ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Τι θα περιέχουν οι μπλε φάκελοι που θα δώσει ο Μητσοτάκης στους υπουργούς;

Κυβέρνηση: Τι θα περιέχουν οι μπλε φάκελοι που θα δώσει ο Μητσοτάκης στους υπουργούς;
Intime / φωτογραφία αρχείου

Επίσημη πρώτη σήμερα για το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο σημερινό πρώτο «ραντεβού» της υπουργικής ομάδας, όλοι θα λάβουν και τους διαβόητους «μπλε φακέλους», προκειμένου να γνωρίζει ο καθένας το πλαίσιο των καθηκόντων και των έργων που πρέπει να τρέξουν το επόμενο διάστημα.

Το ίδιο είχε συμβεί και το 2019 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σχηματίσει την πρώτη του κυβέρνηση. Τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν οι φάκελοι που θα λάβουν σήμερα οι υπουργοί;

  • Τα χρονοδιαγράμματα, που πρέπει να τηρηθούν για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
  • Τους στόχους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί, μέσω του προγράμματός της.

Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμοί που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι στο κόκκινο, κάτι που σημαίνει ότι οι υπουργοί του δεν θα έχουν δικαιολογίες επί καθυστερήσεων. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα του rotation το οποίο θα επιβάλλει όπως έχει ήδη προειδοποιήσει. Όποιος δεν τα καταφέρνει θα μπαίνει σε διαδικασία αντικατάστασης. Όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι θα μπουν σε φάση υλοποίησης – σε πρώτο χρόνο – μέχρι την επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε θα πρέπει να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα βασικά νομοσχέδια της νέας αυτοδύναμης διακυβέρνησης.

Πριν από όλα θα πρέπει να έχει προχωρήσει η επικαιροποίηση-αναβάθμιση του επιτελικού κράτους Νο 2, αλλά και να ολοκληρωθεί η οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, η κατανομή αρμοδιοτήτων και η λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου.

Σε δεύτερο χρόνο πρέπει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις στο φορολογικό πεδίο σε ορίζοντα τετραετίας. Στο μέτωπο αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027. Η αύξηση από την 1η Ιανουαρίου του 2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Η μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Η μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Κρίσιμο σημείο είναι βεβαίως η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.

Σε θέση πρωταγωνιστική, επίσης, θα βρεθούν πεδία και πολιτικές που σχετίζονται με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός. Δεσμεύσεις που ανέλυσε σε συνεντεύξεις και δημόσιες τοποθετήσεις, στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα:

Η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας. Με τον δωρεάν προσωπικό γιατρό και τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες. Με τη δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγείας. Με τη συνολική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ.

Με ταχύτατους ρυθμούς πρέπει να προχωρήσει και η αναβάθμιση του χώρου της Παιδείας, με τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία της χώρας, με τη διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου και την επέκταση εφαρμογής του διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα. Με την επέκταση πρότυπων και πειραματικών σχολείων. Με την ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ. Με την ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας και την αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων.

Πάνω σε αυτό τον καμβά επιβάλλεται και η συνέχιση – ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους. «Οι στόχοι μας είναι υψηλοί και πρέπει να είναι υψηλοί, σε μία δεύτερη θητεία που μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα. Με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα αυξήσουν τους μισθούς και θα μειώσουν τις ανισότητες. Με καλύτερη δημόσια και δωρεάν υγεία. Με ένα πιο αποτελεσματικό και ψηφιακό κράτος. Και μία ισχυρή πατρίδα, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Έχουμε και το σχέδιο και την εμπειρία να τα κάνουμε όλα αυτά πράξη», είναι το μήνυμα που ήδη έχει στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να σημειώσουμε τέλος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μια φορά θα υπενθυμίσει την ανάγκη όχι μόνο να υπάρξει σκληρή δουλειά, αλλά οι υπουργοί να είναι σεμνοί και να εργάζονται χωρίς έπαρση και αλαζονεία. Περιθώρια άφεσης αμαρτιών δεν θα υπάρξουν για κανέναν και για τίποτα. Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλει με τον δικό του προσωπικό τόνο ο πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις