ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επίλεκτη ομάδα του Μαξίμου - Οι ειδικές αποστολές και ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η επίλεκτη ομάδα του Μαξίμου - Οι ειδικές αποστολές και ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση της δεύτερης θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελείται από γνώριμα πρόσωπα, στα οποία ο πρωθυπουργός δείχνει την εμπιστοσύνη του, νέους και γυναίκες

«Αυτή την κυβέρνηση ήθελα να φτιάξω», φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε στενούς του συνεργάτες. Μάλιστα, αν τον ρωτούσε κάποιος πώς θα τη χαρακτήριζε, θα απαντούσε «κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων».

Η κυβέρνηση της δεύτερης θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελείται από γνώριμα πρόσωπα, στα οποία ο πρωθυπουργός δείχνει την εμπιστοσύνη του, νέους και γυναίκες. «Είναι μια κυβέρνηση rotation», όπως έχουν δηλώσει και μέλη της. Όμως, το βασικό σε αυτή την κυβέρνηση είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πέντε «σωματοφύλακες» στο Με

Το νέο ενισχυμένο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη νέα κυβέρνηση ενίσχυσε τον επιτελικό σχηματισμό του Μεγάρου Μαξίμου, αυξάνοντας τους υπουργούς Επικρατείας από δύο σε τρεις.

Ο Σταύρος Παπασταύρου επιστρέφει στην πολιτική, αναλαμβάνοντας μέρος από τις αρμοδιότητες που είχε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Θα έχει όμως και κάποιες άλλες αρμοδιότητες, καθώς είναι ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό.

Ο Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει την εποπτεία του κοινοβουλευτικού έργου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Άκης Σκέρτσος συνεχίζει να έχει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον παραμένουν ως υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος και Θανάσης Κοντογιώργης. Κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος παραμένει και γραμματέας της ΝΔ.

Αυτά τα πέντε πρόσωπα, όπως είχε γράψει το Newsbomb.gr, θα έχουν κεντρικό ρόλο και θα «τρέξουν» το λεγόμενο επιτελικό κράτος Ν.2. Οι ρόλοι θα ειναι διακριτοί και με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Πρώτο...βιολί βεβαίως ο Γιάννης Μπρατάκος ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου με ρόλο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Υπουργός Επικρατείας ο έμπειρος από την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου και ως υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου ο Άκης Σκέρτσος που στην προηγούμενη τετραετία κρίθηκε εξόχως αποτελεσματικός.

Η κυβέρνηση της δεύτερης θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ μεγάλη, αποτελείται από 64 μέλη, από τα οποία τα 20 είναι εξωκοινοβουλευτικά, έχει πρόσωπα της εμπιστοσύνης του στα κρίσιμα υπουργεία, πολλά νέα πρόσωπα σε θέσεις υφυπουργών, είναι ηλικιακά νεότερο με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη και οι 15 είναι γυναίκες, με 4 από αυτές σε θέση υπουργού και μία σε θέση αναπληρώτριας υπουργού.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον πρωινό καφέ

Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει στα μικρά σχήματα, αλλά χρειαζόταν τα νέα πρόσωπα προκειμένου να δώσει την εικόνα μιας νέας αρχής και ανανέωσης του υπουργικού συμβουλίου του.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στους υπουργούς είναι «δουλειά, δουλειά, δουλειά». Ο Μητσοτάκης επικεντρώνει στην επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να ξεκινήσει ένα γύρο επισκέψεων στα υπουργεία.

Την Τετάρτη, στη συνεδρίαση του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου, τα νέα μέλη της κυβέρνησης θα παραλάβουν και τους μπλε φακέλους με τις προτεραιότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα που καλούνται να δρομολογήσουν και να υλοποιήσουν στη διάρκεια της 4ετίας.

Ταυτόχρονα και το επιτελικό κράτος ενισχύεται μαζί με την έμφαση και στο κοινοβουλευτικό έργο.

Σχετικές ειδήσεις