ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Στο 70% η συμμετοχή για τους Έλληνες του εξωτερικού

εκλογές 25 Ιουνίου
Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους
INTIME NEWS

Εκλογές 2023: Λιγότεροι Έλληνες του εξωτερικού ψήφισαν στις δεύτερες εκλογές, σε σχέση με αυτούς που προσήλθαν στις κάλπες στις 21 Μαΐου. 

Μειωμένη είναι η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι ομογενείς ψήφισαν μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο 24 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, από τους 25.500 εγγεγραμμένους προσήλθαν στις κάλπες οι 17.300. Δηλαδή, η συμμετοχή έφτασε στο 70% σε σχέση με 79,6% στις εκλογές του Μαΐου.

Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και ψήφισαν στον τόπο διαμονής τους. Η διαδικασία είναι ανάλογη με αυτήν που ισχύει και εφαρμόζεται στο εσωτερικό της χώρας.

Οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού, όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτο αριθμό, που δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ήταν αυτοί που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στις εκλογές του Μαΐου.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για άτομα μέχρι 45 ετών. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία. Σε όλη τη Βρετανία δημιουργήθηκαν 13 εκλογικά τμήματα. Στο Λονδίνο 9 και από ένα σε: Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Μπέρμιγχαμ, και Ληντς.

Όπως επεσήμανε ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Ιωάννης Τσαούσης, η διαδικασία όπως και την προηγούμενη φορά κινήθηκε ομαλά, ενώ τα όποια μικροπροβλήματα που μπορεί να δημιουργήθηκαν επιλύθηκαν άμεσα από τους επόπτες και το προσωπικό της πρεσβείας.

Με το που έκλεισαν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές καταμέτρησαν τους φακέλους χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια έφτασαν σήμερα αεροπορικώς στην Αθήνα και, με αστυνομική συνοδεία, κατέληξαν στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες σε όλη την ελληνική επικράτεια.