μας πλευρά, δεσμεύομαι ότι θα είμαστε η δύναμή του μέσα και έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο με αγώνες, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες τους, τις ελπίδες τους, τις ανάγκες τους» και πως « η δημοκρατική παράταξη όσο πιο ισχυρή είναι σήμερα το βράδυ, θα υπάρχει ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δύναμη απέναντι στην συντήρηση, απέναντι στην αναξιοκρατία, απέναντι στην αδιαφάνεια τα επόμενα χρόνια».

Στη Λαμία ο Δημήτρης Κουτσούμπας - Το απρόοπτο με τα ψηφοδέλτια

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, στις 10:00, στο 137ο εκλογικό τμήμα του ΤΕΕ Λαμίας. Ωστόσο, αντιμετώπισε και ένα απρόοπτο.

Μπαίνοντας στο παραβάν, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έψαξε τα ψηφοδέλτια και δεν βρήκε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Βγήκε από το παραβάν και ζήτησε και έλαβε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Σημείωσε πως αν γίνονται σε εμένα αυτά τα λάθη, φανταστείτε τι γίνεται αλλού.

«Αν γίνονται αυτά σε μένα, θα γίνω και viral», ακούστηκε να λέει χαριτολογώντας ο Δημήτρης Κουτσούμπας στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, αντιμετωπίζοντας με χιούμορ το περιστατικό.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν αναφέρθηκε στο επεισόδιο. Στη δήλωσή του, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες. «Να κάνουμε το ΚΚΕ πιο ισχυρό, να πάει πολύ πιο ψηλά, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρχει ισχυρή, λαϊκή αντιπολίτευση 100%».

Στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού ο Κυριάκος Βελόπουλος, αλλά σε... λάθος τμήμα

Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκος Βελόπουλος ψήφισε στις 12:00 στο 637 εκλογικό τμήμα, στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού. Κατά την άφιξή του, όμως, μπήκε σε λάθος εκλογικό τμήμα.

Μόλις το κατάλαβε πήγε στο σωστό και έκανε χιούμορ για το συμβάν.

«Μπήκα σε λάθος εκλογικό δωμάτιο», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος την ώρα που έψαχνε τη σωστή αίθουσα.

Η μοναδική λύση είναι η Ελληνική Λύση, διότι όλοι οι υπόλοιποι είναι το πρόβλημα, τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα που ψήφισε στο Κορδελιό.

Πρόσθεσε «άρα λοιπόν ζητάμε να σκεφτούν ένα λεπτό το μέλλον της Ελλάδος, το μέλλον της πατρίδος, το μέλλον το δικό τους και τότε σίγουρα θα ψηφίσουν Ελληνική Λύση».

Στο Παλαιό Φάληρο ο Γιάνης Βαρουφάκης

Στο 1072ο εκλογικό τμήμα, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου, ψήφισε στις 10:30, ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Είμαι αισιόδοξος. Όσοι προεξόφλησαν την εξαφάνιση του ΜέΡΑ25, απόψε θα πάρουν την απάντησή τους. Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, ψήφο-ψήφο, φτάνουμε το στόχο μας. Θα τους διαψεύσουμε. Από αύριο το πρωί, θα αγωνιστούμε ακόμα πιο παθιασμένα για την ανασύνταξη της Αριστεράς και για την προστασία Ανθρώπων και Φύσης από την Δεξιά λαίλαπα που έρχεται», είπε βγαίνοντας.

Στην Αθήνα η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στις 10:30 στο 111ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, στην περιοχή Γκύζη, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, η ευκαιρία μας, η στιγμή μας, η ψήφος μας είναι η δύναμή μας να μην αφήσουμε την ευκαιρία μας, να μην αφήσουμε να περάσουν άλλα 4 χρόνια. Πάμε με χαμόγελο, με αισιοδοξία, με αγάπη».

Στην Αθήνα ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς

Λίγο μετά το μεσημέρι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

Ο Ιωάννης Σαρμάς ψήφισε στο 55ο Σχολειο Αθήνας στη Λιοσίων.